Panele słoneczne do ładowania telefonu/kamerki
Panele słoneczne do ładowania telefonu/kamerki
Dzień dobry wszystkim!
Co myślicie o panelach słonecznych do ładowania/podtrzymywania telefonów w trakcie podróży na rowerze?
Ma to sens? Ładuje czy raczej tylko spowalnia rozładowywanie?
Posiadam Powerbank TP Linka i na 3-4 dni sprawdza się całkiem nieźle (4 pełne ładowania 2x iPhone i 2x S4 plus jedno ładowanie GoPro) jednak mam plan wyprawy na 8 dni i tu pytanie co zrobić, żeby się naładować...
Będę wdzięczny za opinie i podzielenie się doświadczeniem
Pozdrawiam
Maciej[/list]
Co myślicie o panelach słonecznych do ładowania/podtrzymywania telefonów w trakcie podróży na rowerze?
Ma to sens? Ładuje czy raczej tylko spowalnia rozładowywanie?
Posiadam Powerbank TP Linka i na 3-4 dni sprawdza się całkiem nieźle (4 pełne ładowania 2x iPhone i 2x S4 plus jedno ładowanie GoPro) jednak mam plan wyprawy na 8 dni i tu pytanie co zrobić, żeby się naładować...
Będę wdzięczny za opinie i podzielenie się doświadczeniem
Pozdrawiam
Maciej[/list]
Tu masz test PB solarnego:
http://mdiy.pl/test-ladowarki-solarnej- ... s-2200-s1/
Wydaje mi się , że takie urządzenie, które działa w miarę dobrze będzie duże i ciężkie i moim skromnym zdaniem warto zainwestować w Powerbank na 4 ogniwa 18650 i ogniwa ze sklepiku po 5zł.
Będzie tanio i dobrze.
http://mdiy.pl/test-ladowarki-solarnej- ... s-2200-s1/
Wydaje mi się , że takie urządzenie, które działa w miarę dobrze będzie duże i ciężkie i moim skromnym zdaniem warto zainwestować w Powerbank na 4 ogniwa 18650 i ogniwa ze sklepiku po 5zł.
Będzie tanio i dobrze.
dzięki za odpowiedź
bardziej chodziło mi o coś takiego:
miałbym możliwość przypiąć to do sakw tylnych albo do torby na kierownicę (dzięki mocowaniu)
nie pisze konkretnie o tym modelu ale o taki typ "elastyczny" paneli mi chodzi
Powerbank jest wporządku ale to znów większa waga i brak możliwości naładowania go.
TP link swoje waży, plus drugi zestaw....
Muszę zejść poniżej 20kg bagażu więc dla mnie każde obciążenie się liczy
Pozdrawiam
bardziej chodziło mi o coś takiego:
miałbym możliwość przypiąć to do sakw tylnych albo do torby na kierownicę (dzięki mocowaniu)
nie pisze konkretnie o tym modelu ale o taki typ "elastyczny" paneli mi chodzi
Powerbank jest wporządku ale to znów większa waga i brak możliwości naładowania go.
TP link swoje waży, plus drugi zestaw....
Muszę zejść poniżej 20kg bagażu więc dla mnie każde obciążenie się liczy
Pozdrawiam
-
krzew, jeśli zastosowanie ma być tylko rowerowe to wydajnościowo nie jest to najlepszy pomysł. Mam panel 3.5W, używam go do pieszych wycieczek i sprawdza się całkiem dobrze, ale na rowerze zdecydowałbym się na wykorzystanie dynama.
Panel da Ci około 2W w pełnym słońcu, dynamo da 3W przez cały czas, do tego pracuje podczas zachmurzenia, w nocy, a jadąc z górki da Ci nawet 10W i moc nie spada do zera za każdym zakrętem, gdy kąt się zmienia i panel jest w cieniu.
Panel da Ci około 2W w pełnym słońcu, dynamo da 3W przez cały czas, do tego pracuje podczas zachmurzenia, w nocy, a jadąc z górki da Ci nawet 10W i moc nie spada do zera za każdym zakrętem, gdy kąt się zmienia i panel jest w cieniu.
-
nie musi, ale jego wydajność spada dość znacznie. Rower bez przerwy zmienia swą pozycję względem słońca i aby uzyskać więcej mocy musisz wozić 2 panele na sakwach, po obu stronach roweru, więc praktycznie zawsze pracuje tylko jeden panel. To zwiększa masę, zatem zastanów się, czy większa masa dynama nie będzie lepszym wyjściem niż dodatkowy panel, którego wydajność jest zerowa (cień, chmury, czy wieczór), ale i tak musisz go targać.krzew pisze:musi być wycelowany
Nie mam dynama, ale jak sprawdzałem organoleptycznie w sklepie jego opory toczenia gdy jest wyłączony to zdawało mi się, że są praktycznie pomijalne.