Kto mi zrobi oświetlenie ostrzegawcze?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

golden pisze:Chciałbym mieć z przodu to o czym pisze bo kiedyś widziałem kuriera który z przodu miał właśnie jakoś zmontowane ledy w ten sposób, że to cieniutkie było a świeciło tak, że z daleka wdziałeś wszystko bo ci migał jakbyś połączył nie wiem, chyba z 10 sigm micro przednich i włączył na pierwszy tryb.
Ja zrobiłbym to tak:
:arrow: Dioda: XR-E w jakimś zimnym (czyli niebieskawym) odcieniu (są najlepiej widoczne - "oczoje*ne" :wink: )
:arrow: Soczewka/kolimator (czyli to co nadaje światłu diody pożądany strumień): LEDIL CRS-O
:arrow: sterownik/przetwornica (zasila diodę odpowiednim prądem): coś paro trubowego z trybem "strobo" dostosowane do zasilania które posiadasz lub zamierzasz nabyć (najlepsze zasilanie to akumulatory Li-Ion - lekkie i pojemne :mrgreen: ).
:arrow: obudowa: wykonana z aluminiowego profilu kwadratowego 25mm x 25mm (dostępny w sklepach budowlanych)
golden

Post autor: golden »

Ile to by kosztowało? :razz:
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Dioda to jakieś 25 zł
Soczewka jakieś 10 zł
przetwornica (zależy jaką wybierzesz i gdzie kupisz) jakieś 10- 40zł
profil alu już nie pamiętam ile kosztował (chyba jakieś 20zł)

PS. ktoś chyba robił takie lampki na sprzedaż ale nie wiem czy miały one tryb "strobo".

[ Dodano: Sob Kwi 11, 2009 2:59 pm ]
trzeba doliczyć do tego jeszcze koszt akumulatorków
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

A nie jest czasem tak ze nie mozna uzywac tryby strobo na przednich lampkach tym bardziej takich mocnych ? Przeciez to bardziej oslepia niz jakis ciagly powerled.. Jesli nie ma takiego przepisu to moim skromnym zdaniem powinien on sie znalesc.. Bo rozumiem ze bedziesz sie poruszal z takim oswieltleniem rowniez po drogach publicznych ? Bo jesli chodzi o chodnik to juz jak wolisz.. Chwile temu jechalem motorem i jeden koles wlasnie mial taki "wynalazek" na rowerze i nie dosc ze strobo walilo po oczach z ladnych kilkudziesieciu metrow to jeszcze mial tak perfidnie zamocowane prosto w oczy.. :evil: To jak blysnalem mu po oczach swoimi swiatlami to z miejsca wylaczyl na slaby tryb.. Wiec troche rozwagi z tymi swiatlami. Jesli chodzi o tyl to smarta i problem rozwiazany to juz i tak bedzie az nad to.
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

z przodu musi być światlo ciągle, mrugające to z tyłu
rzymo

Post autor: rzymo »

bandit pisze:A nie jest czasem tak ze nie mozna uzywac tryby strobo na przednich lampkach tym bardziej takich mocnych ? Przeciez to bardziej oslepia niz jakis ciagly powerled.. Jesli nie ma takiego przepisu to moim skromnym zdaniem powinien on sie znalesc..
Jest taki przepis - zarówno o świetle ciągłym z przodu, jak i o oślepianiu innych użytkowników dróg, na którego podstawie można dostać mandat i za lampę rowerową ;)
golden

Post autor: golden »

Czekam na policjanta który mnie za to zatrzyma:)
Chyba, że zgromadzone tutaj bractwo chce powrócić do przeszłości....
DNF

Post autor: DNF »

A po co w miescie, gdzie wszedzie sa wlaczone latarnie jechac w trybie Hi? :/
W miescie sie uzywa Low ostatecznie Mid i juz.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

golden pisze:Czekam na policjanta który mnie za to zatrzyma:)
Chyba, że zgromadzone tutaj bractwo chce powrócić do przeszłości....
Tu juz nie chodzi faktycznie o ten mandat ale o innych ludzi poruszajacych sie drogami.. Ja chociaz sam jezdze na codzien gdzie sie da rowerem i jestem bardzo liberalny ale takie zachowanie gdzie koles jedzie i swieci Ci po oczach i to w najmocniejszym trybie juz nie mowiac o strobo.. to jest przegiecie.. Chetnie chcialem sie zatrzymac jadac motorem i "wytlumaczyc" mu jak sie powinno miec ustawiona lampke.. Bo to moze wydawac sie smieszne ale stwarza duze zagrozenie na drodze dla pojazdow jadacych z przeciwka. Wiem ze zalecialo troche 60 + letnim dziadkiem albo jakims wykladowca zasad ruchu drogowego ale takie sa fakty.. Jesli bedziemy fer wobec innych ludzi korzystajacych z drog to moze Wkoncu oni zauwaza ze rowerzysci rowniez istnieja i maja jakies prawa na drodze bo inaczej to bedzie samowolka jak w moim przypadku kiedy bylem zmuszony wlaczyc mocniejsze swiatla i tym samym oslepic osobe ktora mnie oslepiala jadaca rowerem ze swoim migajacym powerledem..

Ja rowniez jestem zdania ze tryb low lub ewentulanie mid w zupelnosci starcza tym bardziej ze w miescie zawsze sie jakies latarnie swieca lub inne swiatla, sklepow itd.

Jak chcecie uzywac juz tego trybu strobo czego jestem przeciwnikiem oczywiscie z przodu to chociaz ustawionym tak zeby byc tylko zauwazalnym a nie oslepiac.
Ostatnio zmieniony środa 17 cze 2009, 10:39 przez bandit, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

DNF, bandit - popieram wszystkimi kończynami.
ODPOWIEDZ