Może ktoś podpowie. Chcę troszkę podrasować mojego BTU, konkretnie chodzi o zwiększenie prądu w diodę. Może ktoś się spotkał już z tym driverem i podpowie jak go podrasować? Domyślam się, że trzeba zmienić, lub dołożyć jakiś rezystor to tej "500tki" nad dławikiem. Pytanie tylko jaką wartość dobrać? Obecnie w diodę idzie 3A.
1-3Ω i raczej nie mniejsza wartość. 1Ω teoretycznie powinien dodać 1,5A, 3Ω natomiast 0,5A. Dioda Schotkyego jest na 5A więc miej to na uwadze i zostaw jej trochę luzu.
ElSor, Dzięki. Ja na prawdę jestem cienki w te klocki Odnalazłem idealnie pasujący 1R0 i kiedy zabrałem się za lutowanie, okazało się, że pod R500, jest jeszcze R082. Czy to wiele zmienia?
Bardzo dużo to zmienia, tzn 1R0 nic nie zmieni (albo raczej tyle co nic).
Extra R150 doda ok 1,5A, R200 jakieś 1A. ~3,9A będą po zmianie R500 na R150. ~4,7A da zamiana R500 na R100 ale to już blisko możliwości diody Schottkyego.
PS teraz też lepiej mi pasują te wartości, bo przy R500 (jak było podane na początku) 1,5V by się odkładało przy 3A. Teraz jest ok 70mOhm i ok 210mV przy 3A.
Pamiętaj, że diodę można zawsze zmienić (schotky) oraz to, że po zmianie warto przetestować całość na stole. Co ileś tam sterowników, 3A to dla nich max i przy np. 4A działają trochę a potem zdychają cewki itd.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.