piguła miedziana vs aluminiowa
-
Nie twierdze że C8to znowu jakaś totalna tandeta ale jak już wcześniej opisywałem co stało mi się z jednym chińczykiem a drugi trustfire TR-A10 leży z upaloną elektroniką jest mi ciężko zaufać następnej latarce z chin , rozważałem zakup c8 modowanej ale zdecydowałem ciut dołożyć i kupić nitecore i szczerze nie żałuje decyzji bo srt6 jest świetna jak dlamnie . A cofo litexpres 103 to kupiłem używke na bazarze za cene 2 paczek papierosów jako materiał na moda. A codo piguły miedzianej to jeśli mam leda na zwykłym mpcb to raczej alu pigułe bo jaki sens by był stosować miedzianą , inna sprawa gdyby led był na miedzianym mpcb
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 16:04 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
W wypadku latarki problem ten nie występuje.ptja pisze:Warto też pamiętać o możliwej korozji elektrochemicznej na styku miedzi i aluminium.
Pytanie co kupiłeś i co z tym robiłeś. Uogólnianie całego rynku produktów poprzez pryzmat dwóch niewypałów o których nic nie wiadomo jest nieobiektywne. Nitecore też jest klepane w Chinach i też nie masz pewności że nie padnie.mariuszek610 pisze:Nie twierdze że C8to znowu jakaś totalna tandeta ale jak już wcześniej opisywałem co stało mi się z jednym chińczykiem a drugi trustfire TR-A10 leży z upaloną elektroniką jest mi ciężko zaufać następnej latarce z chin , rozważałem zakup c8 modowanej ale zdecydowałem ciut dołożyć i kupić nitecore i szczerze nie żałuje decyzji bo srt6 jest świetna jak dlamnie . A cofo litexpres 103 to kupiłem używke na bazarze za cene 2 paczek papierosów jako materiał na moda. A codo piguły miedzianej to jeśli mam leda na zwykłym mpcb to raczej alu pigułe bo jaki sens by był stosować miedzianą , inna sprawa gdyby led był na miedzianym mpcb
ILPT
-
Codo produkcji w chinach to należy wziąść pod uwage że są zakłady które produkują na dobrych sprzętach i produkty muszą spełniać norme jaką narzuca zleceniodawca , a sprzęty typu trustfire itp raczej nie są klepane z narzuconymi normami i tam jakość troszke odbiega od pozostałych. Aku nitecore nl189 3400mAh to też madein china a w środku siedzi ogniwo panasonika , a co siedzi w aku trusta ? Jakaw niespodzianka typu przekoszulkowanego starego ogniwa . Więc w kwesti produkcji dla renomowanej firmy i nałożone normy na te produkty a produkcji typowo chińskiej bez tych kryteriów , to dwie różne bajki i sprawa jest oczywista
Czy podany c8 spełnia norme ipx8 ? Spełnia norme Fl1? Ile lat ma gwarancji ?
Czy podany c8 spełnia norme ipx8 ? Spełnia norme Fl1? Ile lat ma gwarancji ?
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 16:06 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
Do nurkowania są inne latarki, nie C8. Ona ma przetrwać kałużę, ewentualnie basen i brzeg jeziorka, nikt nie będzie z nią schodził na 30m pod wodę, chociaż convoy S2 z założonymi 2 oringami był tu na forum prezentowany podczas nurkowania.
FL1 to nie norma do spełniania, ale system w jaki sposób producenci latarek podają parametry, ilość światła, czas świecenia itp. Swoją drogą zasięg wg tej normy jest mocno naciągany.
Gwarancję masz rok czasu od chińczyka, na modowaną w PL zazwyczaj 2 lata.
Temat chyba nie potrzebnie zszedł z głównego zagadnienia, które zostało wyjaśnione.
FL1 to nie norma do spełniania, ale system w jaki sposób producenci latarek podają parametry, ilość światła, czas świecenia itp. Swoją drogą zasięg wg tej normy jest mocno naciągany.
Gwarancję masz rok czasu od chińczyka, na modowaną w PL zazwyczaj 2 lata.
Temat chyba nie potrzebnie zszedł z głównego zagadnienia, które zostało wyjaśnione.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
No tak niema co gdybać co lepsze bo jeśli Ktoś jest zadowolony ze swojej latarki i spełnia jego oczekiwania to nie jest istotne czy to sprzęt za 50zł czy 500 a także gdzie go produkują . Ja mam swoje doświadczenia i swój próg jakości materiału poniżej którego schodzić bym nie chciał no ale to moja indywidualna sprawa. Codo piguły to narazie wcisne alu , może jak dorwe leda na miedzianym mpcb to pokusze się na miedzianą czy mosiężną. Dziś ma dojś böker FC-1 tak że chodzę zaniecierpliwiony bo jak jakość będzie jak w nożach bökera no to super
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 16:32 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemek1602
Znam jednego nabywce mojego moda z którym nurkował, wszystko fajnie tylko wyłączanie musi byc realizowane za pomoca lekkiego odkręcania body - przy zejściu na głębokość 6m nie wyłączymy ani nie wyłączymy latarki bo sprężynka jest za słaba aby odbić styk - tak wnioskuje po tym jak z nim rozmawiałem, szczelność 100% nic nie przeciekło.
-
Wystarczy zmienić gumkę włącznika na bardziej masywną , będzie czeba użyć więcej siły do załączenia ale i zarazem nie będzie blokować włącznika przy wyłączaniu przy większym ciśnieniu . W srt6 zmieniłem oryginalną na gumke , z feniksa ma cieńsze ścianki boczne od wewnątrz przezco lżej się załącza w normalnych warunkach.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 16:33 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
mariuszek610, Wydaję mi się, że szukasz troszkę problemów na siłę (normalne)
Nie ma co porównywać Nitecore z nieprzerobionym convoyem, bo to tak jakbyś porównywał ich cenę.
Convoye to bardzo fajne latarki - idealne do modowania. Moder zawsze poprawi jakąś niedoróbkę itp.
Naprawdę w większości to fajne i tanie latarki. Ale rozumiem, że masz latarkę przeznaczoną do modowania? Jak tak i jest porządna to ją przerób i pochwal się na forum. Na pewno pomożemy. Latarkowy świat nie kończy się na convoyach, chociaż te latarki mają atrakcyjny stosunek cena/jakość.
Nie ma co porównywać Nitecore z nieprzerobionym convoyem, bo to tak jakbyś porównywał ich cenę.
Convoye to bardzo fajne latarki - idealne do modowania. Moder zawsze poprawi jakąś niedoróbkę itp.
Naprawdę w większości to fajne i tanie latarki. Ale rozumiem, że masz latarkę przeznaczoną do modowania? Jak tak i jest porządna to ją przerób i pochwal się na forum. Na pewno pomożemy. Latarkowy świat nie kończy się na convoyach, chociaż te latarki mają atrakcyjny stosunek cena/jakość.
-
Do Michał 1 , nie szukam jakichś problemów na siłe czy też stanowczo nie chce tu komuś wpajać do głowy że c8 jest jakieś złe albo co . Napisałem że mam materiał na moda w postaci litexpres 103ki , że rozważałem zakup cinvoya c8 modowanego ale że funduszy wystarczyło to kupiłem nitecore srt6 bo na nią chorowałem od dawna . A tu jeden z kolegów pisze mi tekst: kup sobie convoya C8 , ok odebrałem to tak że może nie poczytał tematu dołączyłsię do dyskusji i poleca , noto powtórzyłem mam to i to sęsu w zakupie conwoya nie widzę . Niemiecką litexpres mam ciepnąć w kosz i czekać na paczkę z chin ? No na głowę to jeszcze nie upadłem xD
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 19:09 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 2 razy.
Napisałem kup C8, ponieważ szukałeś, czy też sam chciałeś wykonać latarkę w której piguła będzie zintegrowana z obudową, dla najlepszego odprowadzania ciepła. Jako że trafiłem akurat na tą nową wersję C8 to podałem linka, i może rzeczywiście zbyt skrótowo napisałem "kup C8".
Nadmienię że nowe latarki M1 oraz M2 również mają zintegrowaną pigułę.
Zdaje się że również S3.
Nadmienię że nowe latarki M1 oraz M2 również mają zintegrowaną pigułę.
Zdaje się że również S3.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
No tośmy się nie dogadali poprostu lub źle zrozumiałem Twoje dobre intencje . oglądałem mody convoi na str solarforce i chciałem kupić tam moda wcześniej , ale mam pod nosem sklep nitecora weięc zamiast conwoya kupiłem srt6 bo mi się bardzo podobała od jakiegoś czasu . Z str. solarforce kupipem driverek do latarki jaką mam na modowanie no i czy pchanie miedzianej piguły ma sens do niej skoro led na zwykłym mpcp a body to i tak alu.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 19:11 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Masz na myśli piguła z miedzi czy leda na miedzianym pcb ? A takowego nieposiadam
Ostatnio zmieniony wtorek 16 cze 2015, 19:09 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja to widzę tak -sparzyłeś się, więc szukasz czegoś "dobrego". Zatem jeśli cie stać i nie szkoda ci pieniędzy zakupuj wersje markowe i z nich korzystaj. Kiedy wejdą nowe ledy itd, my zrobimy moda a ty będziesz zmuszony kupić nową latarkę Jak nam padnie sterownik to go wymienimy, w przypadku produktu markowego często jest to niemożliwe.
PS-Popraw swoje posty, Pyra już ci je "Czerwieni" a ty nie reagujesz.
PS-Popraw swoje posty, Pyra już ci je "Czerwieni" a ty nie reagujesz.
ILPT