Zakup nawigacji samochodowej GPS 5"

....nie pasujące gdzie indziej...
PawelG.

Post autor: PawelG. »

marekwoj pisze:A jakiej nawigacji używasz, Automapy ? Może teraz jest lepiej, ale z rok temu wersja na Androida wydawała się (nie jeździłem w trasie, tylko się trochę pobawiłem) jakaś niedopracowana.
Ostatnio Here lub Panoramy Firm.
Wydaje mi się, że PF prowadzi lepiej niż Here.
W tle oczywiście jest Yanosik, jakoś nie za bardzo mu ufam jako nawigacji, bo czasem dziwne trasy tworzy.
piciex pisze:Wnerwia mnie, że nie mogę mu ufać jak działa w tle. Bo często bywa, że podziała 15min, a potem tam zaglądam i okazuje się, że jest zawieszony, a człowiek jedzie w przekonaniu, że wystko gra. :-|
U mnie okazało się, że Yanosik gryzł się z budzikiem, po wyłączeniu budzika wszystko działa dobrze.
cpt.Nemo pisze:NaviExpert ma też bierzące ostrzeganie o kontrolach i radarach :)
Dużo słabsze niż Yanosik, mniej użytkowników, mimo dołożenia darmowego Ryśka.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

PawelG. pisze:
cpt.Nemo pisze:NaviExpert ma też bierzące ostrzeganie o kontrolach i radarach :)
Dużo słabsze niż Yanosik, mniej użytkowników, mimo dołożenia darmowego Ryśka.
To tak różnie bywa :)
Yanosik ma więcej użytkowników, ale też i więcej gnojarstwa-żartownisiów czyli lipnych ostrzeżeń. co mnie czasami wkurza i jadę tylko na NE - jakoś od lat nie płacę mandatów więc działa zapewne dobrze :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Fałszywe alarmy da się przeżyć, przypominają, że człowiek przegina pałę i powinien sobie z tego zdawać sprawę. Ostatnio koleżanka mi płakała, że ją fotoradar złapał i jechała jedynie 70 w terenie zabudowanym. No sory, taki mamy klima :D

A co do tableta 7", czy nie jest on zbyt duży po zamontowaniu na szybie? Czasem w korku jak za kimś stroję to mogę oglądać jego filmy. Nie chciałbym zasłonić sobie połowy szyby. Może wytnę z kartki i sprawdzę.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Uka pisze:A co do tableta 7", czy nie jest on zbyt duży po zamontowaniu na szybie?
Możliwe że zależy od wielkości autka :)
Mi tam nie przeszkadza w Vectrze. Jednocześnie urządzenie służy za centrum rozrywki /kino, muzyka, książki, internet/ i rezerwowy telefon :)
Pozdrawiam, Leszek
ww296

Post autor: ww296 »

też wyszedłem z założenia że potrzeba dwóch urządzeń, kupiłem przeładowanego funkcjami BLOWA - jako nawigacja o niebo lepszy (szybszy) niż Larki, ale z funkcji dodatkowych w ogóle ni korzystam i jeszcze mnie wkurzają niepotrzebnie. Na prezent dla rodziny kupiłem polecanego na wielu forach Modecoma z lepszym procesorem. Rzeczywiście działa wyraźnie szybciej niz BLOW, porównanie do Larka nie ma sensu.
Ogólnie kupując coś markowego/pół markowego jak np BLOW oprócz lepszej szybkości, zyskujemy lepszy ekran - lepiej widoczny, co jest dużym plusem i jak miałbym kupować dl;a siebie nawigacje to dołożyłbym ta 100 do Larka i kupił Modecoma ale...

Od dłuższego czasu usługi Telekomunikacyjne staniały na tyle, że dużo lepszym wyborem jest Google maps na smart fonie. Mapy są darmowe i maja aktualne dane łącznie z natężeniem ruchu.
Przy odpowiednim smartfonie przychodzące połączenie wyświetla się w małym okienku, a w aucie i tak rozmawiam tylko przez Bluetooth. Smartfon jest na tyle mocny że nie zwalnia ani nie przestaje nawigować co była problemem parę lat temu.

Dedykowanej nawigacji używałem z Automapą, być może dzisiejsze nawigacje typu Tomtom czy inne dorównują online mapa google ale w praktyce nawigacja jeździ ze mną przyklejona do szyby cały czas ale praktycznie zawsze używam obecnie smartfona w tym celu.
Gdybym teraz zastanawiał się na zakupem dodatkowego urządzenia nawigacyjnego, poszukałbym chyba tabletu i udostępnił internet z telefonu i nawigował na Mapach Googla.
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

jeszcze z 2 lata temu mapy gogla były tak beznadziejne że w życiu bym nie pojechał (stare osiedla a niektórych dróg istotnych brak, jakieś dziwne połączenia tam gdzie nie chodnik albo przez trawe do drogi główneji) tera są lepsze ale dalej kiepskie, nie zaufałbym, i jeszcze nawet nie mają prędkościomierza.
Automapa wydaje mi się najlepsza i ma jeziorka pokazane,
a te Here to dużo nie ma,
mapa kokrosfera z Naviexpert też jest niezła,
Yanosik te mapy na które zmienili też już są ok
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Chyba najlepsza wg mnie jest ta mapa, codziennie aktaulizowana przez napaleńców, wiec nowe objazdy, remonty są na bierząco
https://www.openstreetmap.org/#map=6/45.714/15.227
Mieciu

Re: Zakup nawigacji samochodowej GPS 5"

Post autor: Mieciu »

Uka pisze:
Wstępnie upatrzyłem sobie takie coś:
http://www.euro.com.pl/nawigacja-samoch ... bhtml#opis
Dobry produkt, w tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz.
Już poprzednik MX3 czyli MX2 kosił konkurencję.
Jedyne co wkurza to wszystkie wtyki/złącza po lewej stronie.
Awatar użytkownika
marcus

Jacekkg pisze:Chyba najlepsza wg mnie jest ta mapa, codziennie aktaulizowana przez napaleńców, wiec nowe objazdy, remonty są na bierząco
https://www.openstreetmap.org/#map=6/45.714/15.227
Ale brak jej dróg które są na pozostałych mapach, najlepsza to u mnie napewno nie jest.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Re: Zakup nawigacji samochodowej GPS 5"

Mieciu pisze: Już poprzednik MX3 czyli MX2 kosił konkurencję.
Jedyne co wkurza to wszystkie wtyki/złącza po lewej stronie.
A czym kosił tą konkurencję ?
Brakiem dostępu do internetu ?
To chyba jakaś pomyłka na dzisiejsze czasy.
Pozdrawiam, Leszek
maro21

Post autor: maro21 »

A co do tableta 7", czy nie jest on zbyt duży po zamontowaniu na szybie?
Ja mam na desce środkowej zamontowanego go(dorobiłem podtrzymanie) są w opcji jeszcze zaciski do wywiewów powietrza;)

Dodatkowo może działać jako wideorejestrator ;) także opcji masa.
Polecam z IPSem wybrać coś :) a do środka AERO2 i janosik będzie śmigał ;)
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Ja jako nawigacji używam tableta 10", w niedużym samochodzie. Zasłania mi raczej trochę deski i nawiewów, napewno nie przeszkadza w czasie jazdy. Ale jak bym miał wybierać urządzenie tylko do nawigacji to wybrałbym 7".
Awatar użytkownika
Uka

Dzięki za porady. Jaka jest domyślna polaryzacja ekranu w takim tablecie 7"? Korzystam z okularów, które mają filtr polaryzacyjny i w przypadku telefonu muszę korzystać w pozycji stojącej, w leżącej ekran jest czarny :D
Awatar użytkownika
marcus

zależy jak leży, pewnie rożne modele rożnie
Awatar użytkownika
Uka

W Toyotce Corroli E12 w słoneczne dni deska się w szybie odbija, wtedy takie okulary są niezastąpione. Najwyżej obrócę o 90
ODPOWIEDZ