skaktus pisze:Kiedy będzie dostępna wersja na gwint E27 ?
Właśnie testuję tą wersję. W temp. pokojowej (~23st C). żarówka wisząca swobodnie nagrzewa się po jakimś czasie do stabilnej temp. (pomiar między rdzeniem radiatora a MCPCB) do 65st C. W gorętsze dni pewnie osiągnie 70st+ C. Posiada za to rozbudowaną przetwornicę z opcją ściemniacza na układzie BP2818 z zabezpieczeniem termicznym (zmierzona sprawność 87%, przy regulacji 280mA na moduł). Muszę jeszcze ją rozgrzać maksymalnie i dogrzewając opalarką, sprawdzić przy jakiej temp. urządzenie się wyłącza (zgodnie z opisem scalaka powinna się wyłączyć i wrócić do pracy po ostygnięciu do okolic 30st C).
PS. Właśnie jestem po sztucznym rozgrzaniu całości do równych 160st. C i utrzymaniu takiej temperatury przez ok. 10min. Światło cały czas stabilne, parametry elektryczne również. Niestety nie udało mi się wywołać zadziałania zabezpieczenia termicznego. Prawdopodobnie dlatego, że przetwornica w obudowie zaizolowana jest termokurczem i temp. scalaka przy krótkotrwałym teście nie pokrywa się z temp. obudowy. Jedyne co udało mi się uzyskać to odpadniecie klosza dyfuzyjnego z racji temperatury
Regulacja ściemniaczem triakowym dla żarówki E27/E14 11W przetestowana (narazie na dwóch najtańszych modealch za 9 i 15zł). W zależności od modelu ściemniacza płynna regulacja od 14/30mA do 280mA. Wystarczy więc w puszcze w 5min. wymienić zwykły włącznik na ściemniacz (koszt jak wcześniej pisałem) aby cieszyć się płynną regulacją jasności (nie zawsze potrzebna jest jasność jak ze 100W żarówki)
Nie ma produktów idealnych. Tak swoją drogą, ta taśma osiąga ponad 120lm/W przy tych parametrach. Oczywiście nie licząc sprawności zasilacza. Czekam na pomiary R8 lampek z tego tematu, zarówno tych 80+ jak i 90