Jaka soczewka do latarki led 100W, jakie chłodzenie?
Jaka soczewka do latarki led 100W, jakie chłodzenie?
Witam
Trafiła mi się ostatnio dioda 100W (podobno ) mam do tego także dedykowaną soczewkę około 4cm średnicy, kąt świecenia 60 stopni.
Postanowiłem zrobić z tego jakiś pożytek i chce zbudować latarkę szperacz.
I tutaj moje pytanie :
Soczewka którą mam obecnie działa bardziej jako naświetlacz, gdyż działa jak jupiter stadionowy. A chciałbym uzyskać efekt większego skupienia.
Czy soczewka o średnicy około 10cm będzie lepsza? Latarka ma być zasilana aku, dlatego rozmiar całości nie gra roli.
Dodatkowo zauważyłem że dosyć mocno się grzeje i kolejne pytanie do ilu stopni Celsjusza sięga granica bezpieczeństwa, zanim led się spali. Grzeją się także kable idące od akumulatora.
Zasilanie jest z aku 12v, przez driver, ustawiony na 34v i takie napięcie idzie na leda.
Radiator z komputera chłodzony wentylatorem 92mm.
Pozdrawiam
Trafiła mi się ostatnio dioda 100W (podobno ) mam do tego także dedykowaną soczewkę około 4cm średnicy, kąt świecenia 60 stopni.
Postanowiłem zrobić z tego jakiś pożytek i chce zbudować latarkę szperacz.
I tutaj moje pytanie :
Soczewka którą mam obecnie działa bardziej jako naświetlacz, gdyż działa jak jupiter stadionowy. A chciałbym uzyskać efekt większego skupienia.
Czy soczewka o średnicy około 10cm będzie lepsza? Latarka ma być zasilana aku, dlatego rozmiar całości nie gra roli.
Dodatkowo zauważyłem że dosyć mocno się grzeje i kolejne pytanie do ilu stopni Celsjusza sięga granica bezpieczeństwa, zanim led się spali. Grzeją się także kable idące od akumulatora.
Zasilanie jest z aku 12v, przez driver, ustawiony na 34v i takie napięcie idzie na leda.
Radiator z komputera chłodzony wentylatorem 92mm.
Pozdrawiam
-
witam
Wielkość emitera jest dość duża owszem, ale wyobraźmy sobie że jest to dioda jak w zwykłej latarce. A ta konstrukcja ma być po prostu przeskalowana. Będzie to duże i ciężkie, ale o to właśnie chodzi, ma dawać dużo światła. Tylko jak zrobić dobre skupienie ?
Jaki prąd nie wiem. nie mierzyłem. Ale pewnie spory skoro kable robią się dosyć gorące.
Pozdr.
Wielkość emitera jest dość duża owszem, ale wyobraźmy sobie że jest to dioda jak w zwykłej latarce. A ta konstrukcja ma być po prostu przeskalowana. Będzie to duże i ciężkie, ale o to właśnie chodzi, ma dawać dużo światła. Tylko jak zrobić dobre skupienie ?
Jaki prąd nie wiem. nie mierzyłem. Ale pewnie spory skoro kable robią się dosyć gorące.
Pozdr.
-
Spalisz diodę. LEDy sterujemy prądem: napięcie olewamy, mierzymy prąd.bocianek pisze:Jaki prąd nie wiem. nie mierzyłem.
Ten COB nadaje się do oświetlenia stacjonarnego, zwłaszcza jeśli chodzi o rozwiązanie chłodzenia: najlepszy byłby radiator heatpipe, który do poprawnej pracy potrzebuje pionowej pozycji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 cze 2015, 22:37 przez GanzConrad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sprawdź w dokumentacji/specyfikacji LEDa.bocianek pisze:A jaki maksymalny prąd dla takiej diody zalecasz tak dla bezpieczeństwa?
Jeśli to taki:
http://www.ebay.com/itm/1PCS-100W-High- ... 4ae654f861
to max 3A.
GanzConrad pisze:Sprawdź w dokumentacji/specyfikacji LEDa.bocianek pisze:A jaki maksymalny prąd dla takiej diody zalecasz tak dla bezpieczeństwa?
Jeśli to taki:
http://www.ebay.com/itm/1PCS-100W-High- ... 4ae654f861
to max 3A.
To takie cuś :dioda led 100w