Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Test bardzo dobry, bo coś mówi, ale jeszcze by trzeba porównać z testem przy zostawieniu ich na godzinę w tym pomieszczeniu, bo średni przez kolejne 20 minut po produkcji ozonu jest więcej ozonu, niż przez 20 minut ozonowania. No i bez materiału, ale oczywiście z materiałem też warto sprawdzić, bo nie wszystko wystawiamy bezpośrednio do ozonowania... Np. zawartość materaców.

Ja ozonowałem auto razem z garażem, ozonator chodził godzinę z małym hakiem, w aucie włączone wentylatory, brzydki zapach wilgoci/stęchlizny/psa z auta prawie zniknął (albo całkiem, ale ja mam słaby węch, to nie napiszę, ze całkiem). Czyli na coś z czego ten zapach się brał podziałało.

Przy okazji. Słyszeliście o zasiedlaniu pomieszczeń po sterylizacji probiotycznymi bakteriami (takimi porzytecznymi)?

Mi żona o tym powiedziała, kupiliśmy i mamy wszystko po ozonowaniu pryskane niby bakteriami dobrymi... drogie nie było, a jest wydajne, a czy to działa, to prawdę mówiąc nie mam dowodów. P

Później jutro mogę podać co piszą na etykiecie i co to za środek.

Pozdrawiam :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

Mi mrówek w domu nie wybiło. Ozonowalem 3h pomieszczenie ~30m^2, wydajnosć 8g.

Te bakterie to pewnie EM - efektywne mikroorganizmy?
kubsztal

Post autor: kubsztal »

Witam! :)

Do założenia konta na Waszym forum skłonił mnie ten właśnie wątek, dzięki któremu skleciłem swój ozonator zamiast po raz kolejny zasilać kieszenie kolesi od klimy. Bez problemu zmieścił się w skrzynce 16", a i miejsce na ewentualną rozbudowę wciąż jest. Wątpliwości mam natomiast jeśli chodzi o deklarowaną wydajność tych chińskich wynalazków. Zakładając, że jest wprost proporcjonalna do pobieranej mocy, to jedna płytka powinna dawać więcej ozonu niż dwie (w zestawie 7g): pobór prądu przy jednej płytce wyniósł ~450 mA, przy dwóch ~350 mA. Jednak po kilkudziesięciu sekundach ta jedna płytka zaczęła strzelać ogniem od strony "pomalowanej", więc chyba jednak zasilacz z tego zestawu okazał się dla niej zbyt mocny. Tylko teraz ile w rzeczywistości generują zestawy typu 21g, gdzie dalej jest jeden zasilacz podobnych rozmiarów?

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 kwie 2015, 08:42 przez kubsztal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

kubsztal, Witaj i proszę wklej zdjęcie poprawnie bo się forum rozjeżdża :)

Ładna skrzyneczka wyszła. Co do reszty to nikt nie wie ile faktycznie jest tego ozonu ale wiadomo że wszystkim wystarcza więc nie jest najgorzej.

Co do podpinania 1-dnej płytki do zasilacza na 2 to jest kiepski pomysł, bo zaczyna się okrutnie grzać=mniej ozonu=zwiększenie prądu ;)

Zresztą zestaw 7g/h posiada 2 płytki opisywane jako 3,5g/h więc nawet jak byś podłączył o wiele mocniejszy zasilacz to prędzej ją spalisz a wcześniej zobaczysz to co opisałeś
kubsztal pisze:ta jedna płytka zaczęła strzelać ogniem od strony "pomalowanej"
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
kubsztal

Rysiu. pisze:kubsztal, Witaj i proszę wklej zdjęcie poprawnie bo się forum rozjeżdża :)
Sorry, teraz powinno być lepiej ;)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

kubsztal, skrzyneczka gites, z rączka do przenoszenia :)
Jak rozwiązałeś podpięcie zasilania, jakieś gniazdo komputerowe w skrzynce czy po prostu wystający kabel z wtyczką ?
kubsztal

Kabel z wtyczką i przelotówką, do tego bezpiecznik 1A. No i z czasem mam zamiar dorobić jakiś timer załączający wiatrak i płytki niezależnie.
delux

Post autor: delux »

kubsztal pisze:Kabel z wtyczką i przelotówką, do tego bezpiecznik 1A. No i z czasem mam zamiar dorobić jakiś timer załączający wiatrak i płytki niezależnie.
Ja też szukam jakiegoś taniego rozwiązania z timerem myślałem o zegarze z piekarnika ale wtedy będzie wyłączał wszystko
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wystarczy podłączyć tak, aby timer wyłączał tylko generator a wentylator może sobie chodzić całymi godzinami aż odłączymy wtyczkę od gniazdka.

Ja co prawda połączałem, tak, że wentylator wbudowany przestawał pracować, bo miałem drugi - pokojowy.

Do ozonatora używałem takiego Programatora czasowego:
http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc ... l1071.html Fajny jest, bo może się przydać w domu do wielu innych zadań :) Teraz jest chyba nawet taniej, niż ja kupowałem, bo kojarzę coś koło 40zł.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ProLight

Post autor: ProLight »

Siemanko Siemanko

Ślędzę temat już jakiś czas i kiedyś tam zamówiłem sobie płytki, od tak sobie...

Dzisiaj sie zdziwiłem jak płytki przyszły a całkiem o nich zapomniałem, oczywiście żadnych przygotowań, żadnych części planów itd.

No ale nie byłbym sobą jak bym to zostawił na później, tak na szybko wyszło mi coś takiego:
Obrazek
Myślicie że jest ok?
Strefę zasilacza od powietrza oddziela plexi, na zewnątrz dwa wentylatory, obowiązkowo kołnierz na rurę.

Coś poprawić?
Płytki mogą być w taki sposób? Poziomy.
Zależy mi na Max - minimum rozmiaru ;)
Główny spammer tego Forum ;)
ProLight

Oczywiście ściankę po lewej stronie, wyjściową zrobię większą, ale musicie zatwierdzić projekt :razz:
Awatar użytkownika
Rysiu.

Dlaczego chcesz oddzielać zasilacz przy pomocy przegrody? On też wymaga chłodzenia, no chyba że coś źle zrozumiałem :)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ProLight

Ponieważ myślałem że nie trzeba go chłodzić a przegroda zwiększyła by efektywność, zbierania ozonu z płytek.
On się aż tak nagrzewa?
Jeszcze nie testowałem :P
to bez przegrody będzie, dzięki za radę

Ps. Taki wentyl będzie ok?
http://allegro.pl/wentylator-przemyslow ... 26660.html
Ew. co byście polecili innego.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Chłodzić też potrzeba, na stronie 6-tej podałem temperatury dla płytek i zasilacza przy maksymalnym wykorzystaniu podmuchu z tego wentylatora, to jest to samo co na allegro ale taniej ;)
kubsztal

ProLight pisze:Taki wentyl będzie ok?
Ja właśnie taki zapodałem (DP201A - 10% mniej wydajny od tego wyżej) - w zupełności wystarczający. Profilaktycznie przygotowałem wylot powietrza na drugi wiatrak, ale nie powinien być potrzebny - przynajmniej nie przed zwiększeniem wydajności ozonatora x2 ;)
ODPOWIEDZ