Drivery od Edim'a
- Calineczka
- Kontakt:
NA mosfecie, oczywiscie.
Dążąc do iniaturyzacji bedzie to prawdop. w SOT23, tranzystorki juz zamowione... :
N-MOSFET 20V 2.4A 1.25W 0.095R SOT23 PBF
ta rezystancja oczywiscie przy niskim napieciu sterujacym
VDS = 20V
RDS (on), Vgs @ 4.5V, Ids @ 3.6A = 65mΩ
RDS (on), Vgs @ 2.5V, Ids @ 3.1A = 95mΩ
mysle, ze bedzie dobrze
jak by ktos sie pytal co to SOT23:
http://www.nxp.com/acrobat_download/packages/SOT23.pdf
zamowilem tez takie tranzystorki, ale chyba z racji ceny pozostaniemy przy poprzednich:
VDS = 20V
RDS (on), Vgs @ 4.5V, Ids @ 5.0A = 33mΩ
RDS (on), Vgs @ 2.5V, Ids @ 4.0A = 40mΩ
te miliomy roznicy nie zrobia, a pradu wiekszego od 1A raczej ciagnac nie bedziemy...
Dążąc do iniaturyzacji bedzie to prawdop. w SOT23, tranzystorki juz zamowione... :
N-MOSFET 20V 2.4A 1.25W 0.095R SOT23 PBF
ta rezystancja oczywiscie przy niskim napieciu sterujacym
VDS = 20V
RDS (on), Vgs @ 4.5V, Ids @ 3.6A = 65mΩ
RDS (on), Vgs @ 2.5V, Ids @ 3.1A = 95mΩ
mysle, ze bedzie dobrze
jak by ktos sie pytal co to SOT23:
http://www.nxp.com/acrobat_download/packages/SOT23.pdf
zamowilem tez takie tranzystorki, ale chyba z racji ceny pozostaniemy przy poprzednich:
VDS = 20V
RDS (on), Vgs @ 4.5V, Ids @ 5.0A = 33mΩ
RDS (on), Vgs @ 2.5V, Ids @ 4.0A = 40mΩ
te miliomy roznicy nie zrobia, a pradu wiekszego od 1A raczej ciagnac nie bedziemy...
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Dobry wieczór, witam wszystkich
Zamierzam zbudować lampkę rowerową przy pomocy regulatora R1053 (Edim).
Jako zasilanie mam pakiet NiMH 6V / 4Ah a chciałbym zasilić 2 emitery Cree XR-E.
Czy poprawne będzie połączenie emiterów równolegle i czy po ustawieniu prądu na deklarowany 1A dostanę po 500mA na każdy emiter?
Zamierzam zbudować lampkę rowerową przy pomocy regulatora R1053 (Edim).
Jako zasilanie mam pakiet NiMH 6V / 4Ah a chciałbym zasilić 2 emitery Cree XR-E.
Czy poprawne będzie połączenie emiterów równolegle i czy po ustawieniu prądu na deklarowany 1A dostanę po 500mA na każdy emiter?
Przy tych samych binach pądy na diodach będą PRAWIE takie same ~500mA, może się zdarzyć że będą się trochę różnić z powodu różnic parametrów nawet dla tego samego binu. Gdybyś połączył razem Q4 i Q5 mógłbyś się troszeczke zdziwić - Q5 świeciła by słabiej i płynął by przez nią wyraźnie mniejszy prąd.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Witam , ze tak sie wtrace troche ni z gruszki ni z pietruszki ,mam driver od edima na wyjsciu 980mA wersja bez potencjometru ustawione na stale, ot, wszystko dziala, tylko po jakims czasie, kilka minut wlasciwie , driver sie grzeje, dosyc nic nie syczy nic nie pali ale poprosty, czy drivery sie tez chlodzi, na wejsciu jest 8x AA 1,2 duracell 2650mAh , dioda swieci rowno i ladnie podpieta do pieknego radiatora komputera )) czy poprostu grzanie sie drivera to normalka, moge go zlapac w palce ale dosyc mocno , jak goraca herbata w szklance.
Witam,
Ja mam driverek od Edim-a ktory daje cos wiecej ale potencjometrem i powiem Ci ze tez mi sie grzeje, masz od dolu driverka taka powloke cynowana albo cos z miedzi albo ogolnie metal ktory ma oddawac cieplo? jesli tak to pewno wiedzieli ze sie bedzie grzal i zastosowali to na takiej plytce zeby mogla oddawac cieplo.
Ja np. mialem lekko pocynowane odd dołu wiec zrobilem podkladke z 2mm alu i driverek oddaje cieplo.
(troche chaotycznie ale chyb ok)
Pozdrawiam.
Ja mam driverek od Edim-a ktory daje cos wiecej ale potencjometrem i powiem Ci ze tez mi sie grzeje, masz od dolu driverka taka powloke cynowana albo cos z miedzi albo ogolnie metal ktory ma oddawac cieplo? jesli tak to pewno wiedzieli ze sie bedzie grzal i zastosowali to na takiej plytce zeby mogla oddawac cieplo.
Ja np. mialem lekko pocynowane odd dołu wiec zrobilem podkladke z 2mm alu i driverek oddaje cieplo.
(troche chaotycznie ale chyb ok)
Pozdrawiam.