Na początek dzień dobry wszystkim na forum
Kolega sobie wymyślił, że bardzo by chciał w taki sposób oświetlić łazienkę. Pomyślałam, żeby zrobić to taśmami LED. I tu zaczęły się schody.
Powiedzmy, że wybrałabym taką taśmę:
Źródło światła: diody LED SMD 3528
Ilość diod: 300
Temperatura barwowa: 3000 K ±10%
Strumień świetlny: 2100 lm
Kąt świecenia: 120°
Ogólny wskaźnik oddawania barw: Ra ≥72
Ile powinnam jej zastosować, żeby oświetlić łazienkę ze zdjęcia, która ma jakieś 2m^2? Przy skupionym źródle światła celowałabym w jakieś 400-500lm, a tutaj 5m taśmy ma ponad 2000, a i tak pojedynczy pasek nadaje się pewnie bardziej jako dodatkowe oświetlenie a nie główne. Więc jak to w końcu jest? W ile lumenów celować przy taśmach led?
Ewentualnie może ktoś ma jakieś inne pomysły?
taśmy led do oświetlenia łazienki
3528 lepiej sobie podarować.
Zakup taśmę aluminiową na ledach 5630. Za metr średnio 20 zł. Do tego odpowiedni profil aluminiowy.
W łazience powinno być sporo światła, myślę że 2000 lumenów będzie ok.
Do tego zasilacz 12V z regulacją (większość taką posiada) tak aby wyregulować ostatecznie jasność.
Zakup taśmę aluminiową na ledach 5630. Za metr średnio 20 zł. Do tego odpowiedni profil aluminiowy.
W łazience powinno być sporo światła, myślę że 2000 lumenów będzie ok.
Do tego zasilacz 12V z regulacją (większość taką posiada) tak aby wyregulować ostatecznie jasność.
ILPT
W końcu odpowiedź i od razu konkretnie
Chyba, żeby zamontować taśmę z 5630 i jak będą świecić nie pełną mocą, nie będą się bardzo grzać, a i tak będzie jaśniej niż na 5050 i ewentualnie zasilaczem mogę regulować w miarę potrzeby? Dobrze myślę?
A taka taśma nie będzie się bardzo grzała? Poza tym te diody są bardzo jasne (właśnie znalazłam jakąś taśmę 2000lm/m), a tych paneli tam będzie ponad 3m, dlatego celowałam bardziej w 5050Zakup taśmę aluminiową na ledach 5630
Chyba, żeby zamontować taśmę z 5630 i jak będą świecić nie pełną mocą, nie będą się bardzo grzać, a i tak będzie jaśniej niż na 5050 i ewentualnie zasilaczem mogę regulować w miarę potrzeby? Dobrze myślę?
a jakby wziąć pod uwagę mleczną osłonę na profilu? Jak dużo światła to zabierze?myślę że 2000 lumenów będzie ok.