edc zasilane 16340 (lub cr123) jaki driver ?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
michal1

Post autor: michal1 »

Co naprawdę chcesz wiedzieć?
Różnice w sterowaniu masz opisane na poprzedniej stronie. Aku ładowane też nie mają 1500mAh. Zależy co chcesz uzyskać. Ja używam 16340 4.2 V i jest super (Olight s10 baton ok. 400lm) modyfikowałbym latarkę w tym kierunku.
Pozdrawiam
mariuszek610

Post autor: mariuszek610 »

Powiedzmy że nie chcę zmieniać drivera tylko samo zasilanie , właśnie poświęcam cr133 duracellki aby sprawdzić czas działania w trybie hi a następnie low bo producent nie podaje czasu świecenia . Także zabezpieczenie termiczne itp. Może się przyda potencjalnym nabywcom tego modelu
Ostatnio zmieniony niedziela 21 cze 2015, 20:28 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Akumulatory, mają mniejszą pojemność niż baterie, lecz tę różnicę niwelują możliwością ładowania.
Jeśli chodzi o czas działania, to niestety, ale latarki na CRki, nie są najszczęśliwszym wyborem, właśnie na ograniczenia związane z zasilaniem.
Nie musisz "poświęcać" ogniwa, bo w zależności od producenta, ich pojemność jest różna, a to ona określa ile czasu lampka poświeci. Kolejną sprawą, jest czy na pewno do końca zachowasz tą samą jasność, czy będzie ona liniowo spadać. Zmiany te, ze względu na zdolności adaptacyjne ludzkiego oka ciężko jest zauważyć, jedynie porównanie ze świeżym ogniwem, będzie zauważalne. Można też cały czas monitorować prąd, jaki pobiera latarka.
Wspominasz o zabezpieczeniu termicznym, na czym ono polega w tym modelu?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mariuszek610

Post autor: mariuszek610 »

Dokładnie nie wiem ale po około 2O-30 świecenia na max 200lm z bateri była b.gorąca i tryb się przełączył na low 70lm a zmiana trybu w niej polega na obrocie głowicy , po wyłączeniu i ostudzeniu znowu świeciła w trybie max jakieś 20min
michal1

Post autor: michal1 »

To pewnie czujnik temperatury...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
mariuszek610 pisze:Dokładnie nie wiem ale po około 2O-30 świecenia na max 200lm z bateri była b.gorąca i tryb się przełączył na low 70lm a zmiana trybu w niej polega na obrocie głowicy , po wyłączeniu i ostudzeniu znowu świeciła w trybie max jakieś 20min
A sprawdź, czy wystarczy tylko wyłączyć i włączyć, bo często się zdarza, ograniczenie czasu świecenia w max...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Ale ograniczenie 20 min? Nigdy nie spotkałem takiego długiego ograniczenia czasowego, po mojemu czujnik temperatury.
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
ODPOWIEDZ