Jaki lekki laptop na podróże z wymiennym akumulatorem ?
Jaki lekki laptop na podróże z wymiennym akumulatorem ?
Witam.
Szukam głównie lekkiego laptopa, którego będę mógł zabrać z sobą na podróże. Obecnie używam Lenovo SL500, laptop pancerny, jednak z zasilaczem i kablami waży 2,9 kg i niestety tą wagę czuć w podróżnej torbie. Chciałbym aby nowy laptop był jak najlżejszy. Laptopa wykorzystuję jedynie do oglądania filmów, internetu, wydajność w grach jest dla mnie obojętna. Ważne aby laptop radził sobie z filmami FHD.
Obecny Lenovo SL500 posiada nowy procesor - wymieniłem go na C2D P7350 - jest wystarczający do moich zastosowań, przy czym TDP ma na poziomie 25W (zamiast 35W) co czuć w przypadku chłodzenia (jest totalnie cicho) i na akumulatorze - przynajmniej 3,5 - 4 godziny na WiFi.
Chciałbym również aby laptop miał wymienny akumulator (nie wbudowany na stałe) - wiemy jak działają liczniki w akumulatorach itd, chcę mieć możliwość wyciągania akumulatora przy korzystaniu z laptopa na zasilaniu sieciowym.
Uogólniając:
-laptop jak najlżejszy z ekranem 13 cali lub większym, rozdzielczość 1280x800 będzie ok
-wymienny akumulator o pracy najlepiej na poziomie 4 godzin jako minimum
-wydajność laptopa nie niższa niż obecnie czyli nie niższa niż C2D P7350 w tandemie z Intel GMA 4500MHD i 2 GB RAM (DDR2)
-wyjście HDMI
-wbudowana kamera i mikrofon (Skype itd)
-mile widziane przynajmniej 3 porty USB, oczywiście na pokładzie karta WiFi i inne podstawowe rzeczy
-cena - oczywiście im taniej tym lepiej, jednak sądzę że 800 zł będę w stanie wydać
Oczywiście może to być EeePC, ultrabook itd. Firma totalnie obojętna, model też, wyposażenie też. Macie jakieś propozycje ? Myślałem nad Susem U32U, waga zachęcająca 1,6 kg, jednak czas pracy jaki opisują ludzie zniechęca - góra 2 godziny na WiFi...
Szukam głównie lekkiego laptopa, którego będę mógł zabrać z sobą na podróże. Obecnie używam Lenovo SL500, laptop pancerny, jednak z zasilaczem i kablami waży 2,9 kg i niestety tą wagę czuć w podróżnej torbie. Chciałbym aby nowy laptop był jak najlżejszy. Laptopa wykorzystuję jedynie do oglądania filmów, internetu, wydajność w grach jest dla mnie obojętna. Ważne aby laptop radził sobie z filmami FHD.
Obecny Lenovo SL500 posiada nowy procesor - wymieniłem go na C2D P7350 - jest wystarczający do moich zastosowań, przy czym TDP ma na poziomie 25W (zamiast 35W) co czuć w przypadku chłodzenia (jest totalnie cicho) i na akumulatorze - przynajmniej 3,5 - 4 godziny na WiFi.
Chciałbym również aby laptop miał wymienny akumulator (nie wbudowany na stałe) - wiemy jak działają liczniki w akumulatorach itd, chcę mieć możliwość wyciągania akumulatora przy korzystaniu z laptopa na zasilaniu sieciowym.
Uogólniając:
-laptop jak najlżejszy z ekranem 13 cali lub większym, rozdzielczość 1280x800 będzie ok
-wymienny akumulator o pracy najlepiej na poziomie 4 godzin jako minimum
-wydajność laptopa nie niższa niż obecnie czyli nie niższa niż C2D P7350 w tandemie z Intel GMA 4500MHD i 2 GB RAM (DDR2)
-wyjście HDMI
-wbudowana kamera i mikrofon (Skype itd)
-mile widziane przynajmniej 3 porty USB, oczywiście na pokładzie karta WiFi i inne podstawowe rzeczy
-cena - oczywiście im taniej tym lepiej, jednak sądzę że 800 zł będę w stanie wydać
Oczywiście może to być EeePC, ultrabook itd. Firma totalnie obojętna, model też, wyposażenie też. Macie jakieś propozycje ? Myślałem nad Susem U32U, waga zachęcająca 1,6 kg, jednak czas pracy jaki opisują ludzie zniechęca - góra 2 godziny na WiFi...
ILPT
-
Opcje Della są ciekawe, ALE E4300 nie posiada kamery. Z kolei model E4310 z dobrym akumulatorem (trzymającym dłużej niż 1 godzina) to koszt około 1200 zł, przy czym sam laptop wagi piórkowej nie jest - 2 kg to już sporo, niby tylko 400 gram różnicy do U32U, ale U32U + zasilacz to wciąż poniżej 2 kg.
ILPT
-
http://archiwum.allegro.pl/oferta/dell- ... 79413.html
Tu był za 999zł. W sumie to pracuje w tej firmie i mogę zapytać czy jeszcze je mamy i w jakiej cenie Myślę że może coś byśmy urwali.
Tu był za 999zł. W sumie to pracuje w tej firmie i mogę zapytać czy jeszcze je mamy i w jakiej cenie Myślę że może coś byśmy urwali.
-
-
Więc tak.
Lenovo x220 Tablet SSD 128/4/i5/kam 900zł. Na aukcji mamy 999zł
Dell 6220 250/4/i5 840zł na aukcji mamy 889zł może być oklejona klapa i drobne wgniotki. Klapę oklejam folią szczotkowane aluminium czarne lub takie coś w kolorze szarego aluminium i się staram i wychodzi to ładnie na tych lapach Gorzej jak są wgniotki. Postaram się wybrać takiego żeby wgniotek nie było. Ten sam lap ale na i3 za 750zł.
Dell 6320 250/4/i5 850zł? tu jeszcze cena jest nie zbyt jasna bo tak na szybko pytałem i szef był zajęty mocno.
Dell XPS 1330 450zł 250/4/C2D T8300/nowa bat./kam.
Na wszystkie lapki jest 3mc gwarancji.
Na tę chwilę to wszystko.
Pozdrawiam
Lenovo x220 Tablet SSD 128/4/i5/kam 900zł. Na aukcji mamy 999zł
Dell 6220 250/4/i5 840zł na aukcji mamy 889zł może być oklejona klapa i drobne wgniotki. Klapę oklejam folią szczotkowane aluminium czarne lub takie coś w kolorze szarego aluminium i się staram i wychodzi to ładnie na tych lapach Gorzej jak są wgniotki. Postaram się wybrać takiego żeby wgniotek nie było. Ten sam lap ale na i3 za 750zł.
Dell 6320 250/4/i5 850zł? tu jeszcze cena jest nie zbyt jasna bo tak na szybko pytałem i szef był zajęty mocno.
Dell XPS 1330 450zł 250/4/C2D T8300/nowa bat./kam.
Na wszystkie lapki jest 3mc gwarancji.
Na tę chwilę to wszystko.
Pozdrawiam
-
No właśnie niestety chwilowo nie ma. Aczkolwiek dojechała nowa dostawa i może coś taaaam będzie. Mamy też bardzo cienkie sony które nie waży chyba nawet 0,5kg. Jest grubości zeszytu a matryca ma grubość twardej okładki od zeszytu. Niestety nie wiem jaki to model ale aż strach go otwierać bo nie wiadomo czy się nie złamie Cena na niego to chyba 1200 na allegro a ja może coś taniej wyhaczę. Jest bateria normalna lub powiększana ale wtedy laptop jest grubszy. Laptop na atomie podobno jakimś w miarę aczkolwiek ja tym atomom nie ufam
-
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... =s0-e-0528
o tym Sony mówiłem. Jest naprawdę mega lekki.
o tym Sony mówiłem. Jest naprawdę mega lekki.
-
Kiedy też miałem podobny dylemat co kupić aby było jak najlżejsze. Najpierw szukałem w ultrabookach, później w netbookach aż w końcu skończyłem na tablecie Do filmów i przejrzenia neta jak znalazł. No i klawiaturę miałem dokupić a zbieram się z jej zakupem prawie rok... Przyzwyczaiłem się do tej "cyfrowej"