MC-E kolor (tint)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Piotrek K.

MC-E kolor (tint)

Post autor: Piotrek K. »

Witam
Zastanawiam się nad zakupem diody MC-E. Mam jednak mały dylemat jaką wybrać Neutralną 4000K czy ciepłą 3500K :?: Zimną 6500K od razu wykluczam ponieważ mam już XR-E WH (czyli coś koło 5000-5700K) i kolor nie do końca mi odpowiada (jest trochę za zimny).
Kolor jaki chciałbym otrzymać to coś zimniejszego niż żarówka halogenowa, ale żeby nie wpadało jeszcze w niebieski. Poza tym wysoki współczynnik CRI też by nie zawadził :wink: .
Moje pytanie brzmi zatem następująco:
:arrow: Czy wystarczy 4000K (370lm@350mA) czy zdecydować się jednak na 3500K (320lm@350mA) :?:

PS.Znalazłem coś takiego
Temperatura barwowa
Temperatury typowych źródeł światła
(ale niestety nie rozwiało to moich wątpliwości)
kodi

Post autor: kodi »

4000K. 3500 to prawie barwa bardzo jasnego halogena.
rzymo

Post autor: rzymo »

Mam ciepłą Cree, ale bin P3, najpierw miała iść do lampki, ale dużo lepiej spisuje się w lampce biurkowej, jako zamiennik żarówki halogenowej. Jednak 'na rower' światło jest zbyt żółte. Za to biała neutralna świeci zdecydowanie przyjaźniej.
Barwa raczej zależy od indywidualnych preferencji - jeden woli światło żółtawe, a drugi trupioblade ;)
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Zdecydowanie wybralbym neutralna :-) Najlepiej widac wszelkie nierownosci terenu. Nie znosze niebieskiego koloru jest paskudny jak rowniez zoltego bo sie nie sprawdza w lesie juz nie mowiac jesienia gdy liscie leza na ziemi to jest porazka. Ale jak to mowia dla kazdego cos milego. Wiec sam musisz zdecydowac co ci odpowiada.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Kożystając ze słońca zrobiłem dziś małe porównanie koloru moich światełek do światła słonecznego.
W porównaniu udzaił wzięły
-XR-E R2 WH
-żarówka halogenowa 6V 20W
-słońce :wink:

oto wynik:
Obrazek
(góra - słońce; lewy spot XR-E WH; prawy spot - halogen)
Od razu widać że tint WH jest w porównaniu do słońca niebieskawy, ale na szczęście nie jest to niebieskawy znany z "bazarówek" za naście złotych :grin: .

Wszyscy zgodnie proponujecie mi zakup MC-E 4000K - szczerze mówiąc to ona od początku mi się najbardziej podoba, ale kto pyta nie błądzi :wink: .

PS. Ciekawe czy będzie świecić kolorkiem podobnym do słońca jak z fotki powyżej?
ODPOWIEDZ