Problem ze swingami? (z bto.pl)
Problem ze swingami? (z bto.pl)
Witam,
Poniewaz poprzednia bateria (do roweru elektrycznego) po 4 latach stracila co nieco na mocy postanowiłem zrobic maly upgrade i zamienic na swingi li-ion 3.7V 4400mAh w konfiguracji 7S2P.
Ladowarke zastawilem. Niestety po naładowaniu na fulla (zielona dioda) rower przejezdza smiesznie mala odleglosc i bateria siada. Jest chyba nawet gorzej niz na starej baterii.
Po naladowaniu woltomierz pokazuje 26,9V , przetrzymanie na ladowaniu nic nie zmienia.
Pytanie czy zaraz po naladowaniu przypadkiem napiecie nie powinno byc wyzsze ? Gdzies czytalem tutaj ze nowe baterie 3.7 li-ion powinny ladowac sie do 4.2V, a wiec 7x4.2V daje 29,2V. Baterie odcina przy napieciu 20,5V.
Co jest nie tak ? ladowarka ?
Wogole podczas jazdy gdy dziala wspomaganie widze ze wskaznik naladowania strasznie skacze, z fulla do min po czym zaraz wraca do fulla, nie mialem takiego zachowaniu na starej baterii (niestety nie wiem co bylo w srodku, jakis no-name stworzony dla decathlonu)
Poniewaz poprzednia bateria (do roweru elektrycznego) po 4 latach stracila co nieco na mocy postanowiłem zrobic maly upgrade i zamienic na swingi li-ion 3.7V 4400mAh w konfiguracji 7S2P.
Ladowarke zastawilem. Niestety po naładowaniu na fulla (zielona dioda) rower przejezdza smiesznie mala odleglosc i bateria siada. Jest chyba nawet gorzej niz na starej baterii.
Po naladowaniu woltomierz pokazuje 26,9V , przetrzymanie na ladowaniu nic nie zmienia.
Pytanie czy zaraz po naladowaniu przypadkiem napiecie nie powinno byc wyzsze ? Gdzies czytalem tutaj ze nowe baterie 3.7 li-ion powinny ladowac sie do 4.2V, a wiec 7x4.2V daje 29,2V. Baterie odcina przy napieciu 20,5V.
Co jest nie tak ? ladowarka ?
Wogole podczas jazdy gdy dziala wspomaganie widze ze wskaznik naladowania strasznie skacze, z fulla do min po czym zaraz wraca do fulla, nie mialem takiego zachowaniu na starej baterii (niestety nie wiem co bylo w srodku, jakis no-name stworzony dla decathlonu)
Ostatnio zmieniony sobota 18 lip 2015, 21:59 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście po naładowaniu powinno być 29,2.
Co to za pakiet dokładnie i czy go robiłeś, czy kupiłeś gotowy i z jakich dokładnie ogniw?
Poza tym ładowanie takiego pakietu powinno się robić ładowarką z balanserem.
Ok.
Znalazłem co to te swingi - http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44289
Ale dalej pozostaje pytanie o pakiet.
Co to za pakiet dokładnie i czy go robiłeś, czy kupiłeś gotowy i z jakich dokładnie ogniw?
Poza tym ładowanie takiego pakietu powinno się robić ładowarką z balanserem.
Ok.
Znalazłem co to te swingi - http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44289
Ale dalej pozostaje pytanie o pakiet.
Ostatnio zmieniony sobota 18 lip 2015, 19:21 przez max4max, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupilem gotowy, zrobiony przez bto
to dokladnie te baterie
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44289
Wyslalem im stara baterie z ladowarka, sprawdzili ze laduje i zrobili mi swapa na te swingi.
to dokladnie te baterie
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=44289
Wyslalem im stara baterie z ladowarka, sprawdzili ze laduje i zrobili mi swapa na te swingi.
Ostatnio zmieniony sobota 18 lip 2015, 22:01 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.
b[/colorardzo ]maly zasieg na tych bateriach to wlasnie przez to ze jest nie doladowana ?
na oryginalnej 10000mAh na maxymalnym wspomaganiu przejechalem 40-50km
na tej 8800mAh na srednim wspomaganiu przejechalem 11km (!!)
gorzej niz na tej starej 4 letniej
na oryginalnej 10000mAh na maxymalnym wspomaganiu przejechalem 40-50km
na tej 8800mAh na srednim wspomaganiu przejechalem 11km (!!)
gorzej niz na tej starej 4 letniej
Ostatnio zmieniony sobota 18 lip 2015, 22:03 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.
Moim zdaniem to nie jest "niedoładowanie" tylko pakiet się rozbalansował, co oznacza, ze np. 1 lub więcej ogniw ma znacznie mniejszy stopień naładowania niż pozostałe, być może jest nawet poniżej napięcia odcięcia co powoduje, że normalna ładowarką nie da się naładować całego pakietu, a sam pakiet nie posiada pojemności nominalnej.
Być może na teraz nawet któreś z ogniw jest uszkodzone.
Być może na teraz nawet któreś z ogniw jest uszkodzone.
ok dziekuje. Odsylam to niech sprawdzaja.
Ostatnio zmieniony sobota 18 lip 2015, 22:05 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Tak się może głupio spytam... czy poprzednia bateria była też li-ion, czy może NiMH i ładowarka też była do takich ogniw. Daj może jakąś fotkę tej ładowarki, jej naklejkę...druzil28 pisze:ok dziekuje. Odsylam to niech sprawdzaja.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Poprzednia byla li-ion
A to jest ta ladowarka
https://www.google.pl/search?q=sslc058v ... uus7ADM%3A
A to jest ta ladowarka
https://www.google.pl/search?q=sslc058v ... uus7ADM%3A
-
Ladowarka rowerowa nie ma balansera, jest tylko + i -. W pakiecie jest BMS który ma niewielki prąd balansujacy.max4max pisze: Poza tym ładowanie takiego pakietu powinno się robić ładowarką z balanserem.t.
Albo uszkodzony segment, np źle zgrzany albo rozbalansowanie wynikiem zbyt dużego prądu dla segmentu 4P. W każdym razie brak 2,3 V po naładowaniu to srednio 3,9 V na segment więc pakiet trzeba reklamować, użytkowo do roweru się nie nadaje.
W mojej ocenie i tak powino być 5P z ogniw wysokopradowych by znosił chwilowe prądy 15-20 A bez istotnego spadku napięcia.
WojtekErnest
Po nocy spadek napiecia z 26,9 V do 26,4V. Nie za duzo ?
Ostatnio zmieniony niedziela 19 lip 2015, 13:14 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem ze swingami? (z bto.pl)
to są małoprądowe ogniwa :druzil28 pisze:..postanowiłem zrobic maly upgrade i zamienic na swingi li-ion 3.7V 4400mAh w konfiguracji 7S2P.
Konfigurację 2p możesz bezpiecznie rozładować prądami rzędu 10A.
Ja coś czuję, że pakiet po prostu nie daje rady i odcina Ci za wcześnie.
Jaką moc ma ten napęd rowerowy?
Jak powyżej 150W to radziłbym mocniejszy pakiet.
250W, ale wspomaga gdy pedaluje wiec sporo musze pomagac silnikowi
Maxymalny prad rozładowania to 12A, niestety nie wiem czy ciagly czy chwilowy
Maxymalny prad rozładowania to 12A, niestety nie wiem czy ciagly czy chwilowy
Ostatnio zmieniony niedziela 19 lip 2015, 13:15 przez druzil28, łącznie zmieniany 1 raz.