Płatności za zakupy w innych krajach

....nie pasujące gdzie indziej...
amman

Płatności za zakupy w innych krajach

Post autor: amman »

W jaki sposób dokonujecie płatności za zakupy dokonywane w zagranicznych sklepach internetowych? Czasami potrzebowałbym kupić coś, co w Polsce jest droższe, albo nie ma wcale. Tego typu info jest więc przydatne.
michal1

Post autor: michal1 »

Najczęściej i najbezpieczniej przez PayPal.
tre33

Post autor: tre33 »

Zależy gdzie.
Nie wszędzie PayPal jest możliwy (np Aliexpress). Tam można się wspomóc debetową kartą walutową prepaidową, lub zasilaną odpowiednią kwotą tuż przed transakcją.
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

tre33 pisze: (np Aliexpress). Tam można się wspomóc debetową kartą walutową prepaidową, lub zasilaną odpowiednią kwotą tuż przed transakcją.
Również bez problemu płaci się kartą kredytową powiązaną do konta złotówkowego.
WojtekErnest
rymek

Post autor: rymek »

Też zdarza mi się płacić kartą kredytową lub debetową, ale jedynie za te drobne zakupy. Mają tam niekorzystne kursy wymiany waluty.
Przy jakiś większych zakupach najczęściej płacę przez easysend. To jest coś jak paypal tylko, że taniej. Mają zdecydowanie tańsze koszta transferu i korzystniejsze kursy wymiany złotówek na euro czy funty. Bo kupuje jedynie na europejskim rynku.
tre33

Post autor: tre33 »

WojtekErnest

Pytanie brzmiało jak my to robimy, a nie jak można to zrobić. Proponowany przez Ciebie sposób moim zdaniem nie jest bezpieczny (patrz-kradzieże z kont, które zdarzały się już i doświadczonym użytkownikom tego forum). Napisałem jak to robię. :wink:
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

Ja płacę kartą kredytową w Aliexpres i raczej się tego nie obawiam. Nie mam potwierdzonej informacji ze OD NICH poszly przecieki danych o kartach ale raczej z innych "sklepików" lub logerów z zawirusowanych kompów.
Zresztą karty kredytowe są objęte inną ochroną i bank jest w stanie skutecznie wycofać skradzioną transakcję.
WojtekErnest
ODPOWIEDZ