Nitecore SRT6 SZOK TERMICZNY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
mariuszek610

Nitecore SRT6 SZOK TERMICZNY

Post autor: mariuszek610 »

Witam . Jako że lubię pogrzebać w swoich światełkach postanowiłem przeglądnąć SRT6-ke która jest jak dla mnie bardzo dobrą latarką jakość wykonania i funkcjonalność pierścienia , lecz moja ciekawość wzięła górę nad rozsądkiem i rozkręciłem troszkę bardziej nową zaledwie miesięczną latarkę na gwarancji . Inspiracją był fakt że latarka pobiera w trybie max 2,8A, naszła mnie myśl że to grzech bo można więcej i może da się w jej elektronice dołożyć 1 -2 amc przy takiej konstrukcji i sposobie dawkowania prądu w leeda poprzez płynną regulację pierścieniem 3,5A byłoby świetnie :grin: . Lecz osłupiałem gdy zobaczyłem osadzenie leda :o czyżby firma nitecore nie wiedziała że istnieją pasty term lub kleje ?
Załączniki
Screenshot_2015-06-24-13-46-20-1.png
Screenshot_2015-06-24-13-46-20-1.png (393.09 KiB) Przejrzano 1863 razy
Ostatnio zmieniony środa 24 cze 2015, 15:50 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 2 razy.
michal1

Post autor: michal1 »

Piguła w miarę równa? Latarka Nitecore DIY :D
mariuszek610

No na środeczku leciutki dołeczek od obróbki nożem tokarki ale naprawdę znikomy. Srt6 nagrzewała się znacznie wolniej w porównaniu z modem na poprzednim driv 2,8A . Fakt ma większe lekko body i więcej czasu trzeba aby nagrzać lecz gabarytowo nie jest dużo większa i temperatury powinny obie osiągać podobnie . A jak się nie myle to szybkie nagrzanie świadczy o dobrym odbiorze ciepła z leda na body ?
Przykład mojej latarki pewnie poraz kolejny uświadamia nam fakt że nawet gdy kupimy sobie światełko renomowanej firmy za nie małą często kwotę warto zrobić sobie mały przegląd techniczny
fotorondo

Post autor: fotorondo »

mariuszek610, przegląd termiczny :)
michal1

Tak nagrzewanie świadczy o dobrym odprowadzaniem ciepła. Mam nadzieję że po prostu ty miałeś pecha i się zapomnieli przy składaniu, bo latarki Nitecore do tanich nie należą...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Nitecore SRT6 SZOK TERMICZNY

Post autor: Pyra »

Witam
mariuszek610 pisze:...czyżby firma nitecore nie wiedziapa że istnieją pasty term lub kleje ?
Jak widać, zdarza się najlepszym... A niektórzy mają klapki na oczach :-|

Posprawdzaj resztę, może są jeszcze jakieś babole.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mariuszek610

No i nałożenie pasty przekłada się na +
Do pomiarów luxów używałem apki w telefonie wiem nie jest to bardzo miarodajny przyrząd ale do porównań mocy świecidełek wystarcza , wcześniej dla srt6 z odległości 1m prostopadle do telefonu, ful aku było z lekkimi skokami + - (wartości dziesiętnych) 17000 lux a teraz po dodaniu pasty termo przy zachowaniu tych samych warunków pomiaru czyli 1m ful aku i kąt wychodzi 18600 lux (skoki + - dziesiętnych) czyli prawie 10% zysku światła :smile:
Apropo apki w telefonie bez pasty pod ledem wynik był +- 17000 lux a na opakowaniu latarki jest info 17000 Cd . Ale nie kumam czy ma jedno z drugim coś wspólnego .
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Lipę odwalili i tyle.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
michal1

mariuszek610 pisze:Apropo apki w telefonie bez pasty pod ledem wynik był +- 17000 lux a na opakowaniu latarki jest info 17000 Cd . Ale nie kumam czy ma jedno z drugim coś wspólnego .
http://www.translatorscafe.com/cafe/PL/ ... dela-luks/
Wygląda na to, że tak :)
ODPOWIEDZ