Zasilanie taśmy LED.
Zasilanie taśmy LED.
Witam wszystkich serdecznie,
Kupiłem sobie taką oto taśmę LED: http://sklep.neonica.pl/tasma-led-5730- ... ienny.html Jednak mam pewne wątpliwości z jej zasilaniem. Producent pisze, że taśma osiąga moc 15.4W/m (w PDF 13.2W/m). Niemniej jeśli podłączę ją do zasilacza z ustawionymi równo 12.0V, to taśma pobiera zaledwie 3.2A. Daje to jak łatwo policzyć moc 38.4/W dla odcinka 5m i tylko 7,68W/m. Nie powiem, trochę to odbiega od deklaracji producenta. Czy napięcie zasilania powinno być wyższe? Te 12V to tylko jakaś umowna wartość? Przy 14V taśma pobiera 4,95A co daje moc w okolicy 14W/m - ale czy 14V to nie za dużo? Poradźcie proszę.
Kupiłem sobie taką oto taśmę LED: http://sklep.neonica.pl/tasma-led-5730- ... ienny.html Jednak mam pewne wątpliwości z jej zasilaniem. Producent pisze, że taśma osiąga moc 15.4W/m (w PDF 13.2W/m). Niemniej jeśli podłączę ją do zasilacza z ustawionymi równo 12.0V, to taśma pobiera zaledwie 3.2A. Daje to jak łatwo policzyć moc 38.4/W dla odcinka 5m i tylko 7,68W/m. Nie powiem, trochę to odbiega od deklaracji producenta. Czy napięcie zasilania powinno być wyższe? Te 12V to tylko jakaś umowna wartość? Przy 14V taśma pobiera 4,95A co daje moc w okolicy 14W/m - ale czy 14V to nie za dużo? Poradźcie proszę.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Zasilałem z jednego końca. Nie chcę w tej chwili jej ciąć - bo być może ją zwrócę. Zaraz sprawdzę spadek napięcia na końcu taśmy, zobaczymy ile poszło w powietrze.
EDIT: Zmierzyłem napięcie na drugim końcu przy zasilaniu 12,0V z jednej strony. Wyszło niecałe 9,4V(!). Zasiliłem taśmę z dwóch stron, prąd wzrósł do 4,7A co dało by okolice 11.3W/m nadal nieco za mało. Pytanie czy dalsze dzielenie zasilania ma sens? W takim układzie przy 13V taśma pobiera ponad 6A co dało by w zasadzie znamionową moc podawaną przez producenta.
EDIT2: Zmierzyłem napięcie na taśmie mniej więcej w połowie. Przy zasilaniu z obu stron, w środku mam 10,5V. Wygląda na to, że faktycznie trzeba ją dzielić i to dzielić bardzo często. Ostatecznie taśma będzie u mnie świecić w odcinkach około 1,2m, i z tego co widzę to każdy taki odcinek będzie zasilany z dwóch stron.
EDIT: Zmierzyłem napięcie na drugim końcu przy zasilaniu 12,0V z jednej strony. Wyszło niecałe 9,4V(!). Zasiliłem taśmę z dwóch stron, prąd wzrósł do 4,7A co dało by okolice 11.3W/m nadal nieco za mało. Pytanie czy dalsze dzielenie zasilania ma sens? W takim układzie przy 13V taśma pobiera ponad 6A co dało by w zasadzie znamionową moc podawaną przez producenta.
EDIT2: Zmierzyłem napięcie na taśmie mniej więcej w połowie. Przy zasilaniu z obu stron, w środku mam 10,5V. Wygląda na to, że faktycznie trzeba ją dzielić i to dzielić bardzo często. Ostatecznie taśma będzie u mnie świecić w odcinkach około 1,2m, i z tego co widzę to każdy taki odcinek będzie zasilany z dwóch stron.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
W sumie dziwny temat Temat wielokrotnie poruszany na forum
Niewiele taśm pobiera tyle prądu ile podaje sprzedawca. Przy okazji nie zapomnij, że przy pełnej mocy, taśmy powinny być przyklejone do czegoś, co odprowadzi ciepło. 10W na metr to bardzo dużo, warunki w jakich muszą pracować ledy są niestety niekorzystne.
Dane o CRI też bym włożył między bajki.
Niewiele taśm pobiera tyle prądu ile podaje sprzedawca. Przy okazji nie zapomnij, że przy pełnej mocy, taśmy powinny być przyklejone do czegoś, co odprowadzi ciepło. 10W na metr to bardzo dużo, warunki w jakich muszą pracować ledy są niestety niekorzystne.
Dane o CRI też bym włożył między bajki.
ILPT
No skoro jest liniowa i znana przez producenta, to przecież nie problem podać w specyfikacji maksymalną długość odcinka zasilanego z jednej strony. Ja np. nie miałem zielonego pojęcia, że zasilanie taśm trzeba ponawiać co jakąś tam odległość - dla mnie taśmy LED to zupełna nowośćptja pisze:A jakie miałby przyjąć kryterium, skoro rezystancja ścieżki jest w miarę liniowa?
Masz jakiekolwiek podstawy by tak twierdzić? Widmo obserwowane przez folię dyfrakcyjną wygląda dokładnie tak, jak podaje producent w specyfikacji. Skoro widmo jest ciągłe i bardzo równe, to dlaczego źródło nie miało by osiągnąć deklarowanego odwzorowania barw?skaktus pisze:Dane o CRI też bym włożył między bajki.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Przecież zasilałem tą taśmę w nieprawidłowy sposób. Po skróceniu odcinka okazało się, że prąd pobierany przez taśmę znacząco wzrósł. Co więcej, dolutowałem sobie jeden punkt zasilania dokładnie na środku taśmy. Taśma zasilana z obu końcówek + punkt w środku pobiera 6.29A. To jest już bardzo bardzo blisko tego, co deklaruje producent. Tak swoją drogą, spróbuję od nich wyciągnąć jakieś dokładniejsze dane. Może podadzą wyniki poszczególnych pomiarów dla R1 - R14.skaktus pisze:Chocby dlatego że tak podstawowe parametry jak pobór prądu się nie zgadzają...
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Skoro to nie problem, to jaką długość byś zaproponował? Jaki spadek mocy czy napięcia jest jeszcze OK, a jaki już nie OK? Nie ma znormalizowanych kryteriów na to, więc jaką miarę przyłożyć?KaszeL pisze:No skoro jest liniowa i znana przez producenta, to przecież nie problem podać w specyfikacji maksymalną długość odcinka zasilanego z jednej strony.ptja pisze:A jakie miałby przyjąć kryterium, skoro rezystancja ścieżki jest w miarę liniowa?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ja nie znam tych parametrów, producent tak. Producent może prosto zadeklarować maks długość pojedynczego odcinka, ja nie.ptja pisze:Skoro to nie problem, to jaką długość byś zaproponował?KaszeL pisze:No skoro jest liniowa i znana przez producenta, to przecież nie problem podać w specyfikacji maksymalną długość odcinka zasilanego z jednej strony.ptja pisze:A jakie miałby przyjąć kryterium, skoro rezystancja ścieżki jest w miarę liniowa?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Przepraszam, zmodyfikowałem swój post po wysłaniu, ale mam nadzieję, że zniekształca to sensu wypowiedzi.KaszeL pisze:Ja nie znam tych parametrów, producent tak. Producent może prosto zadeklarować maks długość pojedynczego odcinka, ja nie.
No właśnie nie może prosto zadeklarować. I 5cm taśmy zasilane z dwóch stron zaświeci i 5m z jednej strony też. Wszystko pośrednie to będzie już coś pomiędzy mocą maksymalną a tą, którą zmierzyłeś na początku swojego eksperymentu. Żeby móc podać to, czego się domagasz musimy mieć obiektywne kryterium "dobrze/źle". Jaki spadek mocy należy uznać za nieakceptowalny?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
A 5% na tym pozostałym odcinku czy 5% całości?KaszeL pisze:Oczekujesz ode mnie deklaracji? Moim zdaniem dopuszczalny jest spadek mocy o nie więcej niż 5%.
Nie, nie chcę deklaracji. Raczej chodzi mi o to, by pokazać, że skoro nie ma znormalizowanego czy obiektywnego kryterium, to i domaganie się od producenta podawania wyniku jest bezcelowe (IMHO).
To trochę jak w samochodzie: można puścić przewody do reflektora przez przełącznik a można skrócić wiązkę i wstawić przekaźnik sterowany z deski. Oba sposoby są prawidłowe.
Bardziej celowe byłoby domaganie się podawania mocy LEDów (bo podawana obecnie moc to chyba ta pobierana z zasilania, bez uwzględnienia strat mocy na rezystorach ograniczających).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski