Taśmy SMD 5060/2835/5630/5730/3014/5252 które wybrać

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
ko5a

Taśmy SMD 5060/2835/5630/5730/3014/5252 które wybrać

Post autor: ko5a »

To mój pierwszy post więc... Witam wszystkich :)

jako że moje roczne taśmy SMD 5050 IP65 oświetlające blat w kuchni, już ledwo się żarzą, przyszła pora na zmianę na coś lepszego, zasilacz ma jeszcze spory zapas mocy więc pomyślałem żeby założyć coś mocniejszego niż SMD 5050 a na pewno nie IP65.. (to jednak prawda że wypalają się znacznie szybciej niż np IP20, nawet jeśli były przyklejone na metal)
Obrazek

znalazłem kilka propozycji, co o nich sądzicie?
zależy mi na jakości światła oraz aby poświeciły trochę dłużej.. chciałem również dokupić profile aluminiowe corner i w nich nakleić taśmę.. aby lepiej odprowadzały ciepło.

SMD5630 Samsung - 5m - 290zł
http://softled.pl/pl/p/5-m-tasma-300-LE ... g-5630-/79
czy warte są swojej ceny?

SMD5630 bezpośredio z Chin? - 5m - 60zł z wysyłką
http://www.geekbuying.com/item/5M-5630- ... 18133.html

lub jeszcze taniej, SMD5730 też Chiny - 5m - 42zł
http://www.aliexpress.com/item/5730-SMD ... 75793.html

rozrzut cenowy gigantyczny.. pytanie czy warto zapłacić 290zł czy lepiej kilka razy po 42zł?

powstało też ostatnio kilka nowych diod,
3014/2835/5252, może warto poczekać na taśmy na tych diodach?
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

taśma led

Post autor: extreme_ilumin »

Witam. Albo miałeś pecha, albo dobrze grilowałeś ledy jakimś zasilaczem że po roku pracy padły. Ja posiadam ok 60% źródeł światła w domu taśmy led 5050 które średnio dziennie pracują po 5 godzin i są w użyciu od 6 lat bez uszczerbku na zdrowiu.
Awatar użytkownika
skaktus

Re: taśma led

Post autor: skaktus »

extreme_ilumin pisze:Witam. Albo miałeś pecha, albo dobrze grilowałeś ledy jakimś zasilaczem że po roku pracy padły. Ja posiadam ok 60% źródeł światła w domu taśmy led 5050 które średnio dziennie pracują po 5 godzin i są w użyciu od 6 lat bez uszczerbku na zdrowiu.
Tylko że kolega ma taśmy zalane sylikonem i te niestety zdychają jak leci. Moje w kuchni nie wytrzymały 4 miesięcy i już połowa ledów jest praktycznie martwa.

Zwykłe taśmy, bez sylikonu działają znacznie dłużej. Taśmy na 5630 to moim zdaniem loteria - metr taśmy ma około 20 - 30 W (zaleznie jak podaje producent) a te na ledach 5050 mają ledwo 10W i już padają... Moim zdaniem najlepiej kupić taśmy bez sylikonu, 5050 i z nich korzystać.
ILPT
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Re: taśma led

Post autor: extreme_ilumin »

Tylko że kolega ma taśmy zalane sylikonem i te niestety zdychają jak leci. Moje w kuchni nie wytrzymały 4 miesięcy i już połowa ledów jest praktycznie martwa.
Dziwne, w salonie mam pod sufitem 20 m RGB 300 led/5m IP 65 4 lata bez awarii i straty na jasności, kuchnia 3m biała 5050 300 led/5m IP 65 również bez awaryjnie od 2 lat.
Awatar użytkownika
skaktus

Wszystkie sylikony jakie miałem padały.

Taśma RGB to trochę inna historia - tam ledy pracują na innym prądzie i napięciu niż typowe białe taśmy.

Co do taśm sprawnych i zalanych sylikonem - tutaj też wszystko zależy od prądu jaki idzie w taśmę - w końcu jest różnica w taśmie która pobiera 4 W w stosunku do taśmy pobierające 7 - 8 W.
ILPT
tisher

Post autor: tisher »

Diody na taśmie RGB nie mają kontaktu z epoxydem, bo oddziela je taka mała szybka. Stąd taka taśma ma stosunkowo dużą żywotność (ale i tak mniejszą niż IP33).
Co innego taśma jednokolorowa (niezależnie do typu diody), tam już luminofor nieomal dotyka epoxydu, a to działa destrukcyjnie na niego.
Dlatego taśmy IP65 i więcej przepalają się nawet po 3-4 miesiącach.
Awatar użytkownika
skaktus

Do tego należy jeszcze wspomnieć że im taśma dłuższa tym bardziej grzeje się jej początek - spory prąd płynący przez cienkie ścieżki robi swoje.

PS-Pytanie o taśmy IP65 - wychodzi z tego, że epoksyd o którym mowa wczesniej wpływa jedynie na taśmy używane. Mam w domu jeszcze jakieś 10 metrów taśmy nieużywanej i jak narazie jest z nią wszystko ok, pod warunkiem że nie świeci.
ILPT
tisher

Post autor: tisher »

Niestety, ale problem dotyczy też taśmy nie używanej, ale mającej kontakt z powietrzem. Na taśmach jakie mam do dyspozycji (leżaki) widać odbarwienia zielonkawo-zółtawe na luminoforze nawet jeśli taśma nie pracowała nigdy. Identyczne przebarwienia, tylko znacznie mocniejsze występują, gdy taśma się wypala w skutek działania.
ko5a

Post autor: ko5a »

udało się zarekalamować tą felerną taśmę i wymienić z niewielką dopłatą do smd 5630 niby na diodach samsunga, a przynajmniej tak twierdzi sprzedawca, naklejone na profile alu świecą już rok i jak na razie nic z nimi się nie dzieje. Dają faktycznie koło 30% więcej światła od poprzednich smd 5050, chociaż jakość oddawania kolorów w przypadku tej nowej taśmy wydaje się być gorsza. Taka uwaga przy montowaniu profili, aby zamontować je jakoś "luźno" bo w moim wypadku przy zapalaniu i gaszeniu światła gdy temp profili sie zmienia słychać dość głośno trzaskanie, pykanie, związane z wysoką rozszerzalnością aluminium. Może gdyby nie montować ich na sztywno do podłoża nie strzelały by tak przy zmianach temp? Ja montowałem na takie zatrzaski dedykowane do profili i wydaje mi się że właśnie w tych miejscach powstają te odgłosy.
michal1

Post autor: michal1 »

Taśma przecież musi przylegać do profilu, żeby ciepło było prawidłowo odprowadzane.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Kolega ma na myśli montowanie na sztywno profilu do podłoża.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

:roll:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
KubacKi

Post autor: KubacKi »

W przypadku dobrej taśmy, nie trzeba się bawić w klejenie na profilu (chyba, że kleimy parę pasków obok siebie, albo w jakimś zamkniętym profilu/kanale itp.) I zapamiętajcie, żeby nie kupować taśmy w silikonie, jeżeli taśma nie jest faktycznie narażona na zachlapanie. Powłoka silikonowa blokuje w pewnym stopniu oddawanie ciepła przez diodę :!:
hitman047

Post autor: hitman047 »

Hejka!
Mam do Was pytanie/prośbę.
Chce zakupić taśmy ledowe nad blaty do kuchni, będą klejone od spodu szafek. Powiedzcie mi, czy macie jakieś sprawdzone które można kupić i gdzie? Mogą być przesyłką z Chin, nie spieszy mi się ;)

Ważne dla mnie żeby miały kolor ciepły biały (ale nie bursztynowy ani żółty) oraz dosyć sporą moc (muszą skutecznie oświetlić miejsce "robocze" żonce :D )

Pozdrawiam serdecznie ;)

Znalazłem coś takiego:

http://www.banggood.com/5M-WhiteWarm-Wh ... 22423.html

Będzie to się nadawało do tych celów?

W kuchni musi oświetlić w jednej części 220 cm blatów, w drugiej części 150 cm. Oba fragmenty zasilane będą osobnymi zasilaczami oczywiście.
piotrasta

Post autor: piotrasta »

sorry za odkop ale czy taśma led może być zasilana zasilaczem stało-napięciowym czy musi być stało-prądowym?
ODPOWIEDZ