Latarka - laser

co i jak zrobiłem...
rookie

Latarka - laser

Post autor: rookie »

Witam wszystkich,

na początku przyznam się, że z elektroniki/elektryki orłem na studiach nie byłem. Mimo to chciałbym zbudować coś takiego:

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zam ... -duej-mocy

Instrukcja w miarę prosta i oczywista. Z rozbrojeniem cdromu nie powinno być problemu, moduł do lasera kosztuje z 4 dolary na DealExtream, więc to też nie problem. Wątpliwość pojawia się przy obudowie. Nie posiadam maglite, i stąd do was pytanie: czy opłaca się kupować nową latarkę i rozbierać ją na części? Czy lepiej zesztukować coś samemu?
Zdaję sobie sprawę, że samodzielne budowanie sprawi, większą przyjemność, jednak chciałbym ograniczyć koszty. Granicą jest 40$ za które można kupić gotowy produkt tego typu .
Dodatkowe pytanie: czy zastosowanie soczewki zwiększyło by efektywność lasera (w przypadku samodzielnego składania obudowy)?

Z góry dziękuje za propozycje i rady co do konstrukcji.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj ;-)
rookie pisze:Z rozbrojeniem cdromu nie powinno być problemu
a to nie cdrom a DVD i to NAGRYWARKA ma byc ;-)
Wsadzic to mozesz w body jakie Ci sie spodoba, wazne by modul alsera byl ODPOWIEDNIO ZASILANY. Na www.elektroda.pl masz duzo info na ten temat
Znajdziesz czy pomoc?
rookie

Calineczka pisze:a to nie cdrom a DVD i to NAGRYWARKA ma byc ;-)
Tak, tak.. jasne :), zdaje sobie sprawę, że oba formaty używają różnego typu laserów oraz zwykłe czytniki "odczytujące" dane mają słabszą moc niż te które muszą coś wypalać na płytkach.
Calineczka pisze:Wsadzic to mozesz w body jakie Ci sie spodoba, wazne by modul alsera byl ODPOWIEDNIO ZASILANY. Na www.elektroda.pl masz duzo info na ten temat
Znajdziesz czy pomoc?
Faktycznie, chyba od tamtego miejsca powinienem zacząć. Jest tam gigantyczny temat o budowaniu laserów o "dużej mocy" na bazie diod z dvd. Tak dla potomnych link ;). Można sporo się dowiedzieć. Nie mam co prawda aktualnie zbyt dużo czasu, aby czytać wszystkie 35 stron, więc zaryzykuje kupo jakiejś używanej latarki maglite na allegro oraz zamówię z chin moduł do lasera. Całość nie powinna przekroczyć 60 pln, więc nie powinno być tragedii jak się nie uda. Najwyżej w wakacje poczytam o temacie więcej.

Dziękuje za pomoc.
foxx

Post autor: foxx »

tylko UWAGA na OCZY!
(swoje a zwłaszcza innych!)
kodi

Post autor: kodi »

a jak juz jestesmy w temacie laserow - to moze laser powietrzny (a scislej - azotowy)? http://www.myzlab.pl/hv/laser/ (prosze to potraktowac jako ciekawostke - choc laser jest banalny do zbudowania i dalo sie go zbudowac z nudow w akademiku Elektroniki ;) )
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

kodi pisze:dalo sie go zbudowac z nudow
a co to takiego?
:mrgreen:
rookie

foxx pisze:tylko UWAGA na OCZY!
(swoje a zwłaszcza innych!)
hehe, :).. oczywiście, jednak nie sądzę, żeby udało mi się za pierwszym razem, przy braku przygotowania teoretycznego zbudować coś działającego, więc nie ma się co martwić. Na szczęście nagrywarek starych trochę mam w domu, więc jeżeli teraz się nie uda to usiądę do tego kiedy indziej.
foxx

z tego co wiem (moze sie myle) to wystarczy z nagrywarki wypatroszyc te diode laserowa i podlaczyc do odpowiedniego napiecia... a dioda z nagrywarki ma calkiem sporo mocy.
polecam okulary do pracy s tym badziewiem...
rookie

foxx pisze:z tego co wiem (moze sie myle) to wystarczy z nagrywarki wypatroszyc te diode laserowa i podlaczyc do odpowiedniego napiecia... a dioda z nagrywarki ma calkiem sporo mocy.
polecam okulary do pracy s tym badziewiem...
Na elektrodzie pisali, że raczej mocy powyżej 220mW nie uzyskam (a ktoś pisał, że przy takiej wartość odbity promień nie jest szkodliwy dla oczu). Ostrożności nigdy za wiele: myślisz o jakichś specjalnych okularach czy zwykłe przyciemniane wystarczą?
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

rookie, okulary ochronne przy pracy z laserem nie mają przyciemniać tylko mają filtrować konkretne pasmo. Przyciemnione okulary bez filtra to więcej szkody niż pożytku (źrenice są mocniej otwarte). Do pracy z laserem czerwonym poszukaj okularów z niebieską szybką.
DNF

Post autor: DNF »

Takie okularki mozna sobie sprawic na DX'ie..ale na ile one sa skuteczne?
Pozdrawiam
DNF
foxx

220 mW to sporo.
nie jestem pewien, aele w czechach jest chyba tak, ze lasery nad 5mW (a moze 50mW ???) sa jakoby niebezpieczne...
125mW green laser
http://www.youtube.com/watch?v=CeMpdiDZ ... xt_from=PL

ale nie wiem, ponoc te zielone sa dla oczu jeszcze gorzse niz te czerwone...

osobiscie spac nie moge z tego ze dzisiaj kazdy moze se kupic jakis 200 mW chinski laser na DXsie i moze niezle narobic :/
DNF

Post autor: DNF »

Te 200mW to one na kartce tylko maja, co nie oznacza ze krzywdy nie moga zrobic...
Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale tu chyba najwieksze spustoszenie robi IR..czy zle mi sie wydaje?
Pozdrawiam
DNF
foxx

tez slyszalem ze najgorsze dla oczu jest zkoncentrowane IR w promieniu...
ogolem to dla mnie ZLO, nie liczac tych najslabszych...
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
rookie

foxx pisze:220 mW to sporo.
nie jestem pewien, aele w czechach jest chyba tak, ze lasery nad 5mW (a moze 50mW ???) sa jakoby niebezpieczne...
W stanach nie wolno kupować laserów większych niż 5 mW, a przynajmniej DX pisze na stronach z laserami komentarze o tym, że produkty z wartościami większymi nie są wysyłane do USA ze względu na ich prawo.
foxx pisze:osobiscie spac nie moge z tego ze dzisiaj kazdy moze se kupic jakis 200 mW chinski laser na DXsie i moze niezle narobic :/
Nie ma co demonizować, na szczęście moda na "laserki" minęła jakiś 9, 10 lat temu. Teraz już każdy się przyzwyczaił do tego i raczej kupują to osoby, które potrzebują wskaźników (do tablicy, broni), a nie dzieci jako gadżet. Po za tym laser (czerwony) 200mW kosztuje 40$, więc jeżeli to nie jest szaleniec, który chce specjalnie robić ludziom krzywdę, to kupi raczej wersje po 3$ z 1-5mW. Jak potrzeba na dłuższy dystans można zawsze kupić zielony też o rozsądnej mocy 5mW.
DNF pisze:Te 200mW to one na kartce tylko maja, co nie oznacza ze krzywdy nie moga zrobic...
To prawda na elektrodzie piszą, że te z nagrywarek dvd może i mają pobór mocy 200mW, ale na pewno tyle nie oddają w postaci światła. Nie wiem jak się sprawa ma do produktów z DX czy to 200 to pobór (i chwyt marketingowy) czy faktycznie taką moc ma laser. Tak czy inaczej, z filmików wynika, że czarne materiały potrafią bardzo szybko topić.
ODPOWIEDZ