[Ogniwo] LG D1 vs LG MH1 do EDC X1

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucass3

[Ogniwo] LG D1 vs LG MH1 do EDC X1

Post autor: lucass3 »

Witam.

Stoję przed wyborem 3 ogniw do latarki EDC X1 3xXP-L.
Wybrałem 2 modele ogniw jak w temacie, ładowane do 4,2V. Poniżej ich charakterystyki:
Obrazek

Które lepiej wybrać? Cena w sumie taka sama. Kupując D1 będę je ładował tylko do 4,2V więc ich potencjał będzie nie wykorzystany, na wykresie powyżej widnieje własnie 4,2V.
Panasy odpadają ze względu na cenę.

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki i rady.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

MH1.
3 diody XP-L pędzone w sumie prądem 4,2A mają stosunkowo niskie napięcie przewodzenia przez co nawet na MH1 będziesz miał bardzo dobrą stabilizację.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
lucass3

Dzięki za wskazówkę, przez większość czasu chodzić to będzie na 3A, a 4,2A na szaleństwa.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

No więc tym bardziej MH1 bo dłużej poświeci.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Te 3000 mAh to przypadkiem nie są ładowane do 4,35V?
lucass3

Nie, ładowane do 4,2V

Ogniwa już do mnie przyszły, ładnie zapakowane z naklejkami informacyjnymi i karteczką informacyjną dotyczącą używania li-ion; także polecam gitrade z allegro.

PS: rozumiem, że to normalne gdy po odłączeniu ładowarki napięcie na ogniwach spada do 4,18V? Czytając informacje o takim spadku wydawało mi się, że występuje ono po obciążeniu. W takim razie co nam daje ładowanie tzw. CV skoro ta stabilizacja napięcia "nie trzyma" za długo i następuje spadek do tych 4,18V :?:
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Jak najbardziej normalne zjawisko - ładowanie w fazie CV jest odcinane przy pewnej wartości prądu, nie trwa w nieskończoność.

Przy okazji, ogniwa 3000 mAh których krzywą rozładowania wrzuciłeś są jednak - sądząc z opisu na lygte-info - ładowane do 4,35V
http://lygte-info.dk/review/batteries20 ... %20UK.html.
Oczywiście ładowanie do niższego napięcia im nie zaszkodzi, nawet pożyją dłużej.

Edit: Ale od gitrade kupiłeś wersję 3200 więc jak najbardziej do 4,2V - przepraszam, mówiłem o różowych 3000
Ostatnio zmieniony niedziela 26 kwie 2015, 11:53 przez FreeMagenta, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

To normalne że napięcie po odłączeniu od ładowania troszeczkę siada. Nie ma co tym sobie głowy zaprzątać:)
lucass3

@FreeMagenta

Faktycznie masz rację, model D1 który jest na wykresie wychodzi na to, że jest 4,35V
Zmyliło mnie to, że rozwijając liste ogniw do wyboru są 3xD1 z dopiskiem 4,3V oraz 4,35V. Ja wybrałem opcje trzecią bez żadnego dopisku myśląc, że w takim razie to będzie 4,2V :(
ODPOWIEDZ