Jak z malucha zrobić zucha?

co i jak zrobiłem...
kwieto

Jak z malucha zrobić zucha?

Post autor: kwieto »

Po wmontowaniu nowej diody do Myo XP został mi stary Luxeon.
Jako że nie lubię jak mi się rzeczy marnują, postanowiłem, że mógłbym go wsadzić do latarenki kupionej w zeszłym roku "na rower" (nie tyle po to by widzieć, ale by być widzianym)

Latarenka wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać zasilane jest toto trzema bateriami AAA a sądząc po lutach na płytce wewnątrz głowicy żadnej elektroniki w środku spodziewać się nie należy.

Pomyślałem sobie, że wsadzę tam Luxeona z jakąś szeroką soczewką i będzie dobrze...
Soczewkę wypatrzyłem np. tu:
http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=99&cat_id=135
pytanie tylko czy brać z kątem 40 stopni, czy lepiej 25?
A może wsadzić nie tyle soczewkę co reflektor - jaka będzie praktyczna różnica?

Drugie pytanie - wsadzić tego Luxeona "po chamsku", czyli bez żadnej elektroniki, czy lepiej zastosować jakiś driver?
Zaznaczam, że w tym przypadku niespecjalnie zależy mi na jakimś super-hiper świetle, bardziej chodzi o wykorzystanie wolnych zasobów w postaci marnującej się diody...
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Pytanie, jak chcesz tam wsadzić tego luxeona? Przecież trzeba z niego jakoś ciepło odprowadzić do obudowy.
Kiedyś robiłem coś podobnego - do latarki wsadzałem tulejkę mosiężna wygiętą z blachy z dekielkiem do którego był przymocowany powerled.

Co do kątów to ja lubię około 25-30*, choć spora część bajkerów poleci Ci węższa optykę.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...dobrze by było, gdybys po wywaleniu tych diodek wymyślił taki sposób mocowania leda żeby oddawał ciepło na body, obudowę. Jeśli chodzi o sterowanie, to mozna ograniczyć prąd za pomocą AMC7135 (mogę podesłać taki sterownik, powinienem mieć) albo najprościej-rezystorem. Pomożemy jak by co obliczyć jego wartość.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3146
Obrazek

bo proponuję zasilanie 700mA
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Może zabraknąć miejsca na optykę, proponuję zmienić zasilanie na 17340, będzie krótsza niż standardowy koszyczek 3xAAA.
kwieto

Post autor: kwieto »

Szcerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad chłodzeniem, wyszedłem z założenia, że jak wpakuję diodę (jest na gwiazdce) do środka i przytkam tak jak są obecne diody to wystarczy...

Na długość jest tam około 24mm, soczewka ma 18,4mm (do miejsca gdzie wchodzi dioda jest 14,4mm, plus grubość płytki, plus jakiś krążek robiący za przekładkę... powinno być na styk

Calineczka - ten sterownik wygląda całkiem ok, pytanie czy się zmieści?

Acha, zasilania akurat nie chciałbym zmieniać, mam baterie AAA w Tikk'ce XP, miałbym jakąś wymienność. Cały pozostały sprzęt mam zasilany bateriami AA, nie mam ochoty wprowadzać jeszcze jednego ogniwa
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Ten sterownik ma bodajze 17mm średnicy i może ze 3mm wysokości, chyba upchasz? Jak chcesz tam samego stara, bez kombinowania z kontaktem termicznym z resztą to proponował bym dac nie więcej jak 0,35A w leda-czyli tylko jeden AMC7135 wykorzystać
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

A tego luxeona nie da się zasilić bezpośrednio z tych baterii, bez sterownika/rezystora? (Pytam, bo nie wiem, CREE tak zasiliłem i działa - już kolejny komplet baterii zżera ;) )

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Jest to mocno niewskazane. Diody nalezy zasilać tak, by ich prąd pracy był ograniczony do dopuszczalnej wartości. Dla CREE XR-E jest to np. 1A. Jeśli dioda ma niskie napięcie przewodzenia a baterie czy też akum ukumulatorki sa dobrej jakości, może popłynąc sporo większy prąd.
Niestety częśc kiepskich latarek jest tak konstruowana, ile mocy mają ogniwa, tyle idzie w leda....
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

To wiem, że diodę należy zasilać prądowo itd., itp. Natomiast liczyłem na rezystancję wewnętrzną źródła i się nie przeliczyłem. 3xAAA w szereg, noż ile to może prądu z siebie wydać nawet w zwarciu :)

Pozdrawiam
Marcin S.
DNF

Post autor: DNF »

Arku, jaki jest maxymalny dopuszczalny prad wg sheeta to jedno, a to ile My puszczamy w ta biedna diode to drugie :mrgreen:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Marcin S. pisze:noż ile to może prądu z siebie wydać nawet w zwarciu :)
zależy od jakości ogniw i rezystancji amperomierza. Myslę, że z 3AAA Eneloop kilka A będzie ...mało?
DNF

Zaraz zakladasz eneloopy. Wez pod uwage takze zwykle "bateryjki" za 80gr firmy "ultra power" i na takich ogniwach nie osiagniemy pewno nawet tego 1A :P
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Myslę, że mógł bys się zdziwić!
Poza tym zakłądam najgorszy scenariusz i staram się zabezpieczyć przed gwałtowna ciemnością. Nie wiem jakie Ty baterie kupujesz ale ja staram się uzywac markowych.
Momencik...
no to ma, 3 takie
Obrazek

w szeregu na moim mierniczku pokazują 7A zwarcia.
jakieś komentarze :razz: :?: :!:
DNF

Tak, ja mam komentarz...
MASAKRA :P
Pozdrawiam
DNF

A co sadzisz o ogniwach "rocket" z "kerfura" za 5zl/12sztuk? Napenwo dadza taki prad nawet zwarciowy?
mar3
Kontakt:

Post autor: mar3 »

Dawno dawno temu w czasach Luxeonów zmajstrowałem identyczną latarkę.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 30576acee1

dałem bin ...K i zasilałem go DD z 3 AAA ni-mh, na starcie pobierało około 1.2A
kisiel's group member - supersam & jabco team
ODPOWIEDZ