piguła miedziana vs aluminiowa

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
mariuszek610

piguła miedziana vs aluminiowa

Post autor: mariuszek610 »

Witam tyle się przewija postów na temat miedzianych lub mosiężnych piguł pod diodę , przytacza się parametry cieplne tych materiałów , efektem takich działań chwalimy się modami rzędu 1000lumen i więcej a nawet 1600lumen z jednej diody np solarforce . Ok zgodzę się że ampery mają wpływ na ilość lumen to oczywiste ale ma to swoje granice tak jak odprowadzanie ciepła z pod diody ma na ilość lumenów naszych modów znaczący wpływ ale także ma to swoją granice a jest nią dokładnie styk tejże super miedzianej lub mosiężnej piguły z body latarki i co dalej ??? Na mój tzw chłopski rozum miałoby sens stosowanie np miedzianej piguły jeśli jej konstrukcja stanowiłaby także element body latarki aby miedź nie była zamknięta w aluminiowym izolatorze . Działanie takiej piguły to może szybsze odbieranie ciepła przez pierwsze minuty działania latarki w końcu miedz się nagrzeje i tak nie odda skuteczniej ciepła niż oddaje alu z body bo to fizycznie nie możliwe . Fakt można fajnie driver przylutować lepszy styk i to chyba jedyna korzyść z takich piguł .No chyba że się sprzedaje latarki modowane no to może mieć to sens marketingowy a w efekcie to tylko efekt placebo dla potencjalnego nabywcy. Jeżeli Ktoś potrafi mi to sensowniej wytłumaczyć to prosze bo nie pojmuje
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 cze 2015, 20:15 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Też nie do końca rozumiem, ale pewnie zaraz przyjdzie ktoś bardzo mądry. :mrgreen:
Wiem tyle, że wymiana podłoża na miedziane daje bardzo duży zysk w transporcie ciepła. Gdzieś czytałem o pojemności cieplnej....
mariuszek610

Tak lepiej transportuje ale załóżmy że miedziane podłoże leda i miedziana piguła to super szybka autostrada kilka pasów a body to bramki i tam ruch już tak szybko nie idzie przy dużym ruchu w końcu powstanie korek i tak samo będzie z ciepłem od leda piguła szybko będzie odbierać ciepło aż cała się nagrzeje do jakiejś temperatury i parametrów cieplnych alu z którego jest body nie pokona.
Skoro np w convoyu modowanym za np 110pln moder stosuje piguły miedziane lub innych convoyach czy solarforce i niby ma to sens to dziwne że producenci tacy jak nitecore fenix czy ledlenser lub litexpes czy wiele innych b.dobrych tego nie stosuje czyżby inżynierowie w nitecore byli nadal w epoce kryptonowych latarek i poznawali dopiero wyrób cree jakim jest dioda ? szczerze wątpie
michal1

Piguły stosuje się raczej mosiężne. Mosiądz gorzej przewodzi ciepło niż aluminium, ale daje się lutować. Podobno cyna przewodzi lepiej ciepło niż pasta termoprzewodząca.
Też tego sobie nie mogę wyobrazić, ale tak jest. :mrgreen: Poza tym body ma dużo większą powierzchnie niż piguła czy MCPCB. Uwierz mi różnica między podłożem z miedzi i aluminum jest kolosalna. Wiem to z własnego doświadczenia.
A skąd wiesz, że w firmowych latarkach tego nie stosują? Poza tym nie wszystkie latarki robione są na lata. :) W niektórych firmowych latarkach szybko padają sterowniki, albo zdjęcia są bardzo prześwieltone. :)
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

wiec należało by robić latarki z miedzi i dawać miedziane piguły
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 cze 2015, 21:04 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Jacekkg, Przy "normalnych" latarkach nie ma sensu. Koszt miedzianej latarki byłby bardzo duży...
Ciekawe jak jest z malowaniem miedzi. :)
Robimy straszny :offtopic:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Problem odprowadzania ciepła, nie jest tak prosty, jak analiza, którą mariuszek610 przytoczyłeś.
Najbardziej obciążonym termicznie miejscem, jest powierzchnia oddawania ciepła, z półprzewodnika, dalej. W związku z tym, dobre przejęcie ciepła i skuteczne przekazanie dalej, jest najważniejsze. Krytycznym elementem jest więc podłoże i jego zdolność przekazywania ciepła na pigułę. Piguła przekazuje ciepło do obudowy, jednak tutaj po pierwsze, z reguły mamy już większą powierzchnię przekazywania ciepła, oraz większą zdolność jego rozpraszania.
Z porównań alegorycznych, to bardziej tu pasuje rzeka, u źródła rwący potok, gdzie każda przeszkoda powoduje duży wpływ na przepływ, a im dalej ujścia, tym powierzchnia staje się bardziej rozległa i leniwa i mniej podatna na przeszkody.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mariuszek610

Bo troszku firmowych przeszło mi przez łapki . Osobiście planuje wykonać body z elementem piguły gdzie będzie ona częściom body z radiatorami miałoby to może sens :) rys poglądowy :
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 cze 2015, 21:15 przez mariuszek610, łącznie zmieniany 1 raz.
mariuszek610

Rys 1
Załączniki
Screenshot_2015-06-15-21-01-51-1.png
Screenshot_2015-06-15-21-01-51-1.png (216.35 KiB) Przejrzano 548 razy
FreeMagenta

Re: piguła miedziana vs aluminiowa

Post autor: FreeMagenta »

mariuszek610 pisze:Działanie takiej piguły to może szybsze odbieranie ciepła przez pierwsze minuty działania latarki w końcu miedz się nagrzeje i tak nie odda skuteczniej ciepła niż oddaje alu z body bo to fizycznie nie możliwe . Fakt można fajnie driver przylutować lepszy styk i to chyba jedyna korzyść z takich piguł .No chyba że się sprzedaje latarki modowane no to może mieć to sens marketingowy a w efekcie to tylko efekt placebo dla potencjalnego nabywcy. Jeżeli Ktoś potrafi mi to sensowniej wytłumaczyć to prosze bo nie pojmuje
Załóżmy że dioda oddaje do podłoża 10 watów ciepła. Te 10 watów obudowa musi odprowadzić do otoczenia; żeby tak się działo, jej temperatura musi być o, powiedzmy, 30 stopni wyższa niż temperatura otoczenia, powiedzmy 50 stopni Tak więc po włączeniu latarki obudowa nagrzeje się stopniowo do 50 stopni.
Teraz żeby przewodzić taką ilość energii cieplnej z diody do obudowy piguła aluminiowa potrzebuje różnicy (powiedzmy) 50 stopni, a miedziana - 30. Tak więc kiedy obudowa osiągnie 50 stopni, temperatura diody będzie wynosiła 100 stopni w przypadku piguły aluminiowej i 80 - w przypadku miedzianej (obudowa ma cały czas 50 stopni) Różnica dość znacząca - dioda w niższej temperaturze świeci jaśniej a i żywotność ma znacznie większą.

@mariuszek610 17000 MAh? to chyba jakiś mini reaktor jądrowy :)
michal1

Jaką diodę chcesz zastosować? Na body lepiej aluminium niż mosiądz. Trzeba też dobrać materiały pod kątem rozszerzalności cieplnej.
Pozdrawiam
PS A co to zacofana technologia w aku, użyj Bailongów - jak szaleć to szaleć :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nie widziałem na forum żeby ktoś specjalnie robił miedziane piguły do latarek i próbował je lansować na lepsze niż mogą być.
Piguła czy to aluminiowa, czy miedziana, czy mosiężna nie jest wąskim gardłem dla odprowadzania ciepła ze struktury leda. Te 3 materiały zapewniają wystarczający transport ciepła, o ile piguła jest dobrze wykonana, odpowiednio gruba i nagwintowana (nie 3 zwoje, jak czasem robią chińczycy).

Weźmy na przykład diodę XM-L2, jej pad termalny ma wymiary 2,78mm*4,78mm, a podana rezystancja termiczna to 2.5 °C/W.
Teraz przyrównaj to do powierzchni na jakiej piguła ma kontakt z resztą korpusu latarki. Znaczna różnica prawda? Stwierdzenie "aluminiowy izolator" nie jest chyba najszczęśliwszym.

Powyższe mogę opisać wg Twojego obrazu autostrady.
Ciepło ze struktury diody to samochody z całego miasta próbujące wjechać na płatny odcinek autostrady w długi weekend, natomiast dalej, (połączenie miedziana piguła z body), to ograniczenie prędkości ze 120 na 80.

Oczywiście przy mocnych projektach, z kilkoma ledami, lub jednym ale mocno podkręconym warto zastosować miedź, i to nie dla efektu placebo, ale dla realnych zysków. Pewnie padnie pytanie jakich, to odpowiadam zawczasu, nie wiem. Trzeba by poświęcić czas żeby zbadać coś takiego. Przyjąć jakąś metodykę do testów i mieć przyzwoity, nadający się do tego celu sprzęt.

Najważniejsze jest rozproszyć ciepło z emitera. Najlepsze do tego jest miedziane lub aluminiowe podłoże typu sinkpad i noctigon czyli pad termalny diody lutowany bezpośrednio do podłoża, bez warstwy izolatora.

Popatrz jeszcze na zdjęcie, które wykonał Greg:

Obrazek

Podłoże bez izolatora kontra zwykłe. Poza tym ważna sprawa, zobacz jaka jest różnica w temp. pomiędzy powierzchnią radiatora a MCPCB.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
mariuszek610

Mam kilka xm-l U2 sterownik max2,8A ale planuje dopożyć dwa układy amc.

Apropo tego zasilania:) to bateria atomowa prosto z piersi terminatora czas działania + - 100lat
A serio to nitecore nl189 3400mAh lub samsung 3000mAh
michal1

mariuszek610, To będziesz miał jakieś 3,5A na miedzianym podłożu i solidnym body będzie ok, bez żadnych "udziwnień" :)
Warto zauważyć, że zdjęcia grega jest robione przy 5A w diodę - to bardzo dużo.
Te ogniwa nitecore to strasznie drogie są...
mariuszek610

Różnica znaczna tylko jak długo się utrzymuje ? Ważne jest moim zdaniem aby kształt piguły był taki aby miała jak największy styk z obudową czyli jakby się zwiększała w kierunku styku z body . Co do latarek to chodzi mi o latarki z jedną diodą . No ogniwa nitecore nie są tanie ale mam ich sklep pod nosem i zawsze jakiś tam rabacik uda mi się wysępić xD
ODPOWIEDZ