tylna lampa do roweru z opcją stop

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
grandcan0123

tylna lampa do roweru z opcją stop

Post autor: grandcan0123 »

Witajcie.
Potrzebuję pomocy, sugestii, opinii ponieważ sam już nie wiem co będzie lepsze lub co innego można zrobić. Temat jest następujący.
Tylna lampa do roweru oparta na dwóch diodach -
LINK, które chcę zasilić pakietem o napięciu 3,7 V. Chcę aby lampa w trybie standardowym świeciła mocą około 30% w trybie strobe (pierwszy włącznik on-off). Drugi włącznik o jakby wyższym priorytecie włącza diody na 100% i świeci ciągle (też jest typu on-off). Miały by to być światła stop.
Podsumowując, dwie diody na napięci 2.4V, zasilanie to 3.7V, dwa niezależne włączniki on-off. Jak najlepiej osiągnąć taką funkcjonalność jak opisałem?
Pytajcie, jeśli coś jest nie jasne?
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Wyłącznik rtęciowy - nie wiem czy jeszcze gdzieś produkują ?
Pozdrawiam, Leszek
tisher

Post autor: tisher »

W rowerach elektrycznych są klamki hamulcowe ze stycznikami, idzie od nich kabelek pod który w momencie hamowania możesz podłączyć cokolwiek, min światło stopu.
Komplet to jakieś 25zł, więc często nie ma sensu rzeźbić.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
cpt.Nemo pisze:Wyłącznik rtęciowy - nie wiem czy jeszcze gdzieś produkują ?
S produkowane, np do przekaźników JRM, ale przy cenie przekaźnika w okolicach 8 tyś. raczej nie opłaca się...
W latach 60' - 80' w amerykańskich autach, stosowano też takie do zapalania światła w bagażniku i komorze silnika, więc jako część zamienna są produkowane do dziś.
Ale zastosowanie tego w rowerze jest raczej mało wygodne...
Do rowerów są np. takie wynalazki
Co do samego pomysłu, to stosunek jasności pozycyjne/stop, powinien być jak 1/4 - 1/5, inaczej ciężko będzie zauważyć zmianę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
cpt.Nemo pisze:Wyłącznik rtęciowy - nie wiem czy jeszcze gdzieś produkują ?
Są produkowane, np do przekaźników JRM, ale przy cenie przekaźnika w okolicach 8 tyś. raczej nie opłaca się...
W latach 60' - 80' w amerykańskich autach, stosowano też takie do zapalania światła w bagażniku i komorze silnika, więc jako część zamienna są produkowane do dziś.
Ale zastosowanie tego w rowerze jest raczej mało wygodne...
Do rowerów są np. takie wynalazki
Co do samego pomysłu, to stosunek jasności pozycyjne/stop, powinien być jak 1/4 - 1/5, inaczej ciężko będzie zauważyć zmianę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli ktoś lubi klocki lego, to można kupić arduino nano i czujnik ADXL345. Z gotowymi bibliotekami będzie prościutko zrealizować obsługę tego (nawet bez włącznika).
grandcan0123

Dzięki za komentarze.
Kwestię włącznika dla stop ma opanowaną na kontaktronie.
Problem mam z zasileniem diod. Czy stosować jakiś driver z odpowiednim programem? Może wystarczy układ migacza z obejściem dla stop + rezystorki? Lub jeszcze jakiś inny patent?
Możecie coś podpowiedzieć co z Waszego doświadczenia by się sprawdziło?
grandcan0123

ElSor, rozwiązanie ciekawe, jednak dla mnie za wysoka półka, nie ten poziom wiedzy.
Szukam czegoś prostego i nieskomplikowanego.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

grandcan0123 pisze:Czy stosować jakiś driver z odpowiednim programem? Może wystarczy układ migacza z obejściem dla stop + rezystorki? Lub jeszcze jakiś inny patent?
grandcan0123 pisze:Szukam czegoś prostego i nieskomplikowanego.
Widzisz, dla mnie proste i nieskomplikowane to wzięcie 1 z kilkudziesięciu wolnych attiny 13A i napisanie kilkunastu linijek kodu. Do tego AMC7135 i reszta podzespołów znajdujących się na sterowniku AK47. Dla kogoś innego prostsze będzie zbudowanie mrugacza na NE555 (nawet nie wiem czy obsługuje te napięcia), bramkach logicznych, tranzystorach itp. Gotowca chyba nie ma.
grandcan0123

Właśnie, nie ma gotowca.
Zapytam inaczej, czy ktoś z forumowiczów chciałby się podjąć rozrysowania układu, który dostarczył by opisaną przeze mnie funkcjonalność (uwzględniając to co Pyra napisał, 20-25% jako tryb normalny)? Może się składać z jakiś gotowców. Coś prostego. Co do gratyfikacji, możemy się dogadać, bo wiem że nie ma nic za darmo, chyba że ktoś jest filantropem lub lubi pomagać.
Jeśli traktować ten post jako zlecenie, proszę przenieś do działu [Kupię].
ODPOWIEDZ