Dynamopiasta - ładowarka USB oraz tylne światło

....nie pasujące gdzie indziej...
LED1234

Post autor: LED1234 »

Witam. Wykonałem wreszcie ładowarkę. :)

Zastosowałem taką przetwornicę step up/down

Obrazek

Mostek prostowniczy

Obrazek

Kondensator elektrolityczny 35V/4700uF

Jako obudowę wykorzystałem PowerBank, który i tak od początku mi nieco szwankował.
Z obudowy musiałem wyciąć podtrzymki na ogniwa 18650 żeby przetwornica weszła jak najgłębiej inaczej potencjometry wystawały za wysoko i nie dało się zamknąć obudowy. Widać to na zdjęciach:

Obrazek

Obrazek

Ładowarka nie jest jeszcze do końca gotowa. Muszę jeszcze umieścić w niej wejście micro USB do podłączania dynama. Obecnie jest tutaj zwyczajnie kabelek przylutowany do mostka prostowniczego.

Obrazek

Wszystko ładnie zmieściło się na lekki wcisk. Może obejdzie się bez "ciepłego gluta" i klejenia wszystkiego :D

Obrazek

Tak to wygląda już po przylutowaniu wyjścia USB i z mostkiem na swoim miejscu :) Na zdjęciu kabelki od wyjścia USB są jeszcze niezaizolowane teraz jest to już poprawione :)

Obrazek

Ładowarkę podłączyłem pod transformator napięcie ustawiłem na 5.2V a ograniczenie na 550mA. Podłączyłem telefon na oryginalnym kabelku USB i wyskoczył komunikat "wolne ładowanie". Zmierzyłem prąd jaki pobiera telefon ok 200mA.
Wymieniłem więc kabelek oraz zmniejszyłem napięcie na takie jak w ładowarce czyli 4.9V i przy takim napięciu pobierane jest największe natężenie, czyli ok 500mA. Niestety nie udało mi się uzyskać więcej pomimo kombinowania z ogranicznikiem prądowym, napięciem jak i innymi kablami USB. Cały czas pokazywany jest także komunikat, że telefon ładuje się powoli.
Na rowerze ładowanie zaczyna się przy ok 15km/h.
Max prąd to coś ok 200mA bez znaczenia czy jadę 20km/h czy 35km/h nie wiem dlaczego się tak dzieje... Muszę jeszcze nad tym popracować, być może uda mi się to poprawić a może tak po prostu musi być.
Na koniec jeszcze zdjęcie z testu z Nokią E52 na kierownicy :) Nokia ładowana była prądem max 100mA.

Obrazek
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 01 lip 2015, 19:46 przez LED1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Witam
Na przewodach miernika może być spory spadek napięcia, dlatego prąd jest tak niski.
LED1234

Szukałem w sklepie Play aplikacji na mój telefon mierzącej prąd ładowania ale pobrałem kilka i niestety nie obsługują mojego modelu. Może zna ktoś taki program?
madkeinam

Post autor: madkeinam »

LED1234 pisze:Może zna ktoś taki program?
Battery Monitor Widget
Edit: Tak jak mówi Ebola, spróbuj na grubszych kablach.
LED1234

Battery Monitor Widget
Dzięki, próbowałem bezpośrednio kablami do miernika i uzyskałem ok. 490mA z trafa więcej chyba się nie da już. Nie wiem dlaczego.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Spróbuj zewrzeć środkowe piny w gniazdku USB ładowarki - czasem to pomaga. ;)

I mostek wymień na własnoręcznie wykonany z takich diod.
Mniejsze straty będą...
LED1234

Hahar pisze:Spróbuj zewrzeć środkowe piny w gniazdku USB ładowarki - czasem to pomaga. ;)

I mostek wymień na własnoręcznie wykonany z takich diod.
Mniejsze straty będą...
Dzięki za rady, nad tymi diodami się zastanawiałem. Miałem zamawiać jakąś obudowę większą, kondensator o większej pojemności i właśnie diody Schottky'ego ale okazało się, że obudowa po PB jest idealna i pasuje tam właśnie taki kondensator więc zrobiłem ładowarkę z tego co miałem w warsztaciku.
Co do pinów to łączy się je chyba za pomocą rezystorów ? Coś o tym kiedyś czytałem, nigdy nie praktykowałem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

Dwa środkowe piny w USB (data) należy zewrzeć rezystorem <200 om.
Urządzenia będą identyfikowały jako ładowarkę. Standard DCP
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

W mojej ładowarce miałem po prostu zwarte piny w jednym z 2 gniazd i to działało.
Możesz wyprowadzić na zewnątrz obudowy wyłącznik i nim zwierać piny jeśli trzeba.
ODPOWIEDZ