Zakup roweru na małe wycieczki

....nie pasujące gdzie indziej...
wiato25

Zakup roweru na małe wycieczki

Post autor: wiato25 »

Witam!

Poszukuję roweru na wieczorne (ok.3-5km) oraz weekendowe (ok.20km) wycieczki. Mój budżet to 1300zł, na swój pierwszy rower nie chce wydać więcej :mrgreen: Przeszukując allegro znalazłem coś takiego i szczerze mówiąc rower baaardzooo mi się podoba :D http://allegro.pl/rower-mblanc-adlerpas ... 91401.html ale jak to wygląda w porównaniu do innych? i pytanie drugie, czym on różni się od tego: http://allegro.pl/rower-mblanc-adlerpas ... 94682.html prócz ceny??
michal1

Post autor: michal1 »

Witam,
Na forum rowerowym bardzo polecane są rowery Kand i Lazaro.
Ten troszkę wykracza poza budżet:
http://allegro.pl/king-of-the-road-full ... 64336.html
Możesz też polować na używki.
W tańszych rowerach trzeba się wystrzegać hamulców tarczowych, ponieważ kiepsko działają.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Na podobnym osprzęcie jest http://allegro.pl/polski-rower-romet-mi ... 16956.html z tą różnicą, że posiada dobre tarczówki hydrauliczne. W salonach Rometa można negocjować zniżki więc możliwe, że uda się go wyrwać za 1300zł. Ja utargowałem 200zł przy rowerze za 3000zł bez specjalnego problemu.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Miałem tego lazaro co polecał michal1, rok jeździłem, 2,5 tys km i nic.

wiato25, ten droższy ma hamulce tarczowe mechaniczne.
max4max

Post autor: max4max »

fotorondo pisze:wiato25, ten droższy ma hamulce tarczowe mechaniczne.
Dokładniej to ten droższy ma 2 tarczowe mechaniczne, a ten tańszy z przodu tarczowy mechaniczny z tyłu v-brake.
wiato25

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć niesienia pomocy! :wink: Niestety muszę nieco obniżyć swój budżet, teraz wynosi on około 1100zł. Przemyślałem wasze rady - @Michal1 będę wystrzegał się na przyszłość mechanicznych hamulcy tarczowych. @ElSor, rowerek troszkę za drogi w tym momencie :cry: A w swojej okolicy nie mam salonu rometa. Lazaro i Kand póki co również poza moim zasięgiem. @max4max dzięki za wytłumaczenie różnicy.

Przeglądając aukcje pisałem z niektórymi sprzedawcami, i pan od tego rowerku z linku w pierwszym poście zaproponował mi coś takiego - http://allegro.pl/rower-dema-pegas-1-0- ... 16589.html

V-brake, sprzęt chyba nie najgorszy jak za te pieniądzę. Moge liczyc na zejście z ceny dodatkowo. Co o tym myślicie?
michal1

Tylko tam jest wolnobieg...
Jest jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/mocny-cross-2015-laza ... 22727.html
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Tyko, że ten ma koła 26". V-brake przy normalnej jeździe i w suchych warunkach dają radę. Reszta osprzętu (poza oponami, widelcem, gripami i siodełkiem) ma mały wpływ na przyjemność z jazdy rekreacyjno-turystycznej więc nie ma za bardzo co się czepiać każdego detalu przy tej cenie. Małym minusem tego ostatniego roweru jest wolnobieg i jego ograniczony rozmiar najmniejszej przerzutki (przy korbie o największej zębatce 42 może braknąć "wyższego biegu").
wiato25

@michal1 z tego co się orientuję, jeżeli ktoś mocno nie "depta" to wytrzymałość wolnobiegu nie jest wielką przeszkodą. Na moje potrzeby raczej wytrzyma, nie ważę dużo i teren do pokonywania nie jest ciężki.

@ElSor racja, nie zauważyłem tych 26'' kół :) ale nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, jestem dość niewielkim człowiekiem i powinno być ok. Co do przerzutki, w swoim starym "góralu" jeżdżę na swoich ulubionych przełożeniach mniej więcej pół na pół (wiesz o co mi mniej więcej chodzi chyba), nie używam (albo używam bardzo sporadycznie) skrajnych przerzutek.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

wiato25 pisze:nie zauważyłem tych 26'' kół :) ale nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, jestem dość niewielkim człowiekiem i powinno być ok.
Rozmiar ramy się dopasowuje pod siebie i rozmiar kół nie ma tu znaczenia. Mam z kołami 26 i 29" i generalnie różnicy nie widać poza tym, że większe koło lepiej sobie radzi w piasku i na nierównościach.
wiato25 pisze:w swoim starym "góralu" jeżdżę na swoich ulubionych przełożeniach mniej więcej pół na pół (wiesz o co mi mniej więcej chodzi chyba), nie używam (albo używam bardzo sporadycznie) skrajnych przerzutek.
Możliwe zatem, że szukasz niepotrzebnie górala. Może warto poszukać trekinga albo nawet mieszczucha z 3-5 przełożeniami w piaście. W góralu tej klasy płacisz niepotrzebnie za widelec amortyzowany, który szczerze mówiąc nic nie robi, tzn ugnie się, jak go mocniej naciśniesz albo wjedziesz w większe zagłębienie ale nierówności średnie i małe i tak czujesz na ciele. Przy mocniejszych nadepnięciach na pedały też niestety może zabierać cenną energię.
max4max

Post autor: max4max »

wiato25 pisze:@michal1 z tego co się orientuję, jeżeli ktoś mocno nie "depta" to wytrzymałość wolnobiegu nie jest wielką przeszkodą. Na moje potrzeby raczej wytrzyma, nie ważę dużo i teren do pokonywania nie jest ciężki.
Wadą rowerów z wolnobiegiem jest gięcie/pękanie tylnej osi piasty.
Dzieje się to praktycznie w każdym rowerku a obciążenie tylko wpływa jak szybko.
Koło tył na najtańszej kasecie jest lepsze, nawet gdyby to miała być kaseta 7 rzędowa, choć obecny standard to co najmniej 8 rzędów.
Bierz takiego lazaro lub podobne - kands , scud itp
Lazaro ma tę zaletę, ze ma też w tych crossach ramy 17"
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

ElSor pisze:Rozmiar ramy się dopasowuje pod siebie i rozmiar kół nie ma tu znaczenia. Mam z kołami 26 i 29" i generalnie różnicy nie widać poza tym, że większe koło lepiej sobie radzi w piasku i na nierównościach.
Rozmiar koła ma trochę jednak wpływ na rozmiar ramy. Przecież jeśli postawimy obok siebie 2 rowery na tym samym rozmiarze ramy to ten na kołach większych powiedzmy 29 cali będzie miał górną rurkę wyżej od tego z kołami 26 cali. Ktoś powie różnica nie jest duża, może i nie, ale czasem może decydować o tym czy dotykamy jajkami rurki czy nie :wink:
michal1

darol, kiedyś nie było 29er i ludzie jeździli ;)
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

Pewnie, że tak np. na 28 calach, zasada ta sama.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
darol pisze:Rozmiar koła ma trochę jednak wpływ na rozmiar ramy.
Weź pod uwagę, że ważna jest odległość kierownicy od siodełka, nie zawsze się to uda skompensować mostkiem i siodełkiem...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ