Żarówki LED o wysokim CRI / RA >90
Pamiętaj też, że radiator "na wolności" lepiej będzie się sprawdzał niż w kloszu otwartym np. tylko z jednej strony. Kilka lat temu zrobiłem takie zamienniki żarówek na bazie radiatora z Athlona XP. O ile przy 5W na wolnej przestrzeni radiator był ciepły, to w kloszu zamkniętym od doły, radiator parzył.
ILPT
Odświeżę trochę temat. Potrzebowałbym oświetlenia led o wysokim CRI, powiedzmy równym 95 i temperaturze barwowej około 2700K. Idealnym rozwiązaniem byłaby żarówka w wykonaniu Bociana, ale ilość światła jaką one oferują jest zbyt wysoka. W zupełności zadowala mnie, a nawet jest wskazane 250-300 lm.
Stąd moje pytanie, czy ktoś poleci jakąś żarówkę led na gwint E14, w której wystarczyłoby podmienić diodę i ewentualnie dokonać jakiś w miarę nieskomplikowanych modyfikacji. Zastanawiam się też nad diodą, czy Cree XT-E byłaby odpowiednia, chociaż nie znalazłem innych poza 90 CRI, a jak wspomniałem chciałbym coś koło 95 o ile różnica jest odczuwalna, bo wszystkie żarówki led o CRI > 80 ogólnodostępne dają strasznie trupie światło.
Stąd moje pytanie, czy ktoś poleci jakąś żarówkę led na gwint E14, w której wystarczyłoby podmienić diodę i ewentualnie dokonać jakiś w miarę nieskomplikowanych modyfikacji. Zastanawiam się też nad diodą, czy Cree XT-E byłaby odpowiednia, chociaż nie znalazłem innych poza 90 CRI, a jak wspomniałem chciałbym coś koło 95 o ile różnica jest odczuwalna, bo wszystkie żarówki led o CRI > 80 ogólnodostępne dają strasznie trupie światło.