Driver LED

co i jak zrobiłem...
rrobsonm

Driver LED

Post autor: rrobsonm »

Czy to będzie działało? Wyobrażam sobie regulacje w ten sposób ze bede ograniczał napięcie dzieki czemu spradnie prad przewodzenia diody, nie wiem czy dobrze myśle? Potencjometr 1M ohm jaki daje zakres regulacji? od 0 do 1M ohm? Myśle ze takie coś dałoby mi regulacje prądu na diodzie od jakis małych wartości do 1000mA (tyle moze dac uklad scalony)

Chciałbym ominać ten shdn, można to zostawic bez podlaczenia i wlaczac takim włącznikiem jak ja narysowalem? Jezeli nie to jak to podłączyć i jak to bedzie dzialalo? bo z tego orginalnego pdfa to ja jakos tego nie potrafie pojac, jestem chyba zabardzo pczatkujacy i w elektronice i w angielskim.

Sprawność tego układu będzie zadowalajaca? powyzej 70%?

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 04 kwie 2009, 09:26 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 1 raz.
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Regulator napięcia do sterowania diodą LED to zły pomysł, nie polecam tego rozwiązania. Poszukaj tutaj albo na elce regulatorów pradowych, są znacznie bezpieczniejsze dla LED'a.
rrobsonm

tutaj ten układ sam w sobie jest wlasnie stabilizatorem pradowym max 1000mA, Chciałem w ten sposób zrobić tylko regulacje ponizej 1000mA. Bo tą granice wyznacza mi układ mcp1826. Jeżeli radiator będzie w stanie wytrzymac 1000mA to chyba nie bedzie to juz niebezpieczne?
SzymonHK

Ten układ to stabilizator napięcia a nie prądu, o wydajności do 1A. Potencjometr reguluje napięcie wyjściowe a nie prąd diody, dioda LED, jako element nieliniowy nie nadaje się do takiej regulacji. Potrzebne Ci jest regulowane źródło prądowe np. na LM317.
rrobsonm

takie cos? Obrazek

tylko lm317 potrzebuje o 3V wyzszego napięcia wejsciowego niż wyjsciowe z tego co wiem. Jakie napiecie przy tymukładzie byłoby na wyjściu? Czy nie będzie ono w ogole kontrolowane? 5V na diodzie chyba nie bedzie odpowiednie.

skręcony potencjometr ma najnizsza wartosc 0?
rzymo

Post autor: rzymo »

rrobsonm pisze: tylko lm317 potrzebuje o 3V wyzszego napięcia wejsciowego niż wyjsciowe z tego co wiem.
Tak, od niecałych 2 do 3V spadku w zależności od wersji LMa i płynącego prądu. Dla Ciebie ten układ się nie nadaje.
Jakie napiecie przy tymukładzie byłoby na wyjściu? Czy nie będzie ono w ogole kontrolowane? 5V na diodzie chyba nie bedzie odpowiednie.
Myślisz od 'odwrotnej' strony ;) Diodę steruje się prądem, napięcie na diodzie będzie takie, żeby płynął odpowiedni prąd, np. 0.5A.
Cała nadwyżka napięcia odłoży się na LMie, trochę go podgrzewając.
skręcony potencjometr ma najnizsza wartosc 0?
Tak.

Jest jeszcze jedna prosta możliwość - 3xAMC7135 + NE555 (w wersji CMOS, ze względu na niższe napięcie), potencjometrem regulujesz wypełnienie, czyli jasność. Sprawność zadowalająca, tylko jeden warunek - niskie napięcie przewodzenia diody.
SzymonHK

Dla LM317 napięcie zasilania to LDV regulatora czyli ok 2,5-3V + Vf diody dla Cree to np 3,2-3,4V. Tak skręcony potek ma 0 Ohmów.
rrobsonm

A takie rozwiazanie:

- AMC7150 350mA
- AMC7150 700mA
(edim sprzedaje chyba poprostu na 1 pytce 2 te układy, miałbym wszystko gotowe podpiąć do 2 wyącznkow tylko.)

połączone równolegle, 2 wlaczniki, 3 tryby (350mA, 700mA, 1000mA).
Bedzie to świeciło?

Diode chciałbym kupić w sensu P4. Zastanawiam się jeszcze jak ciepłą diode wziąć. Chyba wziąłbym P4 rank U. Do tego soczewke tez z sensu zeby nie płaić duzo za wysyłke 25*.
Ewentualnie gdybyście mi polecili gdzie taniej bym wyszedł na tym to byłbym wdzięczny.

edit
350mA czyli w tej mojej diodzie około 90lm to ile takich diodek z latarki z hipermarketu?
SzymonHK

A zczego będziesz zasilał tego leda?
rrobsonm

3razy akumulatorki, ewentualnie cztery jeżeli polecicie ze będzie lepiej.
SzymonHK

Rozumiem, że akumulatorki to ni-mh, jeśli ci zależy na regulacji świecenia to rozwiązanie na amc jest słabe, pogadaj z edim, on robi fajne driverki dla takiego zasilania, które mają różne tryby pracy, napewno coś ci doradzi do twoich potrzeb.
rrobsonm

tryby 350, 700 i 1000mA mysle ze byłyby dla mnie wystarczające, jeżeli to co pisałem nie jest błędnym założeniem i da się w ten sposób to połączyć to mysle ze bylbym zadowolony. Driverek od edima to juz troche wiekszy koszt zabawy jest. 2 razy AMC7150 od edima to 8zł + wysylka.

Połączenie 2*AMC rownolegle + 2 włączniki jest wykonalne? nie ma zadnych zastrzerzen charakteru pradowego do wykonania tego?

latarki uzywam raczej krotkimi seriami wiec czas swiecenia powinien byc zadowalajacy (2h na max trybie to powinno chodzic mysle)
Ostatnio zmieniony sobota 04 kwie 2009, 19:29 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 1 raz.
SzymonHK

Można to zrobić, ale żeby mieć trzy tryby na amc to to konieczny jest jakiś podwójny włącznik. Chyba,że Edim wymyślił coś innego, tyle, że chyba nie w tej cenie.
rrobsonm

no ja właśnie zakładam 2 włączniki.

Diode lepiej wziąć tą P4 rank u czy może od edima XR-E Q4? Bo na selekta od edima powyzej 30zł to sie nie chce rzucać. Bo zakładając jakąś optyke od edima to wszystko bym wziął u niego.

edit
90lm to ile takich zwykłych diodek noname 5mm sprzedawanych w sklepach elektronicznych?
SzymonHK

Nie wiem jak to porównać, jeśli zależy Ci na ilości światła to weź Q4, da ci 20-25% więcej światła, ale jest zimniejsza. Informacje o wydajności binów i tintach masz TU
ODPOWIEDZ