podłączenie kabelków ;)
podłączenie kabelków ;)
Witam Panowie.
Pewno żal zakładać taki temat ale trudno...
Chcę podłączyć zasilacz od ozonatora i go nie zjarać.
Po podłączeniu zasilania i włączeniu wentylatora i pierwszego stopnia "grzania" zaznaczyłem na rysunku kolorem czerwonym kabelek na którym probówka prądu świeci.
Tu podłączam plus zasilacza?
Gdy wyłączę oba przyciski to świeci tylko na pierwszym zacisku-żółtym.
Pewno żal zakładać taki temat ale trudno...
Chcę podłączyć zasilacz od ozonatora i go nie zjarać.
Po podłączeniu zasilania i włączeniu wentylatora i pierwszego stopnia "grzania" zaznaczyłem na rysunku kolorem czerwonym kabelek na którym probówka prądu świeci.
Tu podłączam plus zasilacza?
Gdy wyłączę oba przyciski to świeci tylko na pierwszym zacisku-żółtym.
Re: podłączenie kabelków ;)
Witam
Jak widzę, urządzenie ma wtyczkę bez uziemienia (PE) więc można ją odwrócić i poszukać drugi koniec.
Podłączenie zasilacza pomiędzy wspólny przewód (najczęściej koloru niebieskiego N), a miejsce gdzie pojawia się faza (Przewód L, świecąca probówka) powinno wystarczyć aby pracował. Należało by jednak sprawdzić miernikiem, jakie tam dokładnie jest napięcie, spotkałem układy, które włączały w szereg element obniżający napięcie zasilania na silniku (rezystor, kondensator, fragment grzałki) i trzeba by sprawdzić, jakie napięcie się tam pojawia, i czy zapewni poprawną pracę zasilacza.
Chyba, że jest to przewód, który pierwotnie zasilał spiralę grzejną, to wtedy OK.
Pozdrawiam
Urządzenie zasilane z sieci prądu przemiennego, nie ma "plusa" na wejściu!matijas pisze: Tu podłączam plus zasilacza?
Jak widzę, urządzenie ma wtyczkę bez uziemienia (PE) więc można ją odwrócić i poszukać drugi koniec.
Podłączenie zasilacza pomiędzy wspólny przewód (najczęściej koloru niebieskiego N), a miejsce gdzie pojawia się faza (Przewód L, świecąca probówka) powinno wystarczyć aby pracował. Należało by jednak sprawdzić miernikiem, jakie tam dokładnie jest napięcie, spotkałem układy, które włączały w szereg element obniżający napięcie zasilania na silniku (rezystor, kondensator, fragment grzałki) i trzeba by sprawdzić, jakie napięcie się tam pojawia, i czy zapewni poprawną pracę zasilacza.
Chyba, że jest to przewód, który pierwotnie zasilał spiralę grzejną, to wtedy OK.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, tylko zasadnicza sprawa. Jak to potem wyłączyć? Wchodzedzie do pomieszczenia w trakcie pracy ozonatora to średnio rozsądny pomysł, dlatego właśnie montowaliśmy wszyscy w swoich timery, albo sterowanie z pilota. Dodatkowo ja mam jeszcze u siebie bezpiecznik na wejściu.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f12288.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 528528.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f12288.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 528528.jpg
Witam
Włącznik to wystarczy taki zwyczajny "programowany" wtyczkowy, ustawiasz sobie kiedy ma się włączyć i kiedy wyłączyć.
Pozdrawiam
To już jest raczej odrębny temat, więc nie zająłem się w wypowiedzi...piciex pisze:Pyra, tylko zasadnicza sprawa. Jak to potem wyłączyć?
Włącznik to wystarczy taki zwyczajny "programowany" wtyczkowy, ustawiasz sobie kiedy ma się włączyć i kiedy wyłączyć.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Pierwszy mój błąd: przewód zaznaczony na niebiesko świeci probówkę.
Tak do tych przewodów była podłączona bezpośrednio spirala grzejna i wychodzi tam 230V.
Wyłączenie właśnie chciałem załatwić poprzez taki timer do gniazdka.
Czyli do tego "świecącego" podłączam czerwony z zasilacza.
A potem płytki to już obojętnie bo oba są niebieskie
edyta:
albo nie błąd.
Zależy w którą stronę"wetknę" wtyczkę do gniazdka tak probówka świeci raz w czerwonym raz w niebieskim kablu
Co w takim przypadku?
Tak do tych przewodów była podłączona bezpośrednio spirala grzejna i wychodzi tam 230V.
Wyłączenie właśnie chciałem załatwić poprzez taki timer do gniazdka.
Czyli do tego "świecącego" podłączam czerwony z zasilacza.
A potem płytki to już obojętnie bo oba są niebieskie
edyta:
albo nie błąd.
Zależy w którą stronę"wetknę" wtyczkę do gniazdka tak probówka świeci raz w czerwonym raz w niebieskim kablu
Co w takim przypadku?
Ale to że prąd przemienny nie znaczy że na jednym i drugim kablu będzie się próbnik świecićmatijas pisze:Zależy w którą stronę"wetknę" wtyczkę do gniazdka tak probówka świeci raz w czerwonym raz w niebieskim kablu
Co w takim przypadku?
W kontakcie masz fazę, zero i uziemienie.
Co do podłączenia płytek już było pisane kilka razy w odpowiednim temacie, wystarczy przejrzeć ostatnie 2 strony.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Nom. Probówka świeciła raz na czerwonym raz na niebieskim kablu z mojego zdjęcia ale miernik załatwił sprawę, 230V tylko na jednym było. Całość działa i śmierdzi jak ozon hehe. Jeszcze tylko przylutować drugą płytkę, skręcić całość i gotowe.
Kolejny raz wielkie dzięki Panowie .
Pozdrawiam serdecznie
Kolejny raz wielkie dzięki Panowie .
Pozdrawiam serdecznie