Kwadracik

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Deree pakuje 1A i kilku osobom się sfajczyły chipy... (brązowa plama w środku).

Zdjęcie z CPF:
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

mam q2a5 i nie mam problemów z chłodzeniem jej jak i z prądem, ale nie używam jej za długo w trybie max, także może przy długim używaniu coś pada ? - mało osób w sumie je ma, także nie wiem, na pewno jest to super dioda do małego EDC, na zasięg się nie nadaje- szeroko świeci
Ponadto
barwa - biała neutralna tint 5A (4000-4300K)
nie wiem czemu EdiM pisze o nich, że są neutralne, białe- kurcze - nie ma cieplejszych tintów od tych diodek- jak dla mnie są wybitnie ciepłe o barwie żarnika.
Natomiast na rower bym brał jednak tint WH- ciepły i wydajniejszy od q3a5
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Zgadzam sie z pawełszem.Q2A5 jest po prostu żólto-bursztynowy. Q3A5 od edima widziałem w akcji i jest troszkę zimniejsze lecz ciągle to jest ciepłe swiatło. Minimalnie mniej niż żarnik. Ideałem jest WH tylko ostatnio one jak dostawałem były jakieś mało ciepłe :/
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

lennin pisze:Ideałem jest WH tylko ostatnio one jak dostawałem były jakieś mało ciepłe :/
Bin WH jest bardzo szeroki i trzeba mieć trochę szczęścia. Z 2 diod które do mnie przyszły 'lenninowa' była, jak to ujął, mało ciepła, druga wręcz przeciwnie.
Huee

Post autor: Huee »

Hmm to w końcu co wziąć[tylko żeby było na allegro :D] ?
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Huee pisze:Hmm to w końcu co wziąć
małe podsumowanie :wink:
Z R2 (114lm/350mA) albo Q5 (107lm/350mA) (czyli cool white - zimne białe światło 5000-10000K) będziesz miał więcej światła większa wydajność lumenów/wat i bezpieczny maksymalny prąd zasilania 1A , ale będziesz miał niebieskawe, ewentualnie jak będziesz miał szczęście to prawie neutralne światło.

Neutralne (czyli temp barwowa 3700-5300K) będą miały prawie idealnie białe światło kosztem wydajności (max. bin w tym przypadku to Q3 (93,9lm/350mA)) i maksymalnego bezpiecznego prądu zasilania, który wynosi w tym przypadku 0,7A

Chcesz mieć troszkę jaśniej ale "niebieskawo" wybierz Q5 albo R2 (najlepiej w tincie WH - najmniej niebieskawy)
Chcesz mieć troszkę mniej, ale ładniejszego :wink: światła wybierz neutralne Q3.

PS.
TINTy na stronie 7
albo tu
Obrazek
Obrazek
LINK do strony z, której pochodzi powyższy obrazek
Jeszcze jeden link :wink:
Huee

Post autor: Huee »

Piotrek K.

Ja mam takie Używane z demontażu 3,5zł/sztuka i jak narazie nie narzekam :mrgreen: (niestety są unprotected - bez zabezpieczenia)
Dla przetwornicy R105:
# minimalne napięcie zasilania, przy napięciu wyjściowym 3V -> 4,6V
# aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,5V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii;
Więc niskie vf diody do tej przetwornicy to zbędny dodatek - i tak będziesz musiał zasilać to z 2 li-ion'ów w szeregu.

Z jednego li-ion'a mógłbyś zrobić lampkę chyba na UP100 i diodzie z niskim vf.
# minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,1V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii, w celu zagwarantowania deklarowanego prądu wyjściowego;
# zwierając zabezpieczającą diodę wejściową uzyskamy wymóg minimalnej różnicy napięć wejście-wyjście (dropout) ok. 0,6V
rzymo

Post autor: rzymo »

Tak na szybko fotki (balans bieli ze wzorca - szara karta), mam nadzieję że ktoś z Was skorzysta ;) Kolejno:

- Cree P3 ciepła:
Obrazek

- Cree Q3 5A neutralna:
Obrazek

- niewiadomoco 10mm/100mA ciepła (dioda 'allegrowa'):
Obrazek

- Cree R2 + Q5 (WH) zimne, z optyką:
Obrazek

- żarówka, zwykła:
Obrazek
Piotrek K.

rzymo pisze:(balans bieli ze wzorca - szara karta)
Czym była oświetlona ta szara kartka jak pobierałeś z niej balans bieli (albo jaki balans bieli wybrałeś)?
rzymo

Post autor: rzymo »

Piotrek K. pisze: Czym była oświetlona ta szara kartka jak pobierałeś z niej balans bieli (albo jaki balans bieli wybrałeś)?
Kartka była oświetlona światłem słonecznym.

Zdjęcia dosyć dobrze oddają różnice między diodami, które widziało moje oko. Głównie chodziło mi o sprawdzenie czy posiadana przeze mnie 5A rzeczywiście jest aż tak ciepła i okazało się, że do ciepłej P3 czy żarnika trochę jej brakuje.
Piotrek K.

rzymo mógłbyś zrobić jeszcze fotkę (na tych samych ustawieniach aparatu) dla światła z żarówki halogenowej.
Awatar użytkownika
lennin

rzymo tylko światło słoneczne w zależności od pory dnia ma różna temp barwową. Aparat nie ludzkie oko nie potrafi sie dostosować. A człowiek bardzo szybko adoptuje sie do "koloru bieli ". Warto to zaznaczyć dobitnie.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Piotrek K.

lennin pisze:Aparat nie ludzkie oko nie potrafi sie dostosować.
I dlatego jest najbardziej obiektywny, chociaż mój aparat chyba próbuje coś "kombinować" nawet jak ustawi mu się balans bieli z dostępnych (np.: "słoneczny dzień", "pochmurny dzień" "żarówki" itp.). Dopiero jak pobierze się balans bieli z białej kartki aparat przestaje "kombinować".
Awatar użytkownika
lennin

To i tak nie jest sposób. Pokarzesz tylko rozstrzał barw do tego przez pryzmat aparatu nie ludzkiego oka. Takie porównani robię w ten sposób iż świecę na "biała kartke" jednocześnie wszystkimi porównywanymi światełkami i to służy jako wzorzec. To jest dobry sposób ale... w rzeczywistości jak dostaniesz latarkę z diodą CREE Q5 WC poświecisz sobie po chwili odpalisz identyczną latarke z CREE Q5 WG gwarantuje ci ze nie zobaczysz różnicy tak wielkiej jak na zdjęciach. To jest właśnie to co nazywam adaptacją ludzkiego oka. Dopiero jak odpalisz dwie latarki koło siebie zobaczysz to coś. Inaczej sprawa ma sie gdy dysponujesz Q3 5A i Q5 WC. W pierwszej chwili potęga światła z Q5 ale po pewnym czasie uświadomisz sobie czym ona jest okupiona. Widokiem 2D w porównaniu z Q3 5A. :roll: To jest właśnie zwodniczy efekt 6500-7000'K. Do tego jeszcze dojdzie współczynnik oddawania barw i plaża po całości czyż nie?
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ