Yezl Y3
Yezl Y3
Witajcie.
Zabrałem się za poprawienie Yezla Y3 i w związku z tym pojawiło się kilka problemów:
- Niestety ale jak widać na zdjęciu pod diodą jest straszny dołek i bez interwencji tokarza się nie obędzie.
- Czy ktoś z Was modyfikował oryginalny sterownik?
Oryginalnie prąd maks. (mierzony na zakrętce) to 2,47A przy zasilaniu 1S i 1,18A przy zasilaniu 2S. Chciałbym osiągnąć prąd na diodzie około 4,5A. Domyślam się że muszę do rezystorów R150 i R180 dolutować równolegle jakiś rezystor tylko o jakiej wartości? Czy przy zasilaniu 2S ten sterownik zasili poprawnie diodę o napięciu przewodzenia 6V?
Zabrałem się za poprawienie Yezla Y3 i w związku z tym pojawiło się kilka problemów:
- Niestety ale jak widać na zdjęciu pod diodą jest straszny dołek i bez interwencji tokarza się nie obędzie.
- Czy ktoś z Was modyfikował oryginalny sterownik?
Oryginalnie prąd maks. (mierzony na zakrętce) to 2,47A przy zasilaniu 1S i 1,18A przy zasilaniu 2S. Chciałbym osiągnąć prąd na diodzie około 4,5A. Domyślam się że muszę do rezystorów R150 i R180 dolutować równolegle jakiś rezystor tylko o jakiej wartości? Czy przy zasilaniu 2S ten sterownik zasili poprawnie diodę o napięciu przewodzenia 6V?
- smokuxx1987
- smokuxx1987
- smokuxx1987
Ja też myślę aby wpakować w mojego y3 diodę xhp50.Tylko dla mnie 3.5[A] wystarczy.
Moja już jest zmodowana z soczewką asferyczną zamiast reflektora i skalp xm-l2.
Tylko z dwoma 18650 ta latarka wydaje się być ciut za długa.I nie wiem czy zostawić soczewkę czy zamontować refa.
Moja już jest zmodowana z soczewką asferyczną zamiast reflektora i skalp xm-l2.
Tylko z dwoma 18650 ta latarka wydaje się być ciut za długa.I nie wiem czy zostawić soczewkę czy zamontować refa.
Ostatnio zmieniony sobota 11 lip 2015, 20:58 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak pisałem wyżej prądy na oryginalnym sterowniku to
2,55A przy zasilaniu 1S i 2,48A przy zasilaniu 2S.
Czy na zasilaniu 1S nie powinienem mieć około 4,5-4,8A? Kiepskie akumulatory wykluczam, bo mam nówki 26650 od BTO. Miernikiem też mierzyłem już prądy powyżej 3A więc przewody powinny dać radę.
Gdzie tkwi problem?
Dolutowałem do rezystorów pomiarowych 150mΩ i teraz prądy wyglądają tak:2,47A przy zasilaniu 1S i 1,18A przy zasilaniu 2S
2,55A przy zasilaniu 1S i 2,48A przy zasilaniu 2S.
Czy na zasilaniu 1S nie powinienem mieć około 4,5-4,8A? Kiepskie akumulatory wykluczam, bo mam nówki 26650 od BTO. Miernikiem też mierzyłem już prądy powyżej 3A więc przewody powinny dać radę.
Gdzie tkwi problem?
Jednak trochę zawiniły kabelki. Trochę mnie to zdziwiło, bo przy mierzeniu nanjg 2,8A otrzymywałem na nich wynik 2,75A.
Na krótkich przewodach 1,5mm² otrzymałem 3,3A dla 1S i 2,5A dla 2S. Spróbuję jeszcze zmniejszyć rezystancję pomiarową.
Oskalpowałem XM-L-kę która w niej siedziała i powiem, że teraz robi wrażenie.
Na krótkich przewodach 1,5mm² otrzymałem 3,3A dla 1S i 2,5A dla 2S. Spróbuję jeszcze zmniejszyć rezystancję pomiarową.
Oskalpowałem XM-L-kę która w niej siedziała i powiem, że teraz robi wrażenie.
Trochę to trwało, ale latarka już prawie ukończona.
Dioda XHP50 ze ściętą soczewką (nie wyszło idealnie, ale nie jest źle), prąd ~3,8A.
Co mogę napisać:
Skupienie tak na oko podobne do XM-L, tylko światła trochę więcej. Dziura w spocie bardzo mała, w testach terenowych nie zauważa się jej w ogóle. Zasięg około 500m, na 300m widać wszystko jak na dłoni.
W planach mam jeszcze dodanie podświetlenia przycisku od zmiany trybów po włączeniu zasilania.
Już po głowie chodzi mi zakup BTU STR01 i podobne modyfikacje...
Dioda XHP50 ze ściętą soczewką (nie wyszło idealnie, ale nie jest źle), prąd ~3,8A.
Co mogę napisać:
Skupienie tak na oko podobne do XM-L, tylko światła trochę więcej. Dziura w spocie bardzo mała, w testach terenowych nie zauważa się jej w ogóle. Zasięg około 500m, na 300m widać wszystko jak na dłoni.
W planach mam jeszcze dodanie podświetlenia przycisku od zmiany trybów po włączeniu zasilania.
Już po głowie chodzi mi zakup BTU STR01 i podobne modyfikacje...
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2019, 08:22 przez pietros, łącznie zmieniany 1 raz.