Kilka pytań dot. latarki Convoy S2
-
Kilka pytań dot. latarki Convoy S2
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów w moim pierwszym poście.
Przymierzam się do zakupu latarki na rower, wybór padł na najczęściej polecany model - Convoy S2 T5-5C (https://www.fasttech.com/products/0/10002364/1195011-convoy-s2-cree-xm-l-t5-5c-2-group-3-5-mode-edc). Jeżeli chodzi o elektronikę nie mam o niej w ogóle pojęcia. Czytałem różne tematy i nie było jednoznacznie określone co i jak, dlatego w tym temacie chciałbym zebrać wszystkie niezbędne dla mnie informacje. W związku z tym mam kilka pytań:
1) Którą latarkę wybrać - 1,4 A czy też 2,1 A? Chciałbym żeby latarka posłużyła jak najdłużej, nie wiem czy będę w stanie dokonać modyfikacji.
2) Jakie ogniwa zakupić? Forumowicz woytazo sprzedaje ładowane do 4,2V (co niezbyt wiele mi mówi) o pojemności 2200mAh, czy to jest wystarczająco? czytałem, że najlepsze byłyby z zabezpieczeniem, czy jest ono konieczne?
3) Co do ładowarki, zakupiłbym podwójną (https://www.fasttech.com/products/1080400 ). Jednak czytałem, że nie wolno przeładowywać baterii. Skąd wiedzieć jak długo ładować akumulatorki?
Na razie nie przychodzi mi więcej pytań do głowy.
Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki i pozdrawiam!
Przymierzam się do zakupu latarki na rower, wybór padł na najczęściej polecany model - Convoy S2 T5-5C (https://www.fasttech.com/products/0/10002364/1195011-convoy-s2-cree-xm-l-t5-5c-2-group-3-5-mode-edc). Jeżeli chodzi o elektronikę nie mam o niej w ogóle pojęcia. Czytałem różne tematy i nie było jednoznacznie określone co i jak, dlatego w tym temacie chciałbym zebrać wszystkie niezbędne dla mnie informacje. W związku z tym mam kilka pytań:
1) Którą latarkę wybrać - 1,4 A czy też 2,1 A? Chciałbym żeby latarka posłużyła jak najdłużej, nie wiem czy będę w stanie dokonać modyfikacji.
2) Jakie ogniwa zakupić? Forumowicz woytazo sprzedaje ładowane do 4,2V (co niezbyt wiele mi mówi) o pojemności 2200mAh, czy to jest wystarczająco? czytałem, że najlepsze byłyby z zabezpieczeniem, czy jest ono konieczne?
3) Co do ładowarki, zakupiłbym podwójną (https://www.fasttech.com/products/1080400 ). Jednak czytałem, że nie wolno przeładowywać baterii. Skąd wiedzieć jak długo ładować akumulatorki?
Na razie nie przychodzi mi więcej pytań do głowy.
Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki i pozdrawiam!
-
Czyli za te pieniążki nie kombinować i zamawiać ten model S2, który podałem? czy dla pewności będę musiał coś polerować, kleić?
Pytanie co do uchwytu, brać model 2,5cm?
Pytanie co do uchwytu, brać model 2,5cm?
Ostatnio zmieniony wtorek 14 kwie 2015, 14:24 przez panczosnek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Po pierwsze trzeba by sprawdzić czy dioda leży sobie goła w latarce, czy jest ułożona na paście termoprzewodzącej. Jeśli nie to ważne jest, aby trochę tej pasty przesmarować pod podłoże diody i na gwint piguły w której dioda jest osadzona. To jest podstawa, aby zapewnić diodzie dobre warunki pracy i długą żywotność.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 kwie 2015, 14:38 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jeśli tylko leży to zwyczajnie wyjąć i przesmarować, jeśli Chinczyki przykleiły klejem to będzie trzeba odkleić i wyczyścić resztki kleju. Poziom trudności tego zadania zależy w dużej mierze od mocy tego kleju. Nie powiedziane też, że dioda od razu nie będzie prawidłowo na paście, bo takie latarki prosto z Chin też się trafiają.
-
-
Można zawsze kupić latarkę z forumowego sklepiku, odpowiednio już poprawioną i zmodowaną (ale z drugiej strony to cała zabawa z dłubaniem samemu nas omija).
Nie wiem też, czy wersja Convoya z FastTech ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa, a to przydatna rzecz przy stosowaniu niezabezpieczonych 18650.
Co do ładowarki - tu bym nie oszczędzał, kupił Nitecore UM10 co najmniej. Samemu polecam Xtary , choć to już nieco droższa sprawa...
(VC2 jest najlepszym kompromisem cena/jakość, jeśli chcemy mieć "wypas" to VP2)
Większość ogniw litowo jonowych jest ładowane do 4,2, więc jest to praktycznie norma. 2200 mAh to "dolna półka" pojemnościowa, ale na moje oko lepiej mieć 4 ogniwa 2200 niż jedno 3200 za tą samą cenę.
Nie wiem też, czy wersja Convoya z FastTech ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa, a to przydatna rzecz przy stosowaniu niezabezpieczonych 18650.
Co do ładowarki - tu bym nie oszczędzał, kupił Nitecore UM10 co najmniej. Samemu polecam Xtary , choć to już nieco droższa sprawa...
(VC2 jest najlepszym kompromisem cena/jakość, jeśli chcemy mieć "wypas" to VP2)
Większość ogniw litowo jonowych jest ładowane do 4,2, więc jest to praktycznie norma. 2200 mAh to "dolna półka" pojemnościowa, ale na moje oko lepiej mieć 4 ogniwa 2200 niż jedno 3200 za tą samą cenę.