jaka sensowna ładowarka do 18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
michal1

Post autor: michal1 »

Wyższy model od I4 to:
http://www.banggood.com/NITECORE-Digich ... 28155.html
Tylko nie wiem czy można ładować nieparzyście.
Opus Bt 3100 jest trochę poza budżetem,
Zastanów się też na Xtarem:
http://www.banggood.com/XTAR-VC4-LCD-Sc ... 69086.html
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Jeżeli D4 jest zbudowana tak jak D2 (a z tego co widzę jest) to można ładować nieparzyście.
SanFable

Post autor: SanFable »

Witam,
Mam dużo baterii od laptopów, a w nich akumulatorki 18650 w większości sprawne- nadające się do używania, ale oczywiście ich pojemność jest bardzo różna i nie wiem jaka...

Potrzebuję ładowarkę do 18650, która będzie miała funkcję ładowania, sprawdzania pojemności baterii i fajnie jakby była też rezystancja wewnętrzna
jaką najtańszą polecacie? może być z aliexpress i innych tego typu.
Allegro też może być ponieważ mam kupon na 20zł i mniej więcej może wyjść na 0 z różnicą cenową.
Co myślicie o używkach na allegro?

osobiście szukałem i znalazłem dwa typy ładowarek, imax b6/redox beta i Opus BT - C3100

oryginalne imaxy można złapać bez zasilacza za ok 100zł licytacje i ta cena mi bardzo pasuje, ale mam wątpliwości odnośnie funkcjonalności względem Opusa.

w tym momencie mam jakieś 40 akumulatorów 18650 do naładowania i sprawdzenia ich pojemności i teraz czy dobrze rozumiem, że imaxem naladować mogę x baterii łącząc je i podając odpowiednie parametry, ale do rozładowywania i testowania pojemności to tylko pojedynczo ? czy mogę tez tak jak jest w Opusie, włożyć np 4 18650 i jednocześnie je wszystkie ładować, a później sprawdzić ich pojemność ?

bo jeśli tak jest jak piszę to znaczy, że sprawdzenie 40 akumulatorów w imaxie będzie 4 razy dłuższe niż w przypadku Opusa?

czy może polecacie jakieś inne ładowarki o których nie słyszałem?

Pozdrawiam
michal1

Do tego celu najlepiej sprawdzi się Opus, zmierzysz wszystko co potrzebujesz. Jest temat na światełkach. Ładowarkę znajdziesz w Chinach najtaniej.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Dokładnie, w opusie mierzysz 4 aku na raz. W imax b6 tylko 1 akku, bo moc rozładowywania symboliczna, 5W.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
michal1

I ładowanie bardziej problematyczne. Jak nie jest modelarzem lub e-bajkerem i masz trochę pieniędzy więcej to bierz Opusa.
Pozdrawiam
SanFable

Post autor: SanFable »

No okej,
dziękuję za szybkie i jednoznaczne odpowiedzi- bo od rana siedzę i rozkminiam, bo miałem zamiar zrobić coś swojego, ale szajs* nie chce się ustawić, a to i tak są rozwiązania prowizoryczne i nie są choć troszkę bezpieczne

z tego co się naszukałem, jest Opus BT - C3100 wersja 2.2 na gearbest za 37.99$
pod jaką nazwą tego mogę szukać na allegro? bo szczerze mówiąc nigdzie indziej nie mogę znaleźć.. a na allegro mam kupon 20zł (może przez to cena wyjdzie zbliżona i dostanę szybciej?)

* takie coś mam od chińczyków
http://allegro.pl/power-led-driver-zasi ... 42131.html
michal1

Na allegro nie znalazłem. Szczerze mówiąc na allegro nawet z tym kuponem wyszłoby drożej. Szczególnie, że przesyłka z Chin jest darmowa, a czas oczekiwania to 2-3 tygodnie.
tabweg

Post autor: tabweg »

Zastanawiam się jaką ładowarkę kupić na 4 baterie 18650.
Chciałbym aby po naładowaniu było 3.7V (nie musi być więcej). Dlaczego ma być więcej np. 4.2V jeśli urządzenie do którego włożę baterię liczy na 3.7V? Jaki jest efekt tego, że bateria będzie miała większe napięcie niż wymaga tego urządzenie? (pytam bo jestem laikiem w temacie).

No i tak się zastanawiam nad Nitecore D4, albo Xtar VC4 (te chyba są podobne) no i jeszcze jest ten Opus BT C-3100.

No i nie wiem co wybrać, w tym Opusie tylko jest wentylator? podobno wyje i denerwuje.

Chciałbym prostą ładowarkę do wymienionych baterii, ale tak aby może wiedzieć czy się całkiem naładowały czy mają podobną pojemność itp. (ale nie wiem czy mi to koniecznie potrzebne).

Chciałbym aby baterie w miarę szybko się ładowały.
W sumie bardziej zaawansowana ładowarka to mogę wybrać jakim prądem ładować ale nie mam pojęcia jakim - pewnie najwyższym dostępnym w ładowarce?
Aktualnie mam ładowarkę bez bajerów - wkładam baterię i czekam aż pojawi się zielona dioda :)

Tomek
LED1234

Post autor: LED1234 »

Kolego akumulator Li-ion 18640 ma napięcie znamionowe 3.7V po naładowaniu ma on 4.2V i tak ma być ! Podobnie akumulator w samochodzie ma napięcie znamionowe 12V ale gdy jest naładowany ma ponad 14V. Tak musi być. Jeżeli akumulator 18650 będziesz ładował do 3.7V będzie on wiecznie niedoładowany i nie będzie miał odpowiedniej pojemności, twoje urządzenie (łódka tak ? ) podziała krócej.
Kyle

Post autor: Kyle »

LED1234 pisze:Podobnie akumulator w samochodzie ma napięcie znamionowe 12V ale gdy jest naładowany ma ponad 14V.
W pełni naładowany akumulator samochodowy ma 12,8V. Może zaraz po ładowaniu mieć nieco więcej. 14V nie ma (chyba, że w czasie ładowania).
fotorondo

Post autor: fotorondo »

A 1,5V paluszek AA ma 1,65V.
LED1234

Post autor: LED1234 »

Dokładnie tak jak piszesz. W czasie pracy silnika w samochodzie ma ponad 14V trochę źle to napisałem.
tabweg

Dzięki za info. Teraz mam o tym pewne pojęcie.
tabweg

Ale nadal nie wiem jaką ładowarkę kupić :)
Może Nitecore D4 wystarczy? Są takie na Allegro w dobrej cenie - nie musiałbym w Chinach kupować.
ODPOWIEDZ