Latarka - laser
Latarka - laser
Witam wszystkich,
na początku przyznam się, że z elektroniki/elektryki orłem na studiach nie byłem. Mimo to chciałbym zbudować coś takiego:
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zam ... -duej-mocy
Instrukcja w miarę prosta i oczywista. Z rozbrojeniem cdromu nie powinno być problemu, moduł do lasera kosztuje z 4 dolary na DealExtream, więc to też nie problem. Wątpliwość pojawia się przy obudowie. Nie posiadam maglite, i stąd do was pytanie: czy opłaca się kupować nową latarkę i rozbierać ją na części? Czy lepiej zesztukować coś samemu?
Zdaję sobie sprawę, że samodzielne budowanie sprawi, większą przyjemność, jednak chciałbym ograniczyć koszty. Granicą jest 40$ za które można kupić gotowy produkt tego typu .
Dodatkowe pytanie: czy zastosowanie soczewki zwiększyło by efektywność lasera (w przypadku samodzielnego składania obudowy)?
Z góry dziękuje za propozycje i rady co do konstrukcji.
na początku przyznam się, że z elektroniki/elektryki orłem na studiach nie byłem. Mimo to chciałbym zbudować coś takiego:
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zam ... -duej-mocy
Instrukcja w miarę prosta i oczywista. Z rozbrojeniem cdromu nie powinno być problemu, moduł do lasera kosztuje z 4 dolary na DealExtream, więc to też nie problem. Wątpliwość pojawia się przy obudowie. Nie posiadam maglite, i stąd do was pytanie: czy opłaca się kupować nową latarkę i rozbierać ją na części? Czy lepiej zesztukować coś samemu?
Zdaję sobie sprawę, że samodzielne budowanie sprawi, większą przyjemność, jednak chciałbym ograniczyć koszty. Granicą jest 40$ za które można kupić gotowy produkt tego typu .
Dodatkowe pytanie: czy zastosowanie soczewki zwiększyło by efektywność lasera (w przypadku samodzielnego składania obudowy)?
Z góry dziękuje za propozycje i rady co do konstrukcji.
- Calineczka
- Kontakt:
Witaj
Wsadzic to mozesz w body jakie Ci sie spodoba, wazne by modul alsera byl ODPOWIEDNIO ZASILANY. Na www.elektroda.pl masz duzo info na ten temat
Znajdziesz czy pomoc?
a to nie cdrom a DVD i to NAGRYWARKA ma bycrookie pisze:Z rozbrojeniem cdromu nie powinno być problemu
Wsadzic to mozesz w body jakie Ci sie spodoba, wazne by modul alsera byl ODPOWIEDNIO ZASILANY. Na www.elektroda.pl masz duzo info na ten temat
Znajdziesz czy pomoc?
Tak, tak.. jasne , zdaje sobie sprawę, że oba formaty używają różnego typu laserów oraz zwykłe czytniki "odczytujące" dane mają słabszą moc niż te które muszą coś wypalać na płytkach.Calineczka pisze:a to nie cdrom a DVD i to NAGRYWARKA ma byc
Faktycznie, chyba od tamtego miejsca powinienem zacząć. Jest tam gigantyczny temat o budowaniu laserów o "dużej mocy" na bazie diod z dvd. Tak dla potomnych link . Można sporo się dowiedzieć. Nie mam co prawda aktualnie zbyt dużo czasu, aby czytać wszystkie 35 stron, więc zaryzykuje kupo jakiejś używanej latarki maglite na allegro oraz zamówię z chin moduł do lasera. Całość nie powinna przekroczyć 60 pln, więc nie powinno być tragedii jak się nie uda. Najwyżej w wakacje poczytam o temacie więcej.Calineczka pisze:Wsadzic to mozesz w body jakie Ci sie spodoba, wazne by modul alsera byl ODPOWIEDNIO ZASILANY. Na www.elektroda.pl masz duzo info na ten temat
Znajdziesz czy pomoc?
Dziękuje za pomoc.
a jak juz jestesmy w temacie laserow - to moze laser powietrzny (a scislej - azotowy)? http://www.myzlab.pl/hv/laser/ (prosze to potraktowac jako ciekawostke - choc laser jest banalny do zbudowania i dalo sie go zbudowac z nudow w akademiku Elektroniki )
- Calineczka
- Kontakt:
hehe, .. oczywiście, jednak nie sądzę, żeby udało mi się za pierwszym razem, przy braku przygotowania teoretycznego zbudować coś działającego, więc nie ma się co martwić. Na szczęście nagrywarek starych trochę mam w domu, więc jeżeli teraz się nie uda to usiądę do tego kiedy indziej.foxx pisze:tylko UWAGA na OCZY!
(swoje a zwłaszcza innych!)
Na elektrodzie pisali, że raczej mocy powyżej 220mW nie uzyskam (a ktoś pisał, że przy takiej wartość odbity promień nie jest szkodliwy dla oczu). Ostrożności nigdy za wiele: myślisz o jakichś specjalnych okularach czy zwykłe przyciemniane wystarczą?foxx pisze:z tego co wiem (moze sie myle) to wystarczy z nagrywarki wypatroszyc te diode laserowa i podlaczyc do odpowiedniego napiecia... a dioda z nagrywarki ma calkiem sporo mocy.
polecam okulary do pracy s tym badziewiem...
220 mW to sporo.
nie jestem pewien, aele w czechach jest chyba tak, ze lasery nad 5mW (a moze 50mW ?) sa jakoby niebezpieczne...
125mW green laser
http://www.youtube.com/watch?v=CeMpdiDZ ... xt_from=PL
ale nie wiem, ponoc te zielone sa dla oczu jeszcze gorzse niz te czerwone...
osobiscie spac nie moge z tego ze dzisiaj kazdy moze se kupic jakis 200 mW chinski laser na DXsie i moze niezle narobic
nie jestem pewien, aele w czechach jest chyba tak, ze lasery nad 5mW (a moze 50mW ?) sa jakoby niebezpieczne...
125mW green laser
http://www.youtube.com/watch?v=CeMpdiDZ ... xt_from=PL
ale nie wiem, ponoc te zielone sa dla oczu jeszcze gorzse niz te czerwone...
osobiscie spac nie moge z tego ze dzisiaj kazdy moze se kupic jakis 200 mW chinski laser na DXsie i moze niezle narobic
W stanach nie wolno kupować laserów większych niż 5 mW, a przynajmniej DX pisze na stronach z laserami komentarze o tym, że produkty z wartościami większymi nie są wysyłane do USA ze względu na ich prawo.foxx pisze:220 mW to sporo.
Nie ma co demonizować, na szczęście moda na "laserki" minęła jakiś 9, 10 lat temu. Teraz już każdy się przyzwyczaił do tego i raczej kupują to osoby, które potrzebują wskaźników (do tablicy, broni), a nie dzieci jako gadżet. Po za tym laser (czerwony) 200mW kosztuje 40$, więc jeżeli to nie jest szaleniec, który chce specjalnie robić ludziom krzywdę, to kupi raczej wersje po 3$ z 1-5mW. Jak potrzeba na dłuższy dystans można zawsze kupić zielony też o rozsądnej mocy 5mW.foxx pisze:osobiscie spac nie moge z tego ze dzisiaj kazdy moze se kupic jakis 200 mW chinski laser na DXsie i moze niezle narobic
To prawda na elektrodzie piszą, że te z nagrywarek dvd może i mają pobór mocy 200mW, ale na pewno tyle nie oddają w postaci światła. Nie wiem jak się sprawa ma do produktów z DX czy to 200 to pobór (i chwyt marketingowy) czy faktycznie taką moc ma laser. Tak czy inaczej, z filmików wynika, że czarne materiały potrafią bardzo szybko topić.DNF pisze:Te 200mW to one na kartce tylko maja, co nie oznacza ze krzywdy nie moga zrobic...