Jaka dioda LED będzie najlepsza ? Jaką kupić?
- misterbociekpro
Jaka dioda LED będzie najlepsza ? Jaką kupić?
Witam!
Planuję zrobić jakąś mocną, tanią latarkę z długą pracą za max 100zł. Wszystko już wiem tylko mam problem z wyborem diody LED... Znalazłem ciekawy sklep internetowy i już sam nie wiem... Na początku myślałem nad jakąś XR-E ale ponoć mają mniejszą sprawność od np: xm-l
Moje wymagania:
-Najważniejsze jest to żeby dioda miała już podstawkę.
-moc jaką chciałbym wyciągnąć to 5W ale wiadomo, jak będzie dioda 10W to może być.
-Cena coś koło 20zł
-Kąt świecenia 60-50 stopni. Diody mają ponad 100 stopni ale w tym sklepie są soczewki.
-Jeśli chodzi o biel to mi to bez różnicy.
Co polecacie?
Planuję zrobić jakąś mocną, tanią latarkę z długą pracą za max 100zł. Wszystko już wiem tylko mam problem z wyborem diody LED... Znalazłem ciekawy sklep internetowy i już sam nie wiem... Na początku myślałem nad jakąś XR-E ale ponoć mają mniejszą sprawność od np: xm-l
Moje wymagania:
-Najważniejsze jest to żeby dioda miała już podstawkę.
-moc jaką chciałbym wyciągnąć to 5W ale wiadomo, jak będzie dioda 10W to może być.
-Cena coś koło 20zł
-Kąt świecenia 60-50 stopni. Diody mają ponad 100 stopni ale w tym sklepie są soczewki.
-Jeśli chodzi o biel to mi to bez różnicy.
Co polecacie?
Ostatnio zmieniony niedziela 03 maja 2015, 08:53 przez misterbociekpro, łącznie zmieniany 1 raz.
- misterbociekpro
Re: Jaka dioda LED będzie najlepsza ? Jaką kupić?
Zatem budujesz obudowę od podstaw czy wykorzystujesz jakiegoś gotowca ?misterbociekpro pisze: Wszystko już wiem tylko mam problem z wyborem diody LED...
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
- misterbociekpro
-Dwa ogniwa Li-ion SAMSUNG 2,6Ah połączone szeregowo.michal1 pisze: Napisz do czego ma być używana, z czego zasilna, jaki sterownik planujesz użyć.
-Spacery po lesie, jazda na rowerze.
-Niedawno kupiłem diodę z soczewką 10W 60 stopni i świeci fajnie. Myślę że że jednak 90 stopni będzie dobre.
-Przetwornica STEP-DOWN
Głowicę zrobi się z aluminiowego okrągłego radiatora do LED. Pełno jest tego. Korpus z aluminiowej/miedzianej rurki 22mm.vin324pl pisze: Zatem budujesz obudowę od podstaw czy wykorzystujesz jakiegoś gotowca ?
Ostatnio zmieniony niedziela 03 maja 2015, 09:28 przez misterbociekpro, łącznie zmieniany 1 raz.
Przetwornice jak chcesz taniej to tu http://www.ebay.com/itm/400571751111
A ogniwa testowane z rozbiórki ze sklepiku.
A ogniwa testowane z rozbiórki ze sklepiku.
- misterbociekpro
-Na co mi tryby jak przetwornicą mogę płynnie regulować moc?michal1 pisze:Nie lepiej coś z trybami?
W takich zastosowaniach ref będzie jednak lepszy.
Myślę że XM-L2 będzie dobra. Najlepiej jakbyś zainwestował na miedzianym podłożu.
Zapytam jeszcze raz: Sam robisz latarkę czy tylko składasz?
-Właśnie znalazłem ciekawy wykres.
-Sam spróbuję zrobić. Na wyglądzie mi nie zależy. Byle zmieściły się dwa ogniwa.
- misterbociekpro
Oczywiście, tylko:
www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6750
www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6750
Witam
Pozdrawiam
Tylko że w przypadku diody, która jest elementem wybitnie nieliniowym, nie masz wtedy kontroli nad prądem, co często prowadzi do spalenia LEDa.misterbociekpro pisze:No i? Aby uzyskać odpowiednie natężenie trzeba dać dość wysokie napięcie.michal1 pisze: Płynnie możesz regulować chyba tylko napięcie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- misterbociekpro
Znalazłem takie coś, na miedzianej podstawce. Dobry wybór?