Status przesyłki: Zatrzymanie przez urząd celny. Co robić?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
hitman047

Post autor: hitman047 »

Koledzy, potraficie wytłumaczyć jak to jest:
Urząd celny w Warszawie zatrzymał paczkę, ale puścił dalej.
Natomiast urząd celny w Zabrzu zatrzymał paczkę i teraz zatrzymana została w cle!
A kwota przesyłki nie przekracza kwoty do opłat...
max4max

Post autor: max4max »

hitman047 pisze: i teraz zatrzymana została w cle!
Z tego co wiem to cło nigdy nie jest automatycznie naliczane bez deklaracji, więc na pewno dostaniesz wezwanie do wypełnienia deklaracji/przesłania dokumentów o wartości zakupu.
Jak chcesz możesz też tam zadzwonić.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Norma. Skoro jeszcze nie otrzymałeś listu napisz do nich coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Dzień dobry,

Zapewne dotarła do Państwa paczka z trackingu nr XX,
więc aby przyśpieszyć ewentualne procedury, w załącznikach przesyłam
potwierdzenie przelewu oraz zrzut ekranu. Kwota XX$.
Email:
werzabrze.doz@katowice.poczta-polska.pl

W tytule emaila podaj tracking. To powinno nieco przyśpieszyć sprawę.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

hitman047 pisze:Koledzy, potraficie wytłumaczyć jak to jest:
Urząd celny w Warszawie zatrzymał paczkę, ale puścił dalej.
Natomiast urząd celny w Zabrzu zatrzymał paczkę i teraz zatrzymana została w cle!
A kwota przesyłki nie przekracza kwoty do opłat...
Ostatnio tak u mnie wyglądało zatrzymanie przesyłki w cle, tzn wpierw Wawa się tym zainteresowała ale oddali to urzędowi docelowo zajmującemu się ściąganiem opłat. Dostaniesz niebawem tradycyjną pocztą świstek z instrukcjami. Jak chcesz przyśpieszyć odbiór przesyłki, to musisz naskrobać im @.
hitman047

Wysłałem do nich maila tak jak Jacek poleciłeś :)
Niestety nie posiadam typowego potwierdzenia przelewu, a jedynie zrzut ekranu z podsumowania płatności poprzez Pay Pal. Ale wysłałem im to, wraz ze zrzutami ekranu:
Zamówienia, zrealizowania zamówienia, oraz potwierdzenia przez GearBest wysyłki pod mój adres (Gearbest dołącza do tego nawet zdjęcie paczki, które też jest na tym zrzucie ekranu :D ).
Zobaczymy jak szybko odpowiedzą..
W najgorszej sytuacji mogę również podjechać do Zabrza, mam tam jakieś 25 kilometrów około...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

hitman047 pisze:Zobaczymy jak szybko odpowiedzą..
Nie odpowiedzą wcale, jeśli podesłałeś im wszystko (a na to wygląda, że jest komplet niezbędnych info).
hitman047

Ciekawe kiedy zmieni się status przesyłki, albo odpowiedzą. Dokumenty wysłałem jeszcze przed świętami w godzinach ich pracy, a dzisiaj póki co jeszcze cisza.
Ale domyślam się, że jak to na urząd przystało to mają czas <kawa> <kawa> <kawa> <kawa> <kawa> <soczek> :cwaniak: :spi:
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

ok 2 dni robocze, powinieneś otrzymać paczkę, lub za pobraniem ( co jest najbardziej prawdopodobne), lub z informacja, że dopuszczono do obrotu i listonosz nie pobierze od Ciebie opłaty.
hitman047

Wczoraj po południu dowiedziałem się, że na decyzję muszę poczekać minimum 3-4 dni... czyli zanim wyślą to kolejne 2 dni potem. Krótko mówiąc - paczka w kilka dni przyszła z Chin do Polski przez Holandię a w Polsce spędzi łącznie z 2 tygodnie albo więcej :D
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Przecież muszą jakoś zapracować na swoje pensje, pokazać jak poważnie traktują swoje obowiązki... - mały stosik przesyłek pokaże w trakcie jakiegoś "nalotu" jak zapracowani są, jak bardzo zasługują na podwyżkę...
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Pierwsze zamówienie z hke i zatrzymanie przesyłki w cle :kwasny: jest szansa, że ją puszczą czy jechać do nich jutro? Mam do UC 2km :mrgreen:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

kurdolf, zależy jaka kwota. Do 40 euro nie powinieneś zapłacić, ale to już od nich zależy.

BD wysyła mi ostatnio paczki bez Giftu, ostatnia paczka przeszła przez 3 urzędy celne, ale po rewizji sami puścili. Sądzę że potargali ładny kartonik, bo chcieli sprawdzić co jest w środku.. Lepsze to niż oclenie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 sty 2016, 19:40 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

kurdolf, to jeszcze o niczym nie świadczy. Poczekaj.
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Jacek 95$ skyrc mc3000 mi zatrzymali. Wer Warszawa też zatrzymali w UC ale puścili ją dalej. A teraz status zatrzymanie w cle to już zwątpiłem, że się uda. W sumie aż tak mi się nie spieszy to poczekam a nóż ją przepuszczą :wink:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Puszczą, nie bądź nadgorliwy! To samo było z moim Opusem, najpierw WER Warszawa- zatrzymano/ zwolniono, potem WER Komorniki zatrzymano/zwolnino, potem zawieźli to nie wiem po co na jakiś UP w Poznaniu, następnego dnia WER Szamotuły zatrzymano/zwolniono i na końcu listonosz przyniósł jak gdyby nigdy nic. Także nie wychylaj się, czekaj, jak będą coś od Ciebie chcieli to sami przyjdą.
Chyba, że GearBest popisał jakieś głupoty na deklaracji celnej. :|
ODPOWIEDZ