Żarówki LED o wysokim CRI / RA >90

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pamiętaj też, że radiator "na wolności" lepiej będzie się sprawdzał niż w kloszu otwartym np. tylko z jednej strony. Kilka lat temu zrobiłem takie zamienniki żarówek na bazie radiatora z Athlona XP. O ile przy 5W na wolnej przestrzeni radiator był ciepły, to w kloszu zamkniętym od doły, radiator parzył.
ILPT
studzin

Post autor: studzin »

Oprawy mam tego typu:

Obrazek

Rozważam też dać jakiś mały wiatraczek, ale to zobaczymy po testach praktycznych.

Generalnie 8 takich opraw na 18m^2 + 4 x MH 70W. Myślę, że nie będę ledów gonił cały czas na 100%.
lorak

Post autor: lorak »

Odświeżę trochę temat. Potrzebowałbym oświetlenia led o wysokim CRI, powiedzmy równym 95 i temperaturze barwowej około 2700K. Idealnym rozwiązaniem byłaby żarówka w wykonaniu Bociana, ale ilość światła jaką one oferują jest zbyt wysoka. W zupełności zadowala mnie, a nawet jest wskazane 250-300 lm.
Stąd moje pytanie, czy ktoś poleci jakąś żarówkę led na gwint E14, w której wystarczyłoby podmienić diodę i ewentualnie dokonać jakiś w miarę nieskomplikowanych modyfikacji. Zastanawiam się też nad diodą, czy Cree XT-E byłaby odpowiednia, chociaż nie znalazłem innych poza 90 CRI, a jak wspomniałem chciałbym coś koło 95 o ile różnica jest odczuwalna, bo wszystkie żarówki led o CRI > 80 ogólnodostępne dają strasznie trupie światło.
ODPOWIEDZ