Budowa quadcoptera od podstaw, części
Hejże, nie trzeba odbiornika PPM aby używać GPSa na pinach odbiornika...
W cleanflight dla GPS ustawiłem UART2 który jest na pinach CH3 i CH4. Cała reszta wejść oprócz tych dwóch działa bez problemu, wystarczy przepiąć kabelki z odbiornika pomijając te dwa kanały, czyli przesuwamy wszystko w bok, a kanały 7 i 8 odbiornika zostają w powietrzu. Nigdzie nic nie trzeba zmieniać, wszystko działa, po prostu mamy tylko 2 dodatkowe kanały zamiast 4, ale i na dwóch z odrobiną kombinowania da się ustawić wszystkie potrzebne funkcje. No i GPS działa w ten sposób bez zarzutu, po podpięciu do flipa złapał fixa 3D w kilkanaście sekund (na gorąco) - i to w środku pokoju z kupą betonu nade mną. No i pojawiły się tryby GPS HOLD i GPS HOME, będzie można testować szybciej niż się spodziewałem A antenki radia sobie poprawię na 2,4GHz i na razie będę latał na tym dziadoskim linku.
W cleanflight dla GPS ustawiłem UART2 który jest na pinach CH3 i CH4. Cała reszta wejść oprócz tych dwóch działa bez problemu, wystarczy przepiąć kabelki z odbiornika pomijając te dwa kanały, czyli przesuwamy wszystko w bok, a kanały 7 i 8 odbiornika zostają w powietrzu. Nigdzie nic nie trzeba zmieniać, wszystko działa, po prostu mamy tylko 2 dodatkowe kanały zamiast 4, ale i na dwóch z odrobiną kombinowania da się ustawić wszystkie potrzebne funkcje. No i GPS działa w ten sposób bez zarzutu, po podpięciu do flipa złapał fixa 3D w kilkanaście sekund (na gorąco) - i to w środku pokoju z kupą betonu nade mną. No i pojawiły się tryby GPS HOLD i GPS HOME, będzie można testować szybciej niż się spodziewałem A antenki radia sobie poprawię na 2,4GHz i na razie będę latał na tym dziadoskim linku.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 cze 2015, 10:32 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Manekinen pisze:Hejże, nie trzeba odbiornika PPM aby używać GPSa na pinach odbiornika...
Obrazek
Ja niestety zrobiłem pomyłkę i zamówiłem ublox neo-7n, który z tego co widzę jest zasilany 3,3V. Póki co nie przyszedł ...
Czy ktoś z was wyprowadzał zasilanie z płyty flip32 3,3V ?
Ja jedyne które znalazłem to 3,3V na jednym z pinów od boota, zastanawiam się czy jeśli je wykorzystam nie będzie mi wchodził w tryb bootloadera.
Na płytce jest regulator LP38691 który robi napięcie 3,3V dla logiki układu. VCC_IN to wejście 5V a VCC to jego wyjście, patrz schemat. Nie wiem który scalaczek to stabilizator, więc nie wiem w jakiej obudowie, ale podejrzewam że w jakiejś malutkiej, więc i wydajność niewielka. Wg schematu powinieneś mieć 3,3V również na pinie 2 złącza SWD port, ale płyka jest opisana inaczej. Pin 2 złącza BOOT również jest połączony do tej szyny.. Tylko nie wiadomo jak dużo prądu ciągnie i jak mocno sieje ten GPS, no nie wiem ja bym chyba nic tam nie wpinał, od stabilności tego napięcia zależy działanie całej logiki.jagrok pisze:Czy ktoś z was wyprowadzał zasilanie z płyty flip32 3,3V ?
Ja jedyne które znalazłem to 3,3V na jednym z pinów od boota, zastanawiam się czy jeśli je wykorzystam nie będzie mi wchodził w tryb bootloadera.
czyli lepiej poczekać na układ DC/DC od alice w którym mam możliwość wyregulowania sobie napięcia 3.3V, lub zaopatrzyć się w jakiś mały BEC z 5V na 3.3V
Np to:
http://www.banggood.com/5Pcs-5V-To-3_3V ... 44686.html
P.S
Wydajność prądowa układu LP38691 - to jakieś 500 mA.
Np to:
http://www.banggood.com/5Pcs-5V-To-3_3V ... 44686.html
P.S
Ale to regulator liniowy. Tzn też jest dobry. Ale równie dobrze możesz sobie dolutować do modułu GPS układ 1117 za 50gr i mieć tą stabilizację 3,3V na miejscu
Zależy w jakiej obudowie jest układ - chodzi o możliwości rozpraszania ciepła.jagrok pisze:P.S
BTW - płytka dystrybucji zasilania dla ZMR250/QAV250:
http://www.banggood.com/Diatone-ZMR250- ... 76127.html
Szkoda że zostawili tak dużo nieużywanej miedzi i ogólnie jej nie odchudzili poprzez wycięcie zbędnych fragmentów, szkoda że dopiero teraz to zobaczyłem, ale może wykonam własną płytkę
BTW2 - nadali moje zamówienie 4xsilnik i 4xESC, ciekawe co jest w paczce... w systemie widnieje "POA463852+4XSKU147223+4XSKU221903" więc całkiem możliwe że to automat kazał im zapakować...
Z wysylka projektant tej płytki na jednym z for sprzedawał to za 14 Euro ( 7 Euro + 7 Euro wysyłka z Hiszpanii )
Spojrz tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2293247
Spojrz tutaj:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2293247
Najchętniej to ja bym zrobił własną, mam pewne wymagania co do takiej płytki. Mógłbym sobie machnąć np. w eagle płytkę jednostronną wg własnego widzimisie. Tylko trzeba jakoś przenieść wymiary płytki, a potem będzie już z górki
Właśnie sprawdziłem te przetworniczki od alice. Tętnienia faktycznie do 30mV. Regulatory ESC przy 1/3 prędkości generowały najwięcej śmieci, około 400-500mV, przetworniczka całkowicie to filtrowała i na wyjściu miała swoje 30mV jak gdyby nigdy nic
Oscyloskop tego nie wyłapał, ale widać że przetwornica pracuje z f 1MHz tak jak producent obiecywał, widać wyraźnie kluczowania co dwie podziałki czyli 1us.
Ciekawe czy ta sprawność 96% również jest prawdziwa, nie chce mi się już dzisiaj tego rozgrzebywać, to nie jest takie istotne.
Właśnie sprawdziłem te przetworniczki od alice. Tętnienia faktycznie do 30mV. Regulatory ESC przy 1/3 prędkości generowały najwięcej śmieci, około 400-500mV, przetworniczka całkowicie to filtrowała i na wyjściu miała swoje 30mV jak gdyby nigdy nic
Oscyloskop tego nie wyłapał, ale widać że przetwornica pracuje z f 1MHz tak jak producent obiecywał, widać wyraźnie kluczowania co dwie podziałki czyli 1us.
Ciekawe czy ta sprawność 96% również jest prawdziwa, nie chce mi się już dzisiaj tego rozgrzebywać, to nie jest takie istotne.
Ten projekt jest chyba na git hubie wiec może będzie schemat gdzieś, btw masz zaufana i tania firmę do trawienia płytek? Czy sam?
https://github.com/WADZoQUADZ/NUCLEUS-Z ... agrams.zip
Niestety płytek wymiarów jeszcze nie znalazlem
Ostatnio banggood chyba zmienił poczte bo wszystko idzie mi przez sweden post, niestety moim zdaniem najwolnieksza poczta z tych wszystkich.
https://github.com/WADZoQUADZ/NUCLEUS-Z ... agrams.zip
Niestety płytek wymiarów jeszcze nie znalazlem
Ostatnio banggood chyba zmienił poczte bo wszystko idzie mi przez sweden post, niestety moim zdaniem najwolnieksza poczta z tych wszystkich.
Zamówiłem wczoraj dwa zestawy za 20$ (4x2300, 4xesc, 4 x smigla), więc może warto wykorzystać okazję i zbudować hexa w oparciu o ramę 290 mm ?
http://www.aliexpress.com/item/Insects- ... 24732.html
Koszt ramy około 51$ kupując z aplikacji mobilnej, około 181 zł kupując dolary w internetowym kantorze wymian.
Wygląda ciekawie, nadaje się do FPV i wyścigów, większa szansa na przetrzymanie awarii.
http://www.aliexpress.com/item/Insects- ... 24732.html
Koszt ramy około 51$ kupując z aplikacji mobilnej, około 181 zł kupując dolary w internetowym kantorze wymian.
Wygląda ciekawie, nadaje się do FPV i wyścigów, większa szansa na przetrzymanie awarii.
Firmę dobrą znam, ale będzie to kompletnie nieopłacalne, tym bardziej taki wynalazek jak czarna soldermaska. Myślałem nad tym aby samemu wytrawić, niedużo roboty, nie jest wymagana żadna większa dokładność. Jedynie z cięciem będzie trochę zabawy. Dopiero teraz spojrzałem że ta płytka na BG to nawet nie jest jeszcze preorder, tak tylko wrzucili, oni w ogóle tego nie mają...jagrok pisze:btw masz zaufana i tania firmę do trawienia płytek? Czy sam?
Ja to kombinowałem żeby samemu wystrugać ramę pod mini-hexę. Flip32 obsługuje 6 silników, mam 6 ramion od zmr250 (bo 2 zapasowe), brakuje mi tylko 1 silnika i 2 esc - a może i przyjdą. Wtedy tylko wykonać ramę główną z jakiegoś lekkiego drewna lub laminatu, powinno być to proste i łatwe. Wtedy z 6 silnikami i baterią 2200 będzie to szło po niebie jak głupiejagrok pisze: może warto wykorzystać okazję i zbudować hexa w oparciu o ramę 290 mm ?
Hehe nadal wygląda to z 10 razy lepiej niż u mnieTomek210 pisze:zrobiłem małą składankę z nauki latania FPV w zeszłym roku
W kwietniu dostałem od nich kilka przesyłek, wszystkie poniżej 14 dni, bez śledzenia.jagrok pisze:Ostatnio banggood chyba zmienił poczte bo wszystko idzie mi przez sweden post, niestety moim zdaniem najwolnieksza poczta z tych wszystkich.
Ramę sobie zamówiłem, zobaczymy, mam dwa silniki obecnie jeszcze w zapasie.Manekinen pisze:Firmę dobrą znam, ale będzie to kompletnie nieopłacalne, tym bardziej taki wynalazek jak czarna soldermaska. Myślałem nad tym aby samemu wytrawić, niedużo roboty, nie jest wymagana żadna większa dokładność. Jedynie z cięciem będzie trochę zabawy. Dopiero teraz spojrzałem że ta płytka na BG to nawet nie jest jeszcze preorder, tak tylko wrzucili, oni w ogóle tego nie mają...jagrok pisze:btw masz zaufana i tania firmę do trawienia płytek? Czy sam?
Ja to kombinowałem żeby samemu wystrugać ramę pod mini-hexę. Flip32 obsługuje 6 silników, mam 6 ramion od zmr250 (bo 2 zapasowe), brakuje mi tylko 1 silnika i 2 esc - a może i przyjdą. Wtedy tylko wykonać ramę główną z jakiegoś lekkiego drewna lub laminatu, powinno być to proste i łatwe. Wtedy z 6 silnikami i baterią 2200 będzie to szło po niebie jak głupiejagrok pisze: może warto wykorzystać okazję i zbudować hexa w oparciu o ramę 290 mm ?
Hehe nadal wygląda to z 10 razy lepiej niż u mnieTomek210 pisze:zrobiłem małą składankę z nauki latania FPV w zeszłym roku
W kwietniu dostałem od nich kilka przesyłek, wszystkie poniżej 14 dni, bez śledzenia.jagrok pisze:Ostatnio banggood chyba zmienił poczte bo wszystko idzie mi przez sweden post, niestety moim zdaniem najwolnieksza poczta z tych wszystkich.
Jak dojdzie kolejny komplet to będę miał 10 silników 9 ESC.
Mam też w zapasie trochę Diatone Śmigiel, wiec będzie na czym latać.
Co do przesyłek:
GPS i mobius zamówiłem bez śledzenia ( jako extra service priorytetowej 7-10 dni)
Zamówiłem te rzeczy około 08.04.2015, wyslali dopiero 26.04.2015 mimo że rzeczy według statusu były na stoku.
Napisałem do nich ponad tydzień temu, napisali żebym poczekał jeszcze z 7 dni, jeśli nie przyjdzie to coś poradzą. Wiec napisałem po tygodniu i mnie olali, że to normalne przesyłki bez tracking, musze założyć spór na PayPal.
W maju zamówiłem kolejne rzeczy, oscyloskop DIY z trackingiem poszedł sweden post, power banki tak samo, do mówiłem tez silikonowe kable tak samo sweden post, przesyłki w tej poczcie pojawiają się w sledzenie po 7 dniach, od około kolejnych 7 dni nie zmienia się status, z tego co pamiętam na sweden post można czekać do 60 dni.