Kto mi zrobi oświetlenie ostrzegawcze?
Kto mi zrobi oświetlenie ostrzegawcze?
Witam,
Po krotce: Jechałem rowerem drogą, miałem wypadek leżę w szpitalu z manadatem i ledwo żywy. Nie zabrałem kamizelki ze sobą a światełko miałem micro sigma ale jak mi udowodniła policja nie widoczne.
Jako, że są tutaj fachowcy,
widziałem na youtube różne modyfikacje diod, zapłacę komuś za części, robociznę - dobrze zapłacę.
Interesuje mnie lampka która będzie podobna do koguta... Oczywiście żeby była jak najmniejsza.
Połączenie kilku ostrzegawczych świateł? Nie wiem, proszę o opinię i o pomoc.
Zastanawiałem się nad połączeniem kilku lampek z niebieskimi światłem ale za duże
by było.
pozdrawiam
Po krotce: Jechałem rowerem drogą, miałem wypadek leżę w szpitalu z manadatem i ledwo żywy. Nie zabrałem kamizelki ze sobą a światełko miałem micro sigma ale jak mi udowodniła policja nie widoczne.
widziałem na youtube różne modyfikacje diod, zapłacę komuś za części, robociznę - dobrze zapłacę.
Interesuje mnie lampka która będzie podobna do koguta... Oczywiście żeby była jak najmniejsza.
Zastanawiałem się nad połączeniem kilku lampek z niebieskimi światłem ale za duże
by było.
pozdrawiam
Rozumiem, ze nie chodzi Ci o lampke, ktora swiecisz podczas jazdy, tylko do sygnalizowania wypadku/problemu tak?
Zasilanie pewno najlepiej AA/AAA
Mysle, ze to nie problem cos takiego zrobic, gorzej z "obudowa" do tego.
Pozdrawiam
DNF
Edcyja.
Wpadl mi do glowy pomysl. Taki sygnalizator mozna zrobic ze zwyklej latarki, wlaczonej na tryb Beacon z nalozona nakladka dyfuzyjna.
Zasilanie pewno najlepiej AA/AAA
Mysle, ze to nie problem cos takiego zrobic, gorzej z "obudowa" do tego.
Pozdrawiam
DNF
Edcyja.
Wpadl mi do glowy pomysl. Taki sygnalizator mozna zrobic ze zwyklej latarki, wlaczonej na tryb Beacon z nalozona nakladka dyfuzyjna.
Nie rozumiem... nie ma obowiązku używania na rowerach kamizelek a działająca mikro sigma powinna być dobrze widoczna z tyłu (czerwona oczywiście) - zakładam , że ma atest i że baterie były w miarę świeże, a nie dogorywające- także co policja miała do udowadniania ? zwłaszcza po zdarzeniu ?
Niebieskiego światła nie możesz używać (kodeks drogowy itd), według mnie potrzeba mieć z tyłu sensowne (nawet marketowe) światło czerwone z tyłu i coś białego z przodu- odnośnie tylnego światła było parę projektów na forum, a jeśli chodzi o przednie, to już więcej niż parę projektów, modyfikacji i testów popełnionych przez Dominika.
ps
DNF- dyfuzor rozprasza często dookolnie, ale jednocześnie moc lampki strasznie maleje, dlatego w kogutach jest obrotowa głowica- żeby nie tracić mocy
Niebieskiego światła nie możesz używać (kodeks drogowy itd), według mnie potrzeba mieć z tyłu sensowne (nawet marketowe) światło czerwone z tyłu i coś białego z przodu- odnośnie tylnego światła było parę projektów na forum, a jeśli chodzi o przednie, to już więcej niż parę projektów, modyfikacji i testów popełnionych przez Dominika.
ps
DNF- dyfuzor rozprasza często dookolnie, ale jednocześnie moc lampki strasznie maleje, dlatego w kogutach jest obrotowa głowica- żeby nie tracić mocy
Re: Kto mi zrobi oświetlenie ostrzegawcze?
Jechałeś nocą, w deszczu czy mgle? Dlaczego światło było niewidoczne? Zasłonięte, umocowane w złym miejscu?golden pisze:Witam,
by było.
pozdrawiam
Po co ci kogut? Nie wystarczy zwykłe oświetlenie roweru, tyle że takie lepsze. Naprawdę, takie przyzwoite sklepowe lampki ledowe świecą zupełnie dobrze i widać je z daleka. Może inaczej jest z lampkami oświetlającymi, ale same pozycyjne (takie są wymagane od roweru) są OK.
Kup porządną lampkę (Sigmy zwykle są OK) zamocuj ją w odpowiedni sposób i w odpowiednim miejscu.
witam, dzięki za odp.
na razie nie doszedłem do siebie ale o koguta mi nie chodzi. Chcę ab ktoś skonstruował mi takie migające diody białe? A jechałem wieczorem i komisja w składzie 1 policjant tak orzekła a do sądu nie mam zamiaru iść - zapłacę mandat.
Chodzi mniej więcej o połączenie takich 5 sigm micro , tylko że zamontowanie ich to by był duży wydatek na ramie;) da się coś mniejszego?
na razie nie doszedłem do siebie ale o koguta mi nie chodzi. Chcę ab ktoś skonstruował mi takie migające diody białe? A jechałem wieczorem i komisja w składzie 1 policjant tak orzekła a do sądu nie mam zamiaru iść - zapłacę mandat.
Chodzi mniej więcej o połączenie takich 5 sigm micro , tylko że zamontowanie ich to by był duży wydatek na ramie;) da się coś mniejszego?
Kup sobie lampkę Smart taka jak w tym poście
Nie ma bata, jak będziesz miał w niej baterie/aku w rozsądnym stanie na pewno będziesz zauważony.
Nie ma bata, jak będziesz miał w niej baterie/aku w rozsądnym stanie na pewno będziesz zauważony.
zrozum- z tyłu ma być czerwone światło- tak mówi kodeks, a jeśli baterie były ok, to sigma świeciła ok- na pewno ma atest, także policjant może sobie mówić co chce, chyba, że oczekuje, że każdy mieć szperacz z tyłu...ale wtedy będzie oślepiać tych z tyłu, dla Nas to nie problem zrobić coś takiego, tylko po co ?Chcę ab ktoś skonstruował mi takie migające diody białe? A jechałem wieczorem i komisja w składzie 1 policjant
O ile pamiętam nie ma określonej mocy która ma być z tyłu na rowerze, sorka- ale to jest zasrany obowiązek jadącego samochodem patrzeć i widzieć, ma być czerwone światło z tyłu i tyle.
Ja bym mandatu nie odpuszczał - dla zasady
O ile dobrze pamiętam tylna lampka rowerowa ma być widoczna ze 150 metrów. Oczywiście w ciemności.pawelsz pisze:zrozum- z tyłu ma być czerwone światło- tak mówi kodeks, a jeśli baterie były ok, to sigma świeciła ok- na pewno ma atest, także policjant może sobie mówić co chce, chyba, że oczekuje, że każdy mieć szperacz z tyłu...ale wtedy będzie oślepiać tych z tyłu, dla Nas to nie problem zrobić coś takiego, tylko po co ?Chcę ab ktoś skonstruował mi takie migające diody białe? A jechałem wieczorem i komisja w składzie 1 policjant
O ile pamiętam nie ma określonej mocy która ma być z tyłu na rowerze, sorka- ale to jest zasrany obowiązek jadącego samochodem patrzeć i widzieć, ma być czerwone światło z tyłu i tyle.
Ja bym mandatu nie odpuszczał - dla zasady
Większość dostępnych na rynku lampek LEDowych spełnia ten warunek z duuużym zapasem.
dostałem mandat za wypadek który spowodowałem.
Najlepsze w tym jest to, że ja rower mam zniszczony a kiaa z którą się zderzyłem jest tylko porysowana..
Co do chodnika - teoria. Jadąc ścieżką rowerową na której idzie rodzinka na 12h maraton robienia zakupów używam dzwonka to oburzenie, dzieci odskakują. Aktualnie używa sygnału dźwiękowego zrobionego mi przez kolegę.
Chciałbym mieć z przodu to o czym pisze bo kiedyś widziałem kuriera który z przodu miał właśnie jakoś zmontowane ledy w ten sposób, że to cieniutkie było a świeciło tak, że z daleka wdziałeś wszystko bo ci migał jakbyś połączył nie wiem, chyba z 10 sigm micro przednich i włączył na pierwszy tryb.
czyli na tył to:
http://www.allegro.pl/item601553240_lam ... _0_5w.html
Czym to się wyróżnia?
pozdrawiam
Najlepsze w tym jest to, że ja rower mam zniszczony a kiaa z którą się zderzyłem jest tylko porysowana..
Co do chodnika - teoria. Jadąc ścieżką rowerową na której idzie rodzinka na 12h maraton robienia zakupów używam dzwonka to oburzenie, dzieci odskakują. Aktualnie używa sygnału dźwiękowego zrobionego mi przez kolegę.
Chciałbym mieć z przodu to o czym pisze bo kiedyś widziałem kuriera który z przodu miał właśnie jakoś zmontowane ledy w ten sposób, że to cieniutkie było a świeciło tak, że z daleka wdziałeś wszystko bo ci migał jakbyś połączył nie wiem, chyba z 10 sigm micro przednich i włączył na pierwszy tryb.
czyli na tył to:
http://www.allegro.pl/item601553240_lam ... _0_5w.html
Czym to się wyróżnia?
pozdrawiam