POMOCY! Niesforne latarki Nitecore

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Wielebny

POMOCY! Niesforne latarki Nitecore

Post autor: Wielebny »

Latarka Nitecore P20 od nowości działała, teraz gdy poleżała trochę nieużywana (przechowywałem BEZ baterii) nie daje znaków życia.

Niby jest gwarancja i tak dalej, ale zwyczajnie nie chce mi się bawić w wysyłanie

Oprócz zwykłego włącznika mam RSW2.

Udało mi się ją ze dwa razy włączyć przy zwykłym włączniku, gdy kombinowałem z wyjmowaniem i wkładaniem ogniwa oraz przykręcaniem obu włączników (zwykły i na kablu). Ale po energicznym potrząśnięciu zgasła, więc coś musi "nie stykać".

Mam dwa proste ogniwa 18650 od woytazo. Nie znam pojemności.

Zajrzałem do wnętrza latarki i podejrzewam że ogniwo nie styka od strony głowicy latarki (czyli NIE włącznika, NIE tej "płaskiej" strony ogniwa, tylko "z przodu"). Mam nadzieję, że kapujecie.

Sądząc po zdjęciach ten "cycek" z jednej strony ogniwa jest bardziej wypukły np. w oryginalnych ogniwach Nitecore, niż ten przy posiadanych przeze mnie ogniwach od woytazo. I WYDAJE MI SIĘ, że tu leży problem.

Z technicznego punktu widzenia jestem latarkowym laikiem.

Czy jedynym rozwiązaniem jest zakup jakichś markowych ogniw? A może się mylę i problem leży gdzie indziej?

EDIT: Ale śmiesznie, sprawdziłem teraz inną latarkę Nitecore (EC21) i też nie działa.

Natomiast w latarkach Convoy S2 oraz Covoy C8 (obie modowane przez maciex93) oba ogniwa działają prawidłowo. W C8 działa i włącznik kablowy i zwykły forward click.

Ciekawe tylko, dlaczego obie latarki Nitecore od nowości działały prawidłowo
michal1

Post autor: michal1 »

Możliwe że + ogniwa nie styka z latarką. Najlepiej poprawić latarkę ale jest na gwarancji więc to odpada, najlepiej powiększyć plus ogniwa. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. :-|
Powodzenia
Wesołych Świąt ;)
Wielebny

Jak się powiększa plus ogniwa?
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Lutując np. mosiężny krążek, lub nadlewając cyną. Tylko trzeba uważać aby nie przegrzać ogniwa.
Ostatnio zmieniony sobota 04 kwie 2015, 22:24 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

http://www.nitecore.com/UploadFile/File ... _UM_en.pdf

3 This product CANNOT be powered by flat-top batteries... (a ogniwa od Woytazo mają właśnie płaski biegun dodatni)...

Tak więc najlepiej będzie przylutować mały mosiężny krążek na środku ogniwa, żeby zrobić z płaskiego - wypukły.
Wielebny

Dzięki panowie :) teraz muszę znaleźć kogoś uzbrojonego w lutownicę
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Wielebny, Masz może w domu magnes neodymowy? Taką małą pastylkę wystarczy na plus ogniwa przyłożyć. Można w starych cd-romach np. takie coś znaleźć.
Wielebny

A poszukam
ODPOWIEDZ