Żarówki LED E27/E14 11W 3000/4000K 1200/1080lm 80+/90+
Re: [S] Żarówki LED E27/E14 11W 3000/4000K 1200/1080lm 80+/9
zacząłem od próby wyciągnięcia klosza, ale... dało się odkręcić razem z pierścieniem.Bocian pisze:Żarówka nie jest zaklejana, mleczny klosz mocowany na mocny wcisk (z racji
budowy możliwe, że co pewien czas zajdzie potrzeba wyczyszczenia go).
Trochę obawiałem się cienia "w dół" (żarówka trafiła do lampki nocnej), ale światło odbija się od klosza i przez szczeliny radiatora przedostaje się chyba nawet więcej niż z wolframowej "bańki".
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Różnica jakaś z pewnością będzie, gdyż radiator ukształtowany jest do pracy "kloszem w dół". Przy odwrotnej instalacji, nagrzane powietrze będzie się kumulowało w kloszu i jego ucieczka będzie utrudniona. Mogę wykonać taki pomiar, jeśli kolega sobie życzymissieek pisze:Czy żarówka koniecznie musi wisieć głową w dół, znaczy ledami w dół?
Czy czyni to wielką różnicę w nagrzewaniu?
PS. Dziś w laboratorium pomiarowym ciut chłodniej, 21 st C ale po pewnym czasie temperatura między MCPCB a rdzeniem radiatora ustabilizowała się na 66,6st C i nie rośnie. Pomiar dokonany w pozycji "klosz do góry". Jak więc widać wielkiej różnicy nie ma.
Sometimes darkness can show you the light
Otrzymałem paczuszkę (opcja zimna). Pozwalam sobie zatem na szybką mini-recenzję. Bez zdjęć - autora zdjęcia oddają doskonale oferowany przedmiot. Wykonanie znakomite. Radiator pokryty czymś tłustym (pewnie pozostałości z obróbki), zostają ślady na palcach. Żeberka nie są zbyt ostre - nie pociąłem się mimo prób
Wrzuciłem do kuchni - wcześniej była kompaktowa spirala z wyższej półki. Światło dobrze oddaje kolory, jest nieco zielonkawe, przyjemne w odczuciu. Nadaje się do nawigacji, podstawowych czynności. Nie jest światła zbyt dużo, mam wrażenie że to idealne rozwiązanie do łazienki, korytarza czy przedpokoju - jako zamiennik żarówki tradycyjnej 60W (to moje odczucie, nie bazuję na żadnych liczbach). Rozkład światła jest równomierny. Mam wrażenie że potrzebuje 0.5sec na uzyskanie pełnej jasności, może to jednak złudzenie. Nic nie piszczy, nie szumi - cisza.
Generalnie polecam, mam nadzieję że będzie służyć długie lata. Głównym argumentem do zakupu jest właśnie nadzieja na "podłącz i zapomnij".
Wrzuciłem do kuchni - wcześniej była kompaktowa spirala z wyższej półki. Światło dobrze oddaje kolory, jest nieco zielonkawe, przyjemne w odczuciu. Nadaje się do nawigacji, podstawowych czynności. Nie jest światła zbyt dużo, mam wrażenie że to idealne rozwiązanie do łazienki, korytarza czy przedpokoju - jako zamiennik żarówki tradycyjnej 60W (to moje odczucie, nie bazuję na żadnych liczbach). Rozkład światła jest równomierny. Mam wrażenie że potrzebuje 0.5sec na uzyskanie pełnej jasności, może to jednak złudzenie. Nic nie piszczy, nie szumi - cisza.
Generalnie polecam, mam nadzieję że będzie służyć długie lata. Głównym argumentem do zakupu jest właśnie nadzieja na "podłącz i zapomnij".
neutrinus, efekt, który opisujesz (ok. 0,5sek dla uzyskania pełnej jasności - dla mnie to bardziej efekt identyczny z włączeniem źródła żarowego) występuje z racji zabezpieczenia wejścia przetwornicy termistorem NTC. I moim zdaniem bardzo dobrze, że jest. Wszelkie styki, włączniki w Twojej instalacji zasilającej a także komponenty samej przetwornicy mają dzięki temu lżejsze i dłuższe życie
Nie mam nic przeciwko temu, nawet tak jest przyjemniej - oczy mają czas się dostosować. Po prostu mnie to zdziwiłoBocian pisze:neutrinus, efekt, który opisujesz (ok. 0,5sek dla uzyskania pełnej jasności - dla mnie to bardziej efekt identyczny z włączeniem źródła żarowego) występuje z racji zabezpieczenia wejścia przetwornicy termistorem NTC. I moim zdaniem bardzo dobrze, że jest. Wszelkie styki, włączniki w Twojej instalacji zasilającej a także komponenty samej przetwornicy mają dzięki temu lżejsze i dłuższe życie
Spodziewałbym się, że to taki zamiennik tradycyjnej "setki" 100 W, skoro ma ponad 1000 lm, a przyjmuje się, że 10 lm to 1 W - można to tak traktować?neutrinus pisze: Nie jest światła zbyt dużo, mam wrażenie że to idealne rozwiązanie do łazienki, korytarza czy przedpokoju - jako zamiennik żarówki tradycyjnej 60W (to moje odczucie, nie bazuję na żadnych liczbach).
missieek, z tego co pamiętam 100W, tradycyjna żarówka ma ok. 1300lm (im mocniejsza żarówka tym większa wydajność lm/W). Oferowane przeze mnie w opcji CRI 90+ bardziej porównałbym do tradycyjnej żarówki 75-80W. Opcji CRI 80+ bliżej do 100W tradycyjnego źródła żarowego ale dochodzą jeszcze straty na kopułce dyfuzyjnej oraz inna charakterystyka emisji światła.
lorak, aktualnie nie planuję takich opcji. Po pierwsze szkoda byłoby takiego modułu do pracy 2-3W a po drugie upatrzony przeze mnie model przetwornicy na BP2818 słabo znosi zmniejszenie prądu, jaki reguluje w LED, poprzez zmianę rezystancji pomiarowej (zmniejsza się znacznie sprawność całkowita). Zmniejszenie jasności możemy zrealizować za pomocą opisanego w pierwszym poście ściemniacza.
-
Jeśli chodzi o porównania do mocy tradycyjnych żarówek wg oficjalnych norm, to zapraszam na tą stronę:
http://www.led.redlemon.pl/112/jak_rozp ... ej_zarowki
Mam także w tym temacie pytanie takie, jak w temacie "oczkowym": Jak daleko możesz się posunąć ze zwiększaniem ilości światła z LEDówki na E27? Da radę zrobić chociaż odpowiednik żarówki halogenowej Philipsa 140W (2840 lm), czy raczej będzie to najwyżej Lexman 20W z Leroy Merlin, czyli 1901 lm? Bo chyba o zamienniku HCI-T 942 150W nie mam co marzyć xD
http://www.led.redlemon.pl/112/jak_rozp ... ej_zarowki
Mam także w tym temacie pytanie takie, jak w temacie "oczkowym": Jak daleko możesz się posunąć ze zwiększaniem ilości światła z LEDówki na E27? Da radę zrobić chociaż odpowiednik żarówki halogenowej Philipsa 140W (2840 lm), czy raczej będzie to najwyżej Lexman 20W z Leroy Merlin, czyli 1901 lm? Bo chyba o zamienniku HCI-T 942 150W nie mam co marzyć xD