Lodówka samochodowa po mojemu - czyli lepiej już się nie da.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Issac pisze:@Serkules - gdzie można dostać taki żel ?
http://pbizolacje.pl/izolacje-specjalis ... -aerogels/ ;)
pozdrav
ww296

Post autor: ww296 »

a nie można zaizolować zwykłą pianką montażową za kilkanaście zł?
kupujemy taka piankę - ceny nawet poniżej 10 zł, niskoprężną - usztywniamy delikatnie wnętrze lodówki i wypełniamy pianka przestrzeń pomiędzy ściankami - tanio, szybko prosto i chyba bardzo skutecznie bo wypełnienie sztywnymi płytami typy styropian czy styrodur - nie zapewni równomiernego pokrycia.
Serkules

Post autor: Serkules »

Issac pisze:@Serkules - gdzie można dostać taki żel ?
https://wełna-mineralna.pl/aerogels-mat ... mm-en.html
https://wełna-mineralna.pl/aerogels-mat ... ft-en.html

Traktuję to jako ciekawostkę, bo sensu ekonomicznego w ogóle to nie ma. Żeby otrzymać taki sam stopień izolacyjności co aerożel, wystarczy dać niecałe dwa razy grubszą warstwę pianki poliuretanowej. Ze dwa centymetry grubsza ścianka nie stanowi problemu a waga będzie nawet mniejsza niż aerożel.
ww296 pisze:a nie można zaizolować zwykłą pianką montażową za kilkanaście zł?
kupujemy taka piankę - ceny nawet poniżej 10 zł, niskoprężną - usztywniamy delikatnie wnętrze lodówki i wypełniamy pianka przestrzeń pomiędzy ściankami - tanio, szybko prosto i chyba bardzo skutecznie bo wypełnienie sztywnymi płytami typy styropian czy styrodur - nie zapewni równomiernego pokrycia.
Pianka sprawdzi się wszędzie tam, gdzie trzeba wypełnić już istniejącą przestrzeń o nieregularnych kształtach. Płyty natomiast pozwalają zbudować pojemnik od podstaw o samonośnej konstrukcji.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
Awatar użytkownika
Browar

ww296, pianką można wypełnić istniejące przestrzenie, ja muszę lodówkę obudować z zewnątrz. Płyty są fajne tylko ta lodówka jest obła więc muszę użyć maty. Karimat jest z pianki poliuretanowej i nadaje się na zewnętrzną izolację.
pozdrav
Awatar użytkownika
Browar

Okleiłem alumatą poliuretanową 10mm x 2 i uzyskałem przy 23 st na zewnątrz 4 stopnie wewnątrz :)

edit: przy 21 zewnętrznej spadło do 3 wewnątrz
pozdrav
Awatar użytkownika
Polsky

Post autor: Polsky »

Trzeba mi było wysłać a miałbyś na pianie elastomer :roll:
Wytrzymałość bez porównania z większością innych mat czy czym tam to okleiłeś :mrgreen:
A temat śledzę bo w przyszłości pewnie za pragnę mieć sensowną lodówkę (Skaktus powoli szykuj się :mrgreen: )
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Przy okazji wyjazdu wakacyjnego także zmodyfikowałem swoją lodówkę. Stare ogniwo zastąpiłem nowym TEC1-12710 o mocy max 89W. Dołożyłem dwa wiatraki komputerowe z automatyczną regulacją obrotów, które chłodzą ciepłą stronę i nowy do cyrkulacji w środku.

Bez radiatora po chwili temperatura minusowa na ogniwie. Jeśli lodówka działa bez wiatraka to po 24 godzinach radiator jest zamarznięty.

Ścianki lodówki fabrycznie wypełnione są styropianem. Jednak temperatura w środku ciągle jest dosyć wysoka. Lodówka działa i działa a przy 25 stopniach na zewnątrz w środku mam 12 C.

Za małe napięcie zasilania, kiepsko odprowadza zimno do radiatora czy straty gdzieś indziej?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Polsky pisze:sensowną lodówkę
ja też naprawiłem i przerobiłem swoją, ale problem z nimi jest taki, że jeśli planujesz zakup nowej, dużej lodówki + przeróbkę to jak zliczysz czas i inwestycje to zaczyna robić się budżet zbliżający się do lodówki z kompresorem...
studzin

Post autor: studzin »

Najważniejsze to dobrze schłodzić ciepłą stronę. Pierwsze co zrób to zmierz temperaturę ciepłej strony i porównaj do temperatury otoczenia.
GanzConrad

Fluxor pisze:Ścianki lodówki fabrycznie wypełnione są styropianem
raczej kiepska izolacja. Dodaj pianki do wszystkich szpar, to samo zrób z pokrywką. Mój radiator nigdy nie zamarza, ogniwo oryginalne (chyba 50W), a temperatura w środku schodzi do 5st, przy 23 na zewnątrz. Jak jechałem w ciepłe kraje i w samochodzie było 28st, to pełna żarcia lodówka schodziła do 8st.
GanzConrad

studzin pisze:Najważniejsze to dobrze schłodzić ciepłą stronę
skoro zamarza radiator, to raczej nie jest problem chłodzenia ciepłej strony.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Radiator zamarza jak nie włączę wewnętrznego wiatraka. Specjalnie tak zrobiłem bo w całej konstrukcji on jest najgłośniejszy i na noc mogę go wyłączać. Wentylator tłoczący powietrze zawsze kręci się na najniższych obrotach a wydmuchujący wg własnego uznania. Na fabrycznym radiatorze po stronie ciepłej mam max 45C mierzone na jego środku.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
GanzConrad

Fluxor pisze:Radiator zamarza
Mój nie zamarzał nawet bez wentylatora. Co prawda nie pracował tak przez godzinę, ale organoleptycznie nie wyczułem nigdy temperatury ujemnej. Mimo to chłodzi lodówkę z wystarczającym efektem.
Awatar użytkownika
Browar

GanzConrad pisze:
Polsky pisze:sensowną lodówkę
ja też naprawiłem i przerobiłem swoją, ale problem z nimi jest taki, że jeśli planujesz zakup nowej, dużej lodówki + przeróbkę to jak zliczysz czas i inwestycje to zaczyna robić się budżet zbliżający się do lodówki z kompresorem...
Mnie przeróbka kosztowała alumatę za 12zł z Carrefoura i rolkę srebrnej taśmy, 20m za 8zł, w sumie dwie dychy.

Na początku lodówka chłodziła o -11 st względem otoczenia. Po sprawdzeniu połączeń, gładkości radiatora i wymianie pasty (dałem najzwyklejszą pastę H, 0,78W/mK) przy okazji wymiany ogniwa (pobiera 4 ampery) zszedłem do -13 stopni. Dołożenie jednej warstwy alumaty 10mm zaoszczędziło następne 3 stopnie (-16st), wypełnienie komory ogniwa poliuretanem dało 2 stopnie (-18st), druga warstwa alumaty dała jeszcze 1 stopień. Teraz schładza do ładnych -19 stopni poniżej poziomu otoczenia, przed chwilą właśnie przewoziłem żarcie jadąc godzinę i rewelacja :)
Wydaje się że kluczową sprawą jest dokładna separacja strony zimnej i gorącej samego ogniwa oraz izolacja lodówki. Dopiero potem szlif radiatorów, pasta, dodatkowa izolacja.

Lód jest dobrym izolatorem, jak się zalodzi radiator to lodówka przestaje chłodzić.
pozdrav
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Fluxor pisze:Radiator zamarza jak nie włączę wewnętrznego wiatraka. Specjalnie tak zrobiłem bo w całej konstrukcji on jest najgłośniejszy i na noc mogę go wyłączać. Wentylator tłoczący powietrze zawsze kręci się na najniższych obrotach a wydmuchujący wg własnego uznania. Na fabrycznym radiatorze po stronie ciepłej mam max 45C mierzone na jego środku.
Wymień wewnętrzny wentylator na coś innego, bo jak ci zamarznie to z dobrego chłodzenia już nic nie wyjdzie. U mnie wewnętrzny pracuje cały czas, choć w nocy zmniejszam mu obroty do 30%.
ILPT
ODPOWIEDZ