Problem z... zasilaniem 24VAC - 3A!
Problem z... zasilaniem 24VAC - 3A!
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Mam problem w doborze i konstrukcji zasilania diody LED firmy Cree (MC-E) która może wymagać prądu nawet 4x700mA, czyli prawie 3A. Mam do dyspozycji układ Maxim (MAX16801) - z dokumentacji wynika, że spokojnie wytrzyma taki prąd, jednak działa on na napięcie stałe 10-24V.
Dodam jeszcze, ze zależy mi na minimalizacji ilości elementów, a głównie na minimalizacji obszaru płytki. Układ zasilany będzie napięciem zmiennym 24V-AC, do prostowania napięcia chcę użyć mostka Graetza.
A teraz fala pytań:
1. Jakie napięcie uzyskam na wyjściu mostka i jaki powinienem użyć kondensator (przed stabilizatorem lub przed układem MAX) aby uzyskać prąd stały?
2. Czy wymagane będzie użycie stabilizatora napięcia po kondensatorze (jeśli układ działa na tak różny zakres napięcia wejściowego) ? (jeśli tak to jaki?)
3. Czy ktoś ma inny (prostszy) pomysł na zrealizowanie zasilacza diod mocy do 3A i na napięcie wejściowe 24VAC?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi
Mam problem w doborze i konstrukcji zasilania diody LED firmy Cree (MC-E) która może wymagać prądu nawet 4x700mA, czyli prawie 3A. Mam do dyspozycji układ Maxim (MAX16801) - z dokumentacji wynika, że spokojnie wytrzyma taki prąd, jednak działa on na napięcie stałe 10-24V.
Dodam jeszcze, ze zależy mi na minimalizacji ilości elementów, a głównie na minimalizacji obszaru płytki. Układ zasilany będzie napięciem zmiennym 24V-AC, do prostowania napięcia chcę użyć mostka Graetza.
A teraz fala pytań:
1. Jakie napięcie uzyskam na wyjściu mostka i jaki powinienem użyć kondensator (przed stabilizatorem lub przed układem MAX) aby uzyskać prąd stały?
2. Czy wymagane będzie użycie stabilizatora napięcia po kondensatorze (jeśli układ działa na tak różny zakres napięcia wejściowego) ? (jeśli tak to jaki?)
3. Czy ktoś ma inny (prostszy) pomysł na zrealizowanie zasilacza diod mocy do 3A i na napięcie wejściowe 24VAC?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi
Dzięki za odpowiedź, jednak mam wątpliwości co do wydajności źródła światła w takim wypadku, czy nie ulegnie drastycznemu zmniejszeniu? Znaczy się od początku chciałem podłączyć je szeregowo od samego początku, ale nie wiem dlaczego miałby wziąć mniej prądu w takim czy innym układzie.Steff.k pisze:Witaj .
Skoro masz takie wysokie napięcie, to struktury w diodzie możesz połaczyć szeregowo i wtedy wystarczy przetwornica o wydajności 0.7-1A.
MCE to 4 diody na jednej plytce. Przyjmujac, ze rezim technologiczny wykonania chipow byl dobry, kazda z tych diod bedzie miala takie same parametry. Czyli np. 700mA przy napieciu 3.5V (co daje moc 2,45W na jeden chip). Mozesz te diody polaczyc rownolegle (wtedy maja wspolne napiecie zasilania - 3,5V) i przez kazda z nich bedzie przeplywac 700mA. Mozesz je tez podlaczyc szeregowo (wtedy napiecie zasilania sie sumuja - 4x3.5V = 14V), a prad jest wspolny (700mA). W obu polaczeniach masz moc 4x2.45W=9.8W, wiec jasnosc bedzie dokladnie taka sama.
Co do Twoich pytan:
1. >33V co do kondensatora - spojrz w note aplikacyjna ukladu.
2. ja bym uzyl regulatora pradu raczej.
3. Tak - wstaw szeregowo druga MCE polaczona szeregowo i daj 6-7Ohmowy kawalek drutu za prostownikiem. Albo regulator pradowy. Zasilanie 24V AC to bardzo niewdzieczny temat dla diod.
Co do Twoich pytan:
1. >33V co do kondensatora - spojrz w note aplikacyjna ukladu.
2. ja bym uzyl regulatora pradu raczej.
3. Tak - wstaw szeregowo druga MCE polaczona szeregowo i daj 6-7Ohmowy kawalek drutu za prostownikiem. Albo regulator pradowy. Zasilanie 24V AC to bardzo niewdzieczny temat dla diod.
- Calineczka
- Kontakt:
Zasilacz nie może mieć więcej niż 24V po wyprostowaniu i filtracji. W nocie aplikacyjnej napisali, że optymalne parametry sprawnościowe są dla Vf + 1V~=VDC. Poza tym moim zdaniem, jesli napięcie zasilania na to pozwala to MC-E lepiej łączyć, szeregowo, na pewno to przedłuży życie LEDa i powinien równo świecić wszystkimi strukturami.