Jaką dobrą kosę spalinową kupić?
- siwymariusz
Do finału trafiły dwa modele i teraz nie wiem, który brać? Stihl fs55 http://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/Kosy ... FS-55.aspx
albo Stiga sb420d http://www.stiga.pl/katalog/kosy_i_podc ... 420_d.html
Z tych to raczej Stihl , Stiga robi lepsze kosiarki niż kosy .
albo Stiga sb420d http://www.stiga.pl/katalog/kosy_i_podc ... 420_d.html
Z tych to raczej Stihl , Stiga robi lepsze kosiarki niż kosy .
Solarforce L2P mod Greg , APEX GT01 ( po naprawie, thx Dariusz70 ) , S10 Baton, SolarStorm SC02( uszkodzona ),Astrolux E01 i S41
Ja mam od 9 lat husqvarne 333r i co roku koszę ok 50 arów trawy, 50 arów pod siano, 300m drogi i do tego jeszcze jakieś krzaki i ciernie. Wg mnie 2,2KM to minimum. No chyba że kosimy trawę co tydzień ale jeżeli pogoda lub czas na to nie pozwoli to trawa będzie gęsta i wtedy z wykaszaniem trzeba się już pomęczyć. Mi czasami brakuje mocy ale nie narzekam. 9 lat koszenia bez żadnych awarii tylko smar , paliwo i dobra żyłka.
Mogę z czystym sumieniem polecić żyłkę scorpion tri cut trimmer line - jest dobra i bardzo wydajna. Kosiłem żyłką husqvarny, oregona i innymi ale ta jest najlepsza.
Mogę z czystym sumieniem polecić żyłkę scorpion tri cut trimmer line - jest dobra i bardzo wydajna. Kosiłem żyłką husqvarny, oregona i innymi ale ta jest najlepsza.
-
Kupiliśmy ze 2 tygodnie temu kosę Stiga. Moc jakoś 1,7 czy 1,9KM. Cena ok 700zł
W porównaniu do Chińskich NACów itp... no cóż nie ma czego porównywać. Fajna praca silnika, dobre wykonanie, generalnie fajna kosa. Kupiliśmy ją, ponieważ mieliśmy do wyboru tą Stiga i Shtila ok 1KM, a w naszym przypadku jest to zbyt mało.
Podobno husqvarny są bardzo dobre, u Taty w pracy mają kilka Chińczyków, jakieś firmówki i jakąś małą kosę husqvarny, i tylko z ta nie ma problemów.
W porównaniu do Chińskich NACów itp... no cóż nie ma czego porównywać. Fajna praca silnika, dobre wykonanie, generalnie fajna kosa. Kupiliśmy ją, ponieważ mieliśmy do wyboru tą Stiga i Shtila ok 1KM, a w naszym przypadku jest to zbyt mało.
Podobno husqvarny są bardzo dobre, u Taty w pracy mają kilka Chińczyków, jakieś firmówki i jakąś małą kosę husqvarny, i tylko z ta nie ma problemów.
Używam najsłabszej kosy husqvarny model 128 o mocy 1,1KM intensywnie od 6 sezonów. Najgorzej ma u mnie w sadzie gdzie po prostu nie chce mi się często kosić i zwykle trawa kłuje mnie co najmniej w kolana Kosa pracuje tam 2 - 3 godziny z przerwami jedynie na dolewki paliwa - radzi sobie znakomicie. Przerobiłem różne typy żyłek kwadratowe, gwiazdki, z drutem itd. obecnie jedynym kryterium jest cena, kupuję najtańsza okrągłą żyłkę 2,4 mm. Droższe żyłki przy wysokiej trawie, małych krzaczkach i samosiejkach drzew według mnie nic nie wnoszą oprócz innego dźwięku podczas koszenia.
Wysoka cena nie zachęca, ale teraz kupiłbym tą maszynę drugi raz bez zastanowienia. Nie wiem co bym kupił gdyby do koszenia była tylko trawa przy płocie, ale do tego z całą pewnością wystarczy 1KM.
Wysoka cena nie zachęca, ale teraz kupiłbym tą maszynę drugi raz bez zastanowienia. Nie wiem co bym kupił gdyby do koszenia była tylko trawa przy płocie, ale do tego z całą pewnością wystarczy 1KM.