Zepsułem NANJGa - gdzie podłączyć "+" od sterownik

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
zlyzka

Zepsułem NANJGa - gdzie podłączyć "+" od sterownik

Post autor: zlyzka »

Bawiłem się ze sterownikiem i urwałem pole do którego lutuje się przewód z "+" wychodzący ze sterownika do LEDa.
Zerwałem trochę warstwy pod spodem, ale nie widzę nic do czego mógłbym przylutować przewód. Da się to jeszcze naprawić?

Obrazek
Urwane pole to LED(+)
ProLight

Post autor: ProLight »

Lutujesz się do tej czarnej diody "S4" która jest zaraz obok, urwanego pola.

S4 Do miejsca bliższego "4"
Ostatnio zmieniony piątek 04 kwie 2014, 12:27 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

Anoda LEDa łaczona jest z plusem akumulatora. Katoda - z AMC-ekiem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
zlyzka

Post autor: zlyzka »

ProLight pisze:Lutujesz się do tej czarnej diody "S4" która jest zaraz obok, urwanego pola.

S4 Do miejsca bliższego "4"
Heh, właśnie przez nią urwałem to pole, starałem się poprawić tak, żeby nie stykały się ze sobą. Ok.
leonek1987

Post autor: leonek1987 »

Witam
Mnie ja też mam podobną przygodę a może nawet gorszą, otóż zakręcając sterownik nanjg 105c pierścieniem w latarce convoy m1 nie zwróciłem uwagi na kręcący się sterownik razem z pierścieniem co poskutkowało urwaniem diody s4 i teraz mam pytanie czy trzeba koniecznie tą diodę przylutować czy można to w jakiś sposób ominąć i do czego ta dioda służy Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Trzeba, bo zabezpiecza procesor przed złą polaryzacją zasilania i obniża napięcie (zabezpieczenie przed rozładowaniem nie będzie działać prawidłowo). Również przydaje się podczas programowania sterownika z przylutowaną diodą do odseparowania zasilania diody od programatora.
leonek1987

a skąd można taką diodę zakupić lub odlutować bo ta moja ma pourywane nóżki
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://www.aliexpress.com/item/100pcs-0 ... 08923.html szukać można we wszelakich starych telefonach komórkowych i innych urządzeniach elektronicznych zbudowanych na elementach SMD ważne, żeby to była dioda Schotky'ego o napięciu przewodzenia ~0,2-0,3V a nie zwykła prostownicza (0,7-0,8V).
leonek1987

Chyba jednak rozsądniej będzie kupić nowy sterownik i zwracać większą uwagę przy montażu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ