Generator ozonu DIY
Jeśli chcesz tłoczyć ozon ze swojej skrzynki to najskuteczniej będzie zamontować odpowiednio wydajną dmuchawę do pieca CO. Zasysa powietrze z obudowy ozonatora i pcha w rurę.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Dalej będę upierał się przy swoim, że jest to dość nielogiczne i nie tak to powinno wyglądać. Żeby nie było postaram się przedstawić kilka swoich argumentów na poparcie mojej tezy.Fluxor pisze:Jeśli chcesz tłoczyć ozon ze swojej skrzynki
Można spojrzeć na gotowe ozonatory, którymi można wtłaczać powietrze np do auta, lodówki itp. Owe generatory posiadają ujście gazu w postaci złączki o średnicy max 10mm. Dochodzi tu również dość znaczna różnica w cenie oraz w budowie (jak zapewnia producent). Taki ozonator musi mieć osobny wentylator w obudowie służący do schładzania podzespołów oraz osobny zamknięty układ do nadmuchu ozonu. Jak wiecie płytki nie są jedynym sposobem na wytworzenie ozonu. Przy takim rozwiązaniu układ wytwarzający ozon musi być chłodzony przez wentylator przelotowy, a sam gaz wtłaczany pompką. Pompka nie będzie miała takiego przepływu powietrza przez otwór 10mm by zrobić zamknięta komorę z standardowymi płytkami. Układ nie dałby rady tego schłodzić (no chyba, że ktoś podłączy sprężarkę...).
Teraz porównajmy to do tego o czym wy piszecie... Podłączenie rury o średnicy 100mm na wyjściu obudowy generatora... Po pierwsze to zastosowane wentylatory nie są przystosowane do podłączenia rury i wtłaczania powietrza na odległość. Wymusiłoby to zamontowanie dość dużej dmuchawy. Kolejna sprawa to jak taką rurę wprowadzisz do auta? Przez uszczelkę w drzwiach? CO z innymi zastosowaniami jak np szafa, lodówka?
Kolejna sprawa to stężenie azotu... małą rurką wtłaczamy gaz o większym stężeniu natomiast przygotowując rurę o 100mm średnicy wraz z dmuchawą wtłaczamy kupę gazu o małym stężeniu azotu! Chyba nie muszę rozpisywać się w tym miejscu jaki będzie to miało wpływ na ozonowanie małych obiektów? Powstanie kompletny przedmuch gazu o niskim stężeniu ozonu, a więc efekty takiego ozonowania będą marne. Oczywiście owa dmuchawa może być stosowana w przemyśle ale nie w ozonatorach o wydajności 7g/h tylko tylko dużo dużo wyższej! Pisać dalej?
Jeśli dalej uważacie, że to dobre rozwiązanie to proszę o kontrargumenty.
Pozdrawiam
Zasadnicza sprawa, jakiej wydajności jest taki ozonator ze złączką 10mm. Proszę o podanie dokładnych przykładów. Żaden nie będzie miał wydajności rzędu 7g/h, podejżewam że nawet więcej jak 2 g/h nie jest możliwe.kalafon pisze:Owe generatory posiadają ujście gazu w postaci złączki o średnicy max 10mm.
Przez otwarte okno. Może nie być w ogóle uszczelnione bo stężenie i tak będzie bardzo duże.kalafon pisze:Kolejna sprawa to jak taką rurę wprowadzisz do auta?
Dlaczego musi miec osobny wentylator? To gdzie jest umieszczona przetwornica nie ma znaczenia. Przeprowadź testy jak spada temperatura radiatora bez żadnego przepływu powietrza a jak nawet z minimalny przepływem wymuszonym.kalafon pisze:Taki ozonator musi mieć osobny wentylator w obudowie służący do schładzania podzespołów oraz osobny zamknięty układ do nadmuchu ozonu.
Trzeba zastosowac odpowiedni wentylator o odpowiedniej mocy żeby. Żeby przedmuchać 2 metry rury o dużej średnicy, nie trzeba montować turbiny.kalafon pisze:Po pierwsze to zastosowane wentylatory nie są przystosowane do podłączenia rury i wtłaczania powietrza na odległość
Tak jak jest to zrobione na zdjęciu. Wlot i wylot powietrze, w środku wentylator i cała ektronika, która jest chłodzona wciąganym powietrzem i nie wiem po co kombinować jak jest to sprawdzona konstrukcja używana w wielu fabrycznych urządzeniach.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
Podłączenie rury o średnicy 100mm na wyjściu obudowy generatora... Po pierwsze to zastosowane wentylatory nie są przystosowane do podłączenia rury i wtłaczania powietrza na odległość. Wymusiłoby to zamontowanie dość dużej dmuchawy.
Czemu tak myślisz? Wentylator jaki jest u mnie 210m3/h to za mało? Przecież nic nie będzie mu przeszkadzało tłoczyć powietrze, jedynie będzie dłuższa droga do celu.
A kto powiedział, że chcę to stosować tylko do auta? Rura jest wyciągana. Poza tym jakbym miał ozonować stacjonarną klimatyzację to głupio trzymać urządzenie w ręku na wysokości wentylatorów klimy. Kolega wyżej pokazał przykład ozonowania auta przez rurę.Kolejna sprawa to jak taką rurę wprowadzisz do auta?
Jak wyżej. Rura jest zdejmowana. Poza tym, mimo że mam dużą lodówkę to swojego pewnie i tak bym nie zmieścił w lodówce czy to by była sama rura czy tylko urządzenie.CO z innymi zastosowaniami jak np szafa, lodówka?
Kolejna sprawa to stężenie azotu... małą rurką wtłaczamy gaz o większym stężeniu natomiast przygotowując rurę o 100mm średnicy wraz z dmuchawą wtłaczamy kupę gazu o małym stężeniu azotu!
Tego rozumowania nie kumam. Wentylator daje cały czas 210m3, powietrze ozonowane przechodzi przez rurę ku ujściu....sugerujesz, że ozon w tej drodze ulegnie rozpadowi w pewnej części?
Ps.
Korzystając z tej prezentacji spróbowałem stworzyć swój kalkulator dot. ozonowania pomieszczeń.
Sprawdźcie proszę czy moje wymysły są prawidłowe. Jak wywnioskować, jakie stężenie (ppm/h) jest wystarczające do danej wielkości pomieszczenia?
W tabelkach na czerwono są dane do edycji. Natomiast na dole przy zalecanych stężeniach na czerwono zaznaczyłem moje wątpliwości. Obliczenie tych stężeń wynika z przeliczenia 1,5h=5ppm. Wiec na 1/2 godziny (1,5h=3x 0,5h) wychodzi te 1,67ppm
- Załączniki
-
- kalkulator O3.xls
- Kalkulator
- (24 KiB) Pobrany 29 razy
Witam wszystkich czasami bywam anonimowo na forum, ale postanowiłem się zarejestrować i przywitać. Z racji iż temat jak najbardziej na topie pozwolę się zapytać jak z jakością tego ozonatora co siedzi w środku i czy w ogóle warto inwestować w taki sprzęt.tjsz pisze:Witam wszystkich gorąco!!
Zarejestrowałem się specjalnie dla tematu ozonatora.
Niedawno kupiłem ozonator LX-7. [url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_55509d89e15a33145.jpg]Obrazek[/url]
Sprzedawca nie informuje, ale po zakupie jest dodatkowa naklejka niewidoczna na aukcjach, że powinien pracować 15-30 min i potem godzinna przerwa.
Zastanawiam się czy można wrzucić jakiś dodatkowy wentylator żeby lepiej schładzał elektronikę i płytki.
Ale z drugiej strony....skoro wydajność to 7g/h to jak wrzucę dodatkowy nadmuch to nie wiem czy jego wydajność nie spadnie....będzie przecież generował tyle samo ozonu co wcześniej tylko przedmuch będzie większy.
Co o tym sądzicie?
Ps.
Błedy poprawiłem. Dziękuje za zwrócenie uwagi.
Przymiarki robię do ozonatora LP-16 który jest na "lampach zamkniętych"
Może ktoś kupił taki model i może coś więcej powiedzieć sprzęt potrzebny do samochodu i do mieszkania - dziecko jest alergikiem. Ewentualnie co byście polecili kupić.
Jeszcze jedno pytanie. Ponieważ nie kupowałem nigdy na aliexpress ani na ebay jak to wygląda w rzeczywistości, jak płacicie?
Panowie zapominacie że nie tylko wydajność w m3/h ma znaczenie w wentylatorach ale też ciśnienie statyczne mm-H2O.
Co z tego że będzie wydajny jak nie będzie miał siły by popchnąć dalej powietrza tylko będzie "mielił".
Jak chcecie to zróbcie prosty eksperyment, weźcie słomkę połóżcie na stole kulkę z papieru, dmuchnijcie i zobaczcie jak daleko poleci, potem to samo zróbcie z rurą do odkurzacza.
sebus504, poczytaj najpierw, bo kolejny raz pisać to samo jest bez sensu, ale do samochodu i domu wystarczy 7g/h bo nie potrzeba wydawać powyżej 1000zł na coś co jest z chin okraszone bełkotem marketingowym.
A co do technologi "lamp zamkniętych" to mam nadzieje że wiesz jak wygląda kula plazmowa i nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie
Co z tego że będzie wydajny jak nie będzie miał siły by popchnąć dalej powietrza tylko będzie "mielił".
Jak chcecie to zróbcie prosty eksperyment, weźcie słomkę połóżcie na stole kulkę z papieru, dmuchnijcie i zobaczcie jak daleko poleci, potem to samo zróbcie z rurą do odkurzacza.
sebus504, poczytaj najpierw, bo kolejny raz pisać to samo jest bez sensu, ale do samochodu i domu wystarczy 7g/h bo nie potrzeba wydawać powyżej 1000zł na coś co jest z chin okraszone bełkotem marketingowym.
A co do technologi "lamp zamkniętych" to mam nadzieje że wiesz jak wygląda kula plazmowa i nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
tjsz pisze:Poza tym jakbym miał ozonować stacjonarną klimatyzację to głupio trzymać urządzenie w ręku na wysokości wentylatorów klimy. Kolega wyżej pokazał przykład ozonowania auta przez rurę.
Bez przesady. W sobotę ozonowałem klimatyzator w sypialni bez żadnych rur. Postawiłem ozonator na krześle, na drugim końcu pokoju, klima (pod sufitem) ustawiona na osuszanie i jazda. Po 40 minutach wszystko było tak wyozonowane, że hej! Do dzisiaj śmierdzi ozonem w pokoju, a zapachy z kilimy zniknęły.
Dzięki za info. Na pewno się przyda. Tak czy siak, temat rury do wylotu raczej mi już przeszedł.piciex pisze: Bez przesady. W sobotę ozonowałem klimatyzator w sypialni bez żadnych rur. Postawiłem ozonator na krześle, na drugim końcu pokoju, klima (pod sufitem) ustawiona na osuszanie i jazda. Po 40 minutach wszystko było tak wyozonowane, że hej! Do dzisiaj śmierdzi ozonem w pokoju, a zapachy z kilimy zniknęły.
Zostaje tylko wyliczenie i pytanie o progową wartość ozonu w mg/m3/h lub w ppm'ach/h wg mojego kalkulatora.
Odpowie ktoś w tej kwestii?
tjsz pisze:Odpowie ktoś w tej kwestii?
Tak, ja na 11 stronie tego tematu.
Moje obliczenia jednak są bardzo ogólnikowe i nie biorą pod uwagę, żadnych zmiennych (pomieszczenie jest idealnie szczelne, cały wyprodukowany ozon pozostaje w pomieszczeniu, ozonator faktycznie produkuje 7g/h, a wentylator rozdmuchuje cały ozon).
Tak więc moje obliczenia nie mają związku z naukowym podejściem i są tylko prostym rozważaniem na własne potrzeby.
EDIT: Pyra czemu mi się robi "piiii" z R O Z D M U C H U J E?
Witam, a czy ktoś próbował bawić się arduino wraz z MQ131? Teoretycznie można by zrobić tak aby w danym pomieszczeniu (ozonowanym) wyzerować czujnik i dopiero po takim zerowaniu włączyć ozonator. Na pewno nie byłby to miarodajny pomiar ile gram ozonu mamy w pomieszczeniu, ale byśmy widzieli na pewno zmiany od punktu odniesienia.
Witam
Pozdrawiam
piciex pisze:EDIT: Pyra czemu mi się robi "piiii" z R O Z D M U C H U J E?
Dokładnie tak. Filtr był zbyt ogólny, teraz będzie trzeba dodawać kolejne mutacje wspomnianej sekwencji.Volo pisze:piciex To filtr chyba, wyraz rozdmu... zawiera końcówkę ogólnie uznawaną za przekleństwo i pewnie dlatego "wypikało" co wyraz
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witajcie!
Poniżej spróbuję pokazać Wam (zgodnie z obietnicą) wnętrze mojego ozonatora. Bardzo proszę magików od elektroniki o nazwanie najmniejszego białego elementu w kształcie prostokąta i tego długiego cylindrycznego i do czego one mogę służyć?
W jakim celu producent obrzygał środek czymś czerwonym? i co to jest?
Poniżej spróbuję pokazać Wam (zgodnie z obietnicą) wnętrze mojego ozonatora. Bardzo proszę magików od elektroniki o nazwanie najmniejszego białego elementu w kształcie prostokąta i tego długiego cylindrycznego i do czego one mogę służyć?
W jakim celu producent obrzygał środek czymś czerwonym? i co to jest?