Obraz z PC na Androida - jak ugryźć ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Obraz z PC na Androida - jak ugryźć ?

Post autor: skaktus »

Witka.

Sprawa natury - nie pomyslałem w wcześniej. A mianowicie - obraz z kompa ma być wyświetlany na TV do którego będzie podpięty dongle z androidem. Brak możliwości ciągnięcia kabli itd. Testowałem kilka aplikacji i każda działała na zasadzie - obraz z kompa przesyłany jest internetem na serwery - potem wraca i leci poprzez WiFi do Androida. Czy znacie jakiś inny sposób, tak aby bezpośrednio przesłać obraz przez WiFi pomiędzy urządzeniami - odległość to około 4 metrów.

Wszystko co do tej pory sprawdzałem miało straszne lagi - klatkowanie, przerwy lub całkowita utrata obrazu...

W odpowiedzi na przyszłe pytania - kable nie wchodzą w grę...
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

Intel ma coś takiego: http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... splay.html
Zerknij, czy się nada.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Udostępnianie dysków ??

Kiedyś takie coś robiłem, co prawda między pecetami.
Awatar użytkownika
skaktus

ptja pisze:Intel ma coś takiego: http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... splay.html
Zerknij, czy się nada.
Ndało by się, ale pomiędzy kompami z prockami intela i to nowszymi...Na androida jakoś nie widzę żadnej alternatywy.
ILPT
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Testowałeś może :

https://play.google.com/store/apps/deta ... ss.vega.ad

U mnie działa bez pudla z tym że oglądam filmy z kompa na tablecie.
Bez internetu też działa :)
Pozdrawiam, Leszek
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Jeśli nie trzeba przesyłać obrazu pulpitu itp., tylko film odtworzyć, można z UPnP skorzystać. Mam zainstalowany odtwarzacz BubbleUPnP (na androidzie), filmy i muzykę na NAS-ie i działa bez zarzutu.

Pzdr.
M.
ptja

Post autor: ptja »

Ja zrozumiałem, że to obraz (a nie plik) z PCta (a nie z andka) ma być wyświetlany.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
fxxx

Post autor: fxxx »

VNC lub nX. nX jest wypasiony tylko w konfiguracji gorszy, co nie znaczy, że trudny;nie mam pojęcia czy jest wersja na andka.

chcesz to Ci wyślę moją pracę inż na ten temat :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Jeżeli masz telewizor od Samsunga z WiFi to obraz możesz przesłać bezpośrednio wykorzystując program "Samsung PC Share Manager".
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Najprościej to chyba TeamViewer. Uruchamia się w kiepskiej jakości, ale jak net ok to potem obraz dobry. U mnie na tablecie OK
Awatar użytkownika
skaktus

cpt.Nemo pisze:Testowałeś może :

https://play.google.com/store/apps/deta ... ss.vega.ad

U mnie działa bez pudla z tym że oglądam filmy z kompa na tablecie.
Bez internetu też działa :)
Hej.

Dzięki za info. Działać działa i spełnia swoje zadanie, jednak jest to typowy serwer a mi bardziej chodzi o streaming wideo z kompa na telefon / tablet w czasie rzeczywistym :)
Rysiu. pisze:Jeżeli masz telewizor od Samsunga z WiFi to obraz możesz przesłać bezpośrednio wykorzystując program "Samsung PC Share Manager".
Do TV podpięty będzie komp z androidem (dongle).
ILPT
alojzy

Post autor: alojzy »

A może malutki serwerek FTP na kompie- tak na szybko poszukane TU , TU
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

U mnie to chodzi to tak:
Dysk sieciowy NAS ( U mnie Zyxel NSA325 podpięty kablem Ethernet czyli gniazda RJ-45 do routera pracującego z prędkością 1Gbit (ważne ze względu na prędkość transmisji !). Filmy i pliki przesyłam przez zwykłe udostępnianie sieci. Na androidzie zainstalowany ES File Explorer (jeżeli się nie mylę, to: https://play.google.com/store/apps/deta ... .pop&hl=pl ) który umożliwia przeglądanie i odtwarzanie zasobów sieciowych - czyli np. video, zdjęć, muzyki. W praktyce stary tablet goClever z uszkodzonym wyświetlaczem leży podpięty to telewizora po HDMI, sam ma wetkniętego dingla od klawiatury i myszy - i to działa. Ograniczeniem jest mulastość samego tabletu - powinienem go podkręcić, bo wisi i tak cały czas na zasilaczu*.

* Wiem, że to niezdrowe dla li-ion - ale i tak pracuje jako "stacjonarny" android.
rymek

Post autor: rymek »

Można to też zrobić za pośrednictwem aplikacji TeamVieawer. Tam u nich na stronie jest aplikacja do ściągnięcia. Darmowa.
Awatar użytkownika
skaktus

rymek pisze:Można to też zrobić za pośrednictwem aplikacji TeamVieawer. Tam u nich na stronie jest aplikacja do ściągnięcia. Darmowa.
Można ale obraz ma opóźnienia.

Ogólnie chodzi o to, że komp jest podłączony do systemu audio 5.1 i niestety nie ma jak pociągnąć kabla...Z tego co widzę, są mozliwości przesyłu HDMI po "eterze" ale przystawki kosztują tyle co sam TV ;)
ILPT
ODPOWIEDZ