piguła miedziana vs aluminiowa
-
-
michal1, może się trochę czepiam, ale tu nawet nie chodzi o miedziane podłoże, ale o bezpośredni pad termalny. Mam w domu aluminiowe Sinkpady z direct thermal path. Nie ma wielkiej różnicy między miedzią a aluminium. Wąskim gardłem jest tu tylko dielektryk. W chińskich sklepach można spotkać miedziane podłoża z warstwą dielektryka. Dlatego lepiej pisać podłoże Sinkpad, Noctigon.
mariuszek610, latarka będzie "śmigać", ale dioda może dostać w kość co spowoduje większy spadek lumenów i mniejszą żywotność.
mariuszek610, latarka będzie "śmigać", ale dioda może dostać w kość co spowoduje większy spadek lumenów i mniejszą żywotność.
-
Ok więc się pochwale efektami piguła jednak miedziana 4mm materiału pod diodą dopasowana na ciasno powierzchnie stykające z body pokryte pastą termo ale dioda na standardowym podłożu , oskalpowana przez obcięcie soczewki żyletką około 0,3-0,5mm zostawione , sterownik z dołożonym 1ym amc tryb max 3,15A włącznik z ledlenser bez strat prądowych , body litexpres 103 , aku samsung 3000mAh , szybka niestety bez powłok . Dla porównania spota u góry nitecore srt6 w trybie max 930lm zdjęcia robiłem telefonem i nie wiem dlaczego jest taki efekt czym mocniejszy tryb z moda to spot w nitekore wydaje się coraz słabszy i ciemniejszy może to efekt innego rozpraszania się światła czy też mocniejszego w efekcie doświetlenia pokoju , zdj z odległości 3m . Docelowo planuje zmianę szkiełka na jakieś z powłokami i zmianę diodki na tą z miedzianym sing padem oraz dolutowanie jeszcze jednego amc razem 3,5A. Może jestem w błędzie ale na moje oko spot z moda na dole jest zauważalnie jaśniejszy . Liczę na łagodną krytykę mojego dzieła z racji że jest to mój pierwszy mod światełka ledowego w życiu :)No i chciałbym b.podziękować Wszystkim tutaj na forum za podzielenie się swoją wiedzą którą w mniejszym lub większym stopniu mogłem wykorzystać podczas modowania latareczki Która od dłuższego czasu służyła mi w pracy , jakże dumnie będę teraz po nią sięgał zwłaszcza że koledzy w pracy też mają litexpres 103ki
- Załączniki
-
- Tryb 100%
- Screenshot_2015-06-18-23-51-13-1.png (116.56 KiB) Przejrzano 433 razy
Ostatnio zmieniony piątek 19 cze 2015, 16:27 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 9 razy.
-
-
-
-
Witam odnośnie mojego moda a dokładnie czasu świecenia chciałbym się upewnić czy jest prawidłowy .
diodka xm-l t6 u2
Driver 8x amc +1amc
tryb max pobór prądu 3,15A (sprawdzane na początku przy wkaładniu aku)
Ogniwo samsung ICR 18650-30A SDI 2DB naładowane do 4,3V
Latarka świeciła godzinę i kilka minut +-5 min , poczym gwałtownie zmieniała tryby w dół co około 2min aż ledwo co świeciła kilka lumen.
rozładowała aku do 2,89V , po włożeniu aku do ładowarki na wyświetlaczu stan 7% naładowania .
diodka xm-l t6 u2
Driver 8x amc +1amc
tryb max pobór prądu 3,15A (sprawdzane na początku przy wkaładniu aku)
Ogniwo samsung ICR 18650-30A SDI 2DB naładowane do 4,3V
Latarka świeciła godzinę i kilka minut +-5 min , poczym gwałtownie zmieniała tryby w dół co około 2min aż ledwo co świeciła kilka lumen.
rozładowała aku do 2,89V , po włożeniu aku do ładowarki na wyświetlaczu stan 7% naładowania .
-
-
Witam.
Test ogniwa z powerbanku intenso 2600 mAh wypadł następująco:
Samo ogniwo niema żadnych danych na koszulce poza oznaczeniami + i - kod kreskowy oraz niezrozumiałe jak dla mnie cyferki pomijając pierwsze oznaczające rozmiar , pod koszulką nie widać aby była druga koszulka która pomogła by je dokładniej zidentyfikować , prześwituje lekko i jest widoczna blaszana tuleja aku . Dane z powerbanku tzn. jego obudowy to : intenso PB 2600 mAh , 9,62 Wh ( input output nie dotyczy ogniwa a elektroniki pb ) oraz symbol producenta intenso Gmbh gutenbergstr.2 49377 Vechta. Test na tym samym modzie
tryb max 3,15A pobór prądu sprawdzony przy wkładaniu aku
ogniwo naładowane do 4,3V
Czas świecenia tryb max 55 min po czym następuje identyczna zmana trybów na niższe co około 2 min do kilku lumen jak przy ogniwie samsunga
ogniwo rozładowane do 2,88V po włożeniu do ładowarki wyświetlacz wskazywał 1% naładowania .
Biorąc pod uwagę że latarka na ogniwie samsunga 3000 mAh świeciła godzinkę a na ogniwie noname 2600 mAh 55m stwierdził bym że producent powerbanku podaje żeczywisty prąd jaki jest w stanie oddać przy ładowaniu np telefonu a samo ogniwo posiada pojemność około 3000 mAh , te + - 400 mAh to zapewne pożera elektronika w pb .
Zatem ogniwko mogę zakwalifikować do całkiem niezłego napędu moich światełek i godnie może zająć miejsce w pudełku razem z ogniwami takimi jak samsung 3000mAh czy nitecore 3400mAh . Pomimo dużo niższych kosztów jego pozyskania
Także z pozostałości pb mamy elektronikę którą możemy wykorzystać do zrobienia ładowareczki która po naładowaniu się automatycznie wył. I także może pełnić funkcję pb .Czy też rezerwa na wypadek gdyby padł układ w tej co mamy
Nie jest to jakiś profesjonalny test , robiony tylko tak jak umiem i tym co posiadam do sprawdzenia aku więc może odbiegać od rzeczywistośći
Test ogniwa z powerbanku intenso 2600 mAh wypadł następująco:
Samo ogniwo niema żadnych danych na koszulce poza oznaczeniami + i - kod kreskowy oraz niezrozumiałe jak dla mnie cyferki pomijając pierwsze oznaczające rozmiar , pod koszulką nie widać aby była druga koszulka która pomogła by je dokładniej zidentyfikować , prześwituje lekko i jest widoczna blaszana tuleja aku . Dane z powerbanku tzn. jego obudowy to : intenso PB 2600 mAh , 9,62 Wh ( input output nie dotyczy ogniwa a elektroniki pb ) oraz symbol producenta intenso Gmbh gutenbergstr.2 49377 Vechta. Test na tym samym modzie
tryb max 3,15A pobór prądu sprawdzony przy wkładaniu aku
ogniwo naładowane do 4,3V
Czas świecenia tryb max 55 min po czym następuje identyczna zmana trybów na niższe co około 2 min do kilku lumen jak przy ogniwie samsunga
ogniwo rozładowane do 2,88V po włożeniu do ładowarki wyświetlacz wskazywał 1% naładowania .
Biorąc pod uwagę że latarka na ogniwie samsunga 3000 mAh świeciła godzinkę a na ogniwie noname 2600 mAh 55m stwierdził bym że producent powerbanku podaje żeczywisty prąd jaki jest w stanie oddać przy ładowaniu np telefonu a samo ogniwo posiada pojemność około 3000 mAh , te + - 400 mAh to zapewne pożera elektronika w pb .
Zatem ogniwko mogę zakwalifikować do całkiem niezłego napędu moich światełek i godnie może zająć miejsce w pudełku razem z ogniwami takimi jak samsung 3000mAh czy nitecore 3400mAh . Pomimo dużo niższych kosztów jego pozyskania
Także z pozostałości pb mamy elektronikę którą możemy wykorzystać do zrobienia ładowareczki która po naładowaniu się automatycznie wył. I także może pełnić funkcję pb .Czy też rezerwa na wypadek gdyby padł układ w tej co mamy
Nie jest to jakiś profesjonalny test , robiony tylko tak jak umiem i tym co posiadam do sprawdzenia aku więc może odbiegać od rzeczywistośći
- Załączniki
-
- Screenshot_2015-06-25-20-12-21-1.png (122.75 KiB) Przejrzano 309 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 25 cze 2015, 21:41 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 3 razy.