Ładowanie 18650 IMAXem B6
Jak Ci się nie spieszy to proponuje te z DX
http://www.dx.com/p/10-x-11-1v-3s1p-jst ... PtXePmG-t8
Nawet dobra jakość wykonania w śmiesznej cenie.
Pozdrawiam
http://www.dx.com/p/10-x-11-1v-3s1p-jst ... PtXePmG-t8
Nawet dobra jakość wykonania w śmiesznej cenie.
Pozdrawiam
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Witajcie!
Piszę, ponieważ napotkałem pewne problemy podczas ładowania ogniw 18650. Mianowicie wykonałem/zmodyfikowałem samodzielnie koszyczki do ładowania ogniw AAA, AA oraz 18650. AAA oraz AA ładuję bezproblemowo. Połączone są szeregowo, w pakiety czterogniwowe. Ładują się szybko do odpowiedniego napięcia (bez balansowania, jak mi polecoco tutaj). Z ogniwami 18650 jest problem. ładuję je szeregowo, ale z balansowaniem, tzn. próbuję je ładować. Korzystam z różnych egzemplarzy ogniw (o napięciu 4,15, 4,05 oraz 3,75V - takie wartości miałem dostępne). Próbowałem ładować w pakietach dwu lub sześcioogniwowych, zawsze z wykorzystaniem przewodu balansera na 6 ogniw. W przypadku ładowania dwóch ogniw pojawia się momentalnie komunikat po zatwierdzeniu chęci ładowania, że coś jest z ogniwami "...cell". Kiedy ładuję 6 sztuk, ładowarka poda jakieś 2-3 mAh, próbuje łądować przez 10 sekund po czym informuje, że ogniwa są pełne, choć napięcie nie zmieniło się od tego sprzed próby ładowania. W czym może być problem, coś źle robię?
Ładowarka "chińska" ładuje te ogniwa zawsze do 4,15-4,2V.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Michał
Piszę, ponieważ napotkałem pewne problemy podczas ładowania ogniw 18650. Mianowicie wykonałem/zmodyfikowałem samodzielnie koszyczki do ładowania ogniw AAA, AA oraz 18650. AAA oraz AA ładuję bezproblemowo. Połączone są szeregowo, w pakiety czterogniwowe. Ładują się szybko do odpowiedniego napięcia (bez balansowania, jak mi polecoco tutaj). Z ogniwami 18650 jest problem. ładuję je szeregowo, ale z balansowaniem, tzn. próbuję je ładować. Korzystam z różnych egzemplarzy ogniw (o napięciu 4,15, 4,05 oraz 3,75V - takie wartości miałem dostępne). Próbowałem ładować w pakietach dwu lub sześcioogniwowych, zawsze z wykorzystaniem przewodu balansera na 6 ogniw. W przypadku ładowania dwóch ogniw pojawia się momentalnie komunikat po zatwierdzeniu chęci ładowania, że coś jest z ogniwami "...cell". Kiedy ładuję 6 sztuk, ładowarka poda jakieś 2-3 mAh, próbuje łądować przez 10 sekund po czym informuje, że ogniwa są pełne, choć napięcie nie zmieniło się od tego sprzed próby ładowania. W czym może być problem, coś źle robię?
Ładowarka "chińska" ładuje te ogniwa zawsze do 4,15-4,2V.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Michał
Próbowałem ładować w pakietach dwu lub sześcioogniwowych, zawsze z wykorzystaniem przewodu balansera na 6 ogniw
To znaczy za każdym razem w tym samym koszyku na 6 ogniw? Jeśli tak jest, to źle, bo wszystkie miejsca w koszyku muszą być obsadzone, ale może źle zrozumiałem.
Czy na pewno masz to dobrze podłączone? Tak jak tu:
http://www.battery-tek.com/TB6-Balancin ... -p149.html
-
Przyjmujac ze uzywasz wlasciwego trybu ilosc S = ilosci szeregowych ogniw , wlaczenia kabli balansujacych co kazde ogniwo oraz podlaczenia kabla prądowego minus do minusa pierwszego ogniwa oraz plus do plusa ostatniego ogniwa, to przy takim rozrzucie napięć, ladowanie w trybie balansowania na ogol sie nie uda.michals pisze:....Korzystam z różnych egzemplarzy ogniw (o napięciu 4,15, 4,05 oraz 3,75V - takie wartości miałem dostępne). Próbowałem ładować w pakietach dwu lub sześcioogniwowych, zawsze z wykorzystaniem przewodu balansera na 6 ł
Zatem najpierw podladuj najslabsze ogniwo w trybie 1 S i gdy osiagnie napiecie > 4.05 kontynuj ladowanie szeregowe z balanserem.
Ostatnio zmieniony wtorek 28 kwie 2015, 21:56 przez WojtekErnest, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekErnest
Poniżej zamieszczam link do zdjęć z przeprowadzonych przeze mnie prób. Żyły przewodu balansera mam połączone jak na zamieszczonych schematach (Na końcach pakietu szeregowego oraz między poszczególnymi ogniwami pakietu. Plus oczywiście do plusa, minus do minusa.
W linku są 3 katalogi: zdjęcia samego koszyka, zdjęcia z przebiegu ładowania pakietu 6s oraz zdjęcia z ładowania pakietu 2s. Kolega w temacie kilka posótw wcześniej napisał, że używać do ładowania pakietu 2s mogę przewodu od 6s, z tym, że nie wszystkie są podłączone. Tak też jest u mnie, jednak ładowanie jest przerywane komunikatem "Battery vol err, cell connect".
Jeśli chodzi o ładowanie 6s. Po kilkunastu sekundach widnieje napis: "Full".
Ogniwa jakie łądowałem w pakiecie posiadały takie oto napięcia: 4,07; 3,76; 4,13; 4,02; 4,03; 4,04
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Zerknijcie proszę na powyższe fotki i podpowiedzcie, co powinienem poprawić. Z góry za pomoc oczywiście Wam dziękuję
W linku są 3 katalogi: zdjęcia samego koszyka, zdjęcia z przebiegu ładowania pakietu 6s oraz zdjęcia z ładowania pakietu 2s. Kolega w temacie kilka posótw wcześniej napisał, że używać do ładowania pakietu 2s mogę przewodu od 6s, z tym, że nie wszystkie są podłączone. Tak też jest u mnie, jednak ładowanie jest przerywane komunikatem "Battery vol err, cell connect".
Jeśli chodzi o ładowanie 6s. Po kilkunastu sekundach widnieje napis: "Full".
Ogniwa jakie łądowałem w pakiecie posiadały takie oto napięcia: 4,07; 3,76; 4,13; 4,02; 4,03; 4,04
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Zerknijcie proszę na powyższe fotki i podpowiedzcie, co powinienem poprawić. Z góry za pomoc oczywiście Wam dziękuję
!!
Dzięki!
2S byłoby rozszyfrowane, ale mam jeszcze problem z 6S. Czy nie jestem w stanie naładować 6 ogniw o różnych napięciach z balansowaniem?
2S byłoby rozszyfrowane, ale mam jeszcze problem z 6S. Czy nie jestem w stanie naładować 6 ogniw o różnych napięciach z balansowaniem?
-
Re: !!
Jeśli będą tak duże różnice cyt "4,07; 3,76; 4,13; 4,02; 4,03; 4,04" to trudno to nazwać balansowaniem. Niestety tryb balansowania w takich ładowarkach ma stosunkowo małą wydajność prądową w stosunku do ładowania i ładowarka przerwie ładowanie/balansowanie całości a segment/ogniwo nr 2 nie zostanie dociągnięte prawdopodobnie nawet do 4 V.michals pisze:... ale mam jeszcze problem z 6S. Czy nie jestem w stanie naładować 6 ogniw o różnych napięciach z balansowaniem?
WojtekErnest
Ładowanie szeregowe z balansowaniem ma sens gdy różnice w napięciach poszczególnych cel wynoszą 0,1V, czyli takie normalne rozbalansowanie pakietu. Gdy różnice będą na poziomie 0,5V to ładowarka też naładuje wszystkie ogniwa, ale będzie to trwało baaaaaardzo długo.
Nic nie przerwie, będzie ładowała do końca ale bardzo małym prądem. Chyba że co podróba to inaczej skopany soft i w jakichś egzemplarzach przerywa, ale tak nie powinno być.WojtekErnest pisze:Niestety tryb balansowania w takich ładowarkach ma stosunkowo małą wydajność prądową w stosunku do ładowania i ładowarka przerwie ładowanie/balansowanie całości a segment/ogniwo nr 2 nie zostanie dociągnięte prawdopodobnie nawet do 4 V.
Link nie działa.michals pisze:https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
No to rzuć okiem na ustawienia ładowarki, może masz ustawiony limit czasowy jako jedno z zabezpieczeń.
Co do zdjęć... ładowanie 2S źle, ogniwa wkładaj od strony minusa a nie plusa. Zawsze jest GND 1S 2S 3S 4S 5S 6S VCC - i jeśli ładujesz 2 ogniwa to musisz mieć GND 1S 2S VCC. A na zdjęciu masz w konfiguracji GND 5S 6S VCC - tak będzie widział to balanser.
A co do 6S no to być może ładowarka wymaga kalibracji, jak podczas ładowania lub po zakończeniu wciśniesz INC to powinny się wyświetlić napięcia poszczególnych cel. Dziwnie się zachowuje, może wadliwa.
Co do zdjęć... ładowanie 2S źle, ogniwa wkładaj od strony minusa a nie plusa. Zawsze jest GND 1S 2S 3S 4S 5S 6S VCC - i jeśli ładujesz 2 ogniwa to musisz mieć GND 1S 2S VCC. A na zdjęciu masz w konfiguracji GND 5S 6S VCC - tak będzie widział to balanser.
A co do 6S no to być może ładowarka wymaga kalibracji, jak podczas ładowania lub po zakończeniu wciśniesz INC to powinny się wyświetlić napięcia poszczególnych cel. Dziwnie się zachowuje, może wadliwa.
-
Jak ładujesz 6S z takimi rozrzutami napięć początkowych, to spróbuj ladowanie z niskim prądem rzędu 0,3 A, może wtedy dociągnie. Ale zasadniczo ten najslabszy podladuj w trybie 1S.
Swoją drogą istotne jest czy różnica wynika z pojemności czy tylko z stopnia rozładowania.
Bo jeśli te ogniwa gdzieś pracowaly równocześnie i tak się nierówno rozładowaly to są b . nierówne i balansowanie calosci jest w pewnym sensie stratą czasu.
Swoją drogą istotne jest czy różnica wynika z pojemności czy tylko z stopnia rozładowania.
Bo jeśli te ogniwa gdzieś pracowaly równocześnie i tak się nierówno rozładowaly to są b . nierówne i balansowanie calosci jest w pewnym sensie stratą czasu.
WojtekErnest
Witajcie! Chciałbym powrócić do tematu. Zaprojektowałem sobie i wykonałem koszyczek do ładowania ogniw wg własnej koncepcji. Mam pewne zamiary i proszę Was o weryfikację moich założeń.
Mianowicie, posiadam przewód balansera 6S. Koszyczek wykorzystać chciałbym do ładowania ogniw w następujących konfiguracjach: 1S (bez balansera), 2S, 4S oraz 6S (trzy ostatnie z balanserem).
Czy dysponując jednym przewodem balansera (6S), którego końce są przylutowane w stosowne miejsca w koszyku będę mógł ładować z balanserem również 2S i 4S, kiedy umieszczę w koszyku odpowiednio 2 lub 4 ogniwa, począwszy od strony GND podłączając odpowiednie przewody plusa na schemacie poniżej:
https://drive.google.com/file/d/0B5h7IQ ... sp=sharing
Mam nadzieję, że przedstawiłem o co mi chodzi i można na podstawie mojej wypowiedzi udzielić odpowiedzi. W razie dodatkowych wyjaśnień, które będą niezbędne, proszę o dodatkowe pytania i z góry dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
Mianowicie, posiadam przewód balansera 6S. Koszyczek wykorzystać chciałbym do ładowania ogniw w następujących konfiguracjach: 1S (bez balansera), 2S, 4S oraz 6S (trzy ostatnie z balanserem).
Czy dysponując jednym przewodem balansera (6S), którego końce są przylutowane w stosowne miejsca w koszyku będę mógł ładować z balanserem również 2S i 4S, kiedy umieszczę w koszyku odpowiednio 2 lub 4 ogniwa, począwszy od strony GND podłączając odpowiednie przewody plusa na schemacie poniżej:
https://drive.google.com/file/d/0B5h7IQ ... sp=sharing
Mam nadzieję, że przedstawiłem o co mi chodzi i można na podstawie mojej wypowiedzi udzielić odpowiedzi. W razie dodatkowych wyjaśnień, które będą niezbędne, proszę o dodatkowe pytania i z góry dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam
Michał