Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
tjsz
Kontakt:

Post autor: tjsz »

Panowie! (i Panie...)

Jak fachowo nazywa się element zwiększający napięcie na płytki i gdzie mogę kupić osobno. Praktycznie wszędzie widzę tylko zestawy z płytkami.
Chodzi mi o zasilanie płytek 2x3,5g
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Powielacz napięcia.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
tjsz
Kontakt:

Pytam dalej....
Z czego zrobione są te okrągłe, białe "nogi" na płytki ozonatora? Co innego podobnego mogę użyć do ułożenia dodatkowych płytek? jakieś pomysły?

Badał ktoś z Was pobieraną moc generatora na 7g?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Te białe nogi to nic innego niż plastik najpewniej, wszystko się nada co jest izolatorem.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
tjsz
Kontakt:

A co podobnego można użyć? Mając w oczach sklep budowlany, nic nie przychodzi mi do głowy.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Rura PCW, kantówka drewniana itp.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
tjsz
Kontakt:

Czy ten powielacz napięcia będzie dobry do 2 płytek 3,5g?
power supply
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Tak, podali że do 7g, więc OK. Tylko napięcie zasilania im podaj przy zamówieniu.
tjsz
Kontakt:

Extra....to idąc dalej tym tropem powiedzcie czy to co pokazuje poniżej na zdjęciu będzie działać?
Obrazek

Mam 2 dodatkowe płytki po 3,5g. Chcę zrobić monstera razem 14g. Pod płytkami wzdłuż obudowy widać czarny element. Tak planuję zamocować drugi power supply.
I teraz pytania kolejne:
1. Czy drugi "zasilacz" mogę podłączyć pod cienkie czerwone przewody zasilające ten główny zasilacz? (planuje rozciąć izolację i połączyć 2 zasilacze).
2. Po drodze do drugiego zasilacza wstawiłbym na jednym przewodzie dodatkowy włącznik, żeby móc sterować 7-14g - dobry pomysł?

i wątpliwość: Czy te filtry, które tam są wsadzone pociągną razem podłączone 2 zasilacze? Czy do tego drugiego muszę dorzucić też taki filtr?

Liczę na Waszą pomoc - głównie w temacie elektroniki/elektryki.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fluxor pisze:Powielacz napięcia.
a to oficjalne nazewnictwo?
Przyznam, że pierwszy raz słyszę, zazwyczaj to w telewizorach powielacze były...
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Kupiłem zestaw 7g, po czytaniu wątku i weryfikacji w domu widzę, że oczekiwałem za dużo. W trakcie i parę godzin po, czuć zapach ozonu, ale nie odczułem poprawy jakości ani zapachu powietrza (wcześniej nie było żadnego wiodącego). Ba! Testowałem też na butach i niestety zapach sportu z par do biegania jakoś nie uleciał.
Muszę przetestować u kogoś kto trzyma zwierzaka w domu, bo tak to dużej różnicy nie odczuwa nikt z domowników.

Pytanie natury technicznej na koniec. Czy u Was też jest "siwo" w pomieszczeniu w trakcie ozonowania? Zasilacz się nie pali;) wentylator jest, praca na timer 30 minut.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Mgła to naturalna rzecz przy wytwarzaniu ozonu - spowodowana reakcją ozonu z lotnymi związkami organicznymi.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Innymi słowy mgła to unoszące się resztki tego co zdechło. :mrgreen: Czyli działa...
kubsztal

Post autor: kubsztal »

tjsz pisze:Badał ktoś z Was pobieraną moc generatora na 7g?
~350mA, czyli jakieś 80W.
kubsztal

Post autor: kubsztal »

tjsz pisze:czy to co pokazuje poniżej na zdjęciu będzie działać?
Będzie.
1. Czy drugi "zasilacz" mogę podłączyć pod cienkie czerwone przewody zasilające ten główny zasilacz? (planuje rozciąć izolację i połączyć 2 zasilacze).
Nawet musisz - zasilacze muszą być połączone równolegle - tak jak dwie płytki po stronie wtórnej. Ewentualnie bezpiecznik na większy prąd może być konieczny.
2. Po drodze do drugiego zasilacza wstawiłbym na jednym przewodzie dodatkowy włącznik, żeby móc sterować 7-14g - dobry pomysł?
Jak chcesz eksperymentować z czasami ozonowania, to może się przydać. Jeśli jednak stwierdzasz, że 7g to za mało i dlatego robisz 14g, to nie ma sensu.
Czy te filtry, które tam są wsadzone pociągną razem podłączone 2 zasilacze? Czy do tego drugiego muszę dorzucić też taki filtr?
One są potrzebne, żeby w ogóle móc taki ozonator sprzedać w EU (kompatybilność elektromagnetyczna). Nie musisz się nimi przejmować. Najwyżej radia podczas ozonowania na 14g sobie nie posłuchasz ;)
ODPOWIEDZ