Latarka ogólnego zastosowania do 500zł
Latarka ogólnego zastosowania do 500zł
Z okazji pierwszego posta witam wszystkim forumowiczów. Zastanawiam się nad zakupem pierwszej porządnej latarki (wróciło mi hobby z dzieciństwa a taki sprzęt też w domu czy na wyjeździe może się przydać) dlatego też proszę o pomoc. Trochę już zapoznałem się z tematem więc można powiedzieć, że nie jestem całkiem zielony, raczej delikatnie zazieleniony Post będzie generalnie dość długi, ale chciałbym wyrazić wszystkie swoje wątpliwości. Z góry dziękuję cierpliwym.
A teraz czego potrzebuję i od razu zaznaczam, że wiem, że wszystkiego nie dostanę
- latarka na 1x18650 do 500 zł (bez aku i ładowarki)
- jeśli da się kupić coś sensownego za 140zł to chętnie wydam 360zł mniej
- preferuję zasięg niż szerokość światła (istnieją dyfuzory) ale ważniejszy jest ogólnie zakup dobrego wszechstronnego sprzętu
- wiem, że na mojej liście są mocno różniące się rozkładem światła latarki (od sc600 do srt6) bo nie jest to główne kryterium (nie ma głównego kryterium)
- preferowan (nie konieczny) neutral white
- stabilizacja wszystkich trybów oprócz turbo
- możliwość użycia ogniw bez zabezpieczenia (tańsze) i chętnie flat top (większy wybór - też z odzysku)
- sensownie dobrane tryby i wygodna zmiana trybów (jakoś kompletnie nie podchodzi mi sterowanie przez odkręcanie głowicy jak np. w eagletac g25c2)
Wypiszę kilka modeli które biorę pod uwagę z dodatkowymi uwagami co mi się w danym modelu podoba a co nie:
1. ZebraLight SC600w Mk II L2
+ rozmiar i waga, neutral white, dużo trybów, bdb stabilizacja, fajne skróty + programowanie trybów h2, m2, l2, możliwość zaczepienia na daszku czapki (dwustronny klips + mały rozmiar i waga)
- zasięg, cena, wygląd
2. Olight s30r
+ cena (gratis ładowarka + dobry aku), rozmiar, wygląd, ładowanie w latarce (szybko można użyć i szybko znowu odstawić na ładowarkę)
- cool white, brak trybu około 200lm (jest 100 i 600), zasięg
3. Fenix pd35
+ bardzo fajnie dobrane tryby (brak moonlight ale mi nie zależy), wygląd ok, nie jest przesadnie wielka chociaż większa od powyższych, fenixy chyba należą do bardzo dobrych jakościowo latarek, stabilizacja? (podobno z hight schodzi po okolo 20-30 minutach ale również podobno można wrócić, turbo 5minut, reszta stabilizowana)
- cool white, zasięg
4. Nitecore SRT6
+ super wygląd, lepszy zasięg od powyższych (ref ok 34mm), super zmiana trybów (płynna 0-100% przez magnetyczny ring), jeśli działa jak SRT7 to powinna dobrze stabilizować do koło 60% mocy co jest wystarczające
- cena, wielkość, cool white
5. Convoy M2 (na przykładzie moda Bociana)
+ fajny wygląd, programowalne tryby (wolałbym 5 niż 4), niezły zasięg (chyba podobny do SRT6), zabezpieczenie termiczne, kolor światła
- czytałem (chyba tu albo u sąsiadów), że mody nie są w ogóle stabilizowane nawet w najniższych trybach (ktoś nawet pomiary podawał - niestety nie przytoczę źródła), trochę brak zaufania do modów.
Jeszcze moje najważniejsze wątpliwości tak w skrócie
- jak to naprawdę jest ze stabilizacją dobrych modów?
- czy lepszy dobry mod czy jednak jakaś markowa latarka? widziałem różne opinie - od "nie przepłacaj za fenixa" po "markowy sprzęt to jeszcze wyższa półka niż mody"
Jeszcze raz dziękuję cierpliwym którzy przeczytali chociaż połowę posta i jeszcze zdecydowali się odpowiedzieć
Pozdrawiam,
Łukasz
A teraz czego potrzebuję i od razu zaznaczam, że wiem, że wszystkiego nie dostanę
- latarka na 1x18650 do 500 zł (bez aku i ładowarki)
- jeśli da się kupić coś sensownego za 140zł to chętnie wydam 360zł mniej
- preferuję zasięg niż szerokość światła (istnieją dyfuzory) ale ważniejszy jest ogólnie zakup dobrego wszechstronnego sprzętu
- wiem, że na mojej liście są mocno różniące się rozkładem światła latarki (od sc600 do srt6) bo nie jest to główne kryterium (nie ma głównego kryterium)
- preferowan (nie konieczny) neutral white
- stabilizacja wszystkich trybów oprócz turbo
- możliwość użycia ogniw bez zabezpieczenia (tańsze) i chętnie flat top (większy wybór - też z odzysku)
- sensownie dobrane tryby i wygodna zmiana trybów (jakoś kompletnie nie podchodzi mi sterowanie przez odkręcanie głowicy jak np. w eagletac g25c2)
Wypiszę kilka modeli które biorę pod uwagę z dodatkowymi uwagami co mi się w danym modelu podoba a co nie:
1. ZebraLight SC600w Mk II L2
+ rozmiar i waga, neutral white, dużo trybów, bdb stabilizacja, fajne skróty + programowanie trybów h2, m2, l2, możliwość zaczepienia na daszku czapki (dwustronny klips + mały rozmiar i waga)
- zasięg, cena, wygląd
2. Olight s30r
+ cena (gratis ładowarka + dobry aku), rozmiar, wygląd, ładowanie w latarce (szybko można użyć i szybko znowu odstawić na ładowarkę)
- cool white, brak trybu około 200lm (jest 100 i 600), zasięg
3. Fenix pd35
+ bardzo fajnie dobrane tryby (brak moonlight ale mi nie zależy), wygląd ok, nie jest przesadnie wielka chociaż większa od powyższych, fenixy chyba należą do bardzo dobrych jakościowo latarek, stabilizacja? (podobno z hight schodzi po okolo 20-30 minutach ale również podobno można wrócić, turbo 5minut, reszta stabilizowana)
- cool white, zasięg
4. Nitecore SRT6
+ super wygląd, lepszy zasięg od powyższych (ref ok 34mm), super zmiana trybów (płynna 0-100% przez magnetyczny ring), jeśli działa jak SRT7 to powinna dobrze stabilizować do koło 60% mocy co jest wystarczające
- cena, wielkość, cool white
5. Convoy M2 (na przykładzie moda Bociana)
+ fajny wygląd, programowalne tryby (wolałbym 5 niż 4), niezły zasięg (chyba podobny do SRT6), zabezpieczenie termiczne, kolor światła
- czytałem (chyba tu albo u sąsiadów), że mody nie są w ogóle stabilizowane nawet w najniższych trybach (ktoś nawet pomiary podawał - niestety nie przytoczę źródła), trochę brak zaufania do modów.
Jeszcze moje najważniejsze wątpliwości tak w skrócie
- jak to naprawdę jest ze stabilizacją dobrych modów?
- czy lepszy dobry mod czy jednak jakaś markowa latarka? widziałem różne opinie - od "nie przepłacaj za fenixa" po "markowy sprzęt to jeszcze wyższa półka niż mody"
Jeszcze raz dziękuję cierpliwym którzy przeczytali chociaż połowę posta i jeszcze zdecydowali się odpowiedzieć
Pozdrawiam,
Łukasz
Modyfikowane latarki to zazwyczaj lepsze Chińczyki. Nie odbiegają bardzo jakościowo od markowych rywali, no może troszeczkę. Kupując latarkę modowaną dostajesz coś robionego pod Ciebie np. barwa diody do wyboru itp. Generalnie modowane są tańsze i równie lepsze, ale nie ma aż tak dużo modeli.
Zastanów się nad convoy m1/m2/c8
albo na mocniejszej latarce na MT-G2
Zastanów się nad convoy m1/m2/c8
albo na mocniejszej latarce na MT-G2
Re: Latarka ogólnego zastosowania do 500zł
Witam
Jeśli brakuje Ci trybów w latarkach Bociana, to zwróć uwagę na jego najnowszy driverek, w którym masz praktycznie 9 programowalnych trybów.
Pozdrawiam
Zależy co masz na myśli, jeśli stabilizację strumienia świetlnego... to chyba nie słyszałem o takiej latarce. Jeśli chodzi o stabilizację prądu diody, to praktycznie każda latarka z forum tak ma, oczywiście do pewnego poziomu rozładowania akumulatora.dryot pisze:- czytałem (chyba tu albo u sąsiadów), że mody nie są w ogóle stabilizowane nawet w najniższych trybach (ktoś nawet pomiary podawał - niestety nie przytoczę źródła
Jeśli brakuje Ci trybów w latarkach Bociana, to zwróć uwagę na jego najnowszy driverek, w którym masz praktycznie 9 programowalnych trybów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ogólnie to jeszcze masz:
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16277
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15496
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12512
- albo coś mocniejszego http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Możesz kupić za ten budżet 2 porządnie zmodowane latarki
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16277
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15496
- http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12512
- albo coś mocniejszego http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Możesz kupić za ten budżet 2 porządnie zmodowane latarki
Ganzo G718B
Dzięki za odpowiedzi dodam jeszcze, że:
- najważniejsza jest ogólna satysfakcja z latarki i jej użyteczność, jest wiele kryteriów które biorę pod uwagę, zasięg to tylko jedno z nich
- z zasięgiem to mi nie chodzi o jakieś punktowce czy wielkie armaty, bardziej coś o zasięgu zbliżonym do np olight m22 i to nie jest kluczowy parametr (miło by było) - dlatego nadal biorę pod uwagę np sc600 czy s30r a nie biorę pod uwagę np convoy c8 (duża głowica) i np wydaje mi się, że m2 była by już wystarczająca
- zakup tylko w PL (albo markowa w sklepie) albo poprawiona z forum
- no i nadal zastanawiam się jak się mają mody do markowego sprzętu (fenix, nitecore, olight) - czy w dobie modów ludzie kupują jeszcze produkty typu sc600, pd35, p12 itd.
- stabilizację to mam na myśli to co widać np. w testach selfbuilda na zagranicznym forum - taki olight s30r daje 600lm przez 2,5h płasko (wiem, że zależy od warunków, ruchu powietrza itd).
- najważniejsza jest ogólna satysfakcja z latarki i jej użyteczność, jest wiele kryteriów które biorę pod uwagę, zasięg to tylko jedno z nich
- z zasięgiem to mi nie chodzi o jakieś punktowce czy wielkie armaty, bardziej coś o zasięgu zbliżonym do np olight m22 i to nie jest kluczowy parametr (miło by było) - dlatego nadal biorę pod uwagę np sc600 czy s30r a nie biorę pod uwagę np convoy c8 (duża głowica) i np wydaje mi się, że m2 była by już wystarczająca
- zakup tylko w PL (albo markowa w sklepie) albo poprawiona z forum
- no i nadal zastanawiam się jak się mają mody do markowego sprzętu (fenix, nitecore, olight) - czy w dobie modów ludzie kupują jeszcze produkty typu sc600, pd35, p12 itd.
- stabilizację to mam na myśli to co widać np. w testach selfbuilda na zagranicznym forum - taki olight s30r daje 600lm przez 2,5h płasko (wiem, że zależy od warunków, ruchu powietrza itd).
Witam
Stabilną jasność (w pewnych granicach) można uzyskać w każdej latarce zasilanej z pojedynczego ogniwa ze sterownikiem opartym o układy AMC lub dobre przetwornice. Kilku kolegów zamieściło wykresy. Te granice, zależne są np. od Vf diody, oraz charakterystyki rozładowania akumulatora.
Latarki zasilane "dużo" wyższymi napięciami, typu 2x CR123, czy 2 x Li-Ion, mają tą przewagę, że można praktycznie do końca wyciągnąć niezmienny poziom jasności, tylko że z reguły potem następuje ciemność... Podobnie jest z latarkami zasilanymi 1 x CR123 lub 1 - 2 x NiMH.
Pozdrawiam
No właśnie, w normalnych warunkach, nie ma szans, aby latarka świeciła niezmiennym poziomem światła. Ale, jak to mawiają "amerykańscy uczeni", zawsze można wykazać wyższość produktu, którego wyższość chce się wykazać.dryot pisze:- stabilizację to mam na myśli to co widać np. w testach selfbuilda na zagranicznym forum - taki olight s30r daje 600lm przez 2,5h płasko (wiem, że zależy od warunków, ruchu powietrza itd).
Stabilną jasność (w pewnych granicach) można uzyskać w każdej latarce zasilanej z pojedynczego ogniwa ze sterownikiem opartym o układy AMC lub dobre przetwornice. Kilku kolegów zamieściło wykresy. Te granice, zależne są np. od Vf diody, oraz charakterystyki rozładowania akumulatora.
Latarki zasilane "dużo" wyższymi napięciami, typu 2x CR123, czy 2 x Li-Ion, mają tą przewagę, że można praktycznie do końca wyciągnąć niezmienny poziom jasności, tylko że z reguły potem następuje ciemność... Podobnie jest z latarkami zasilanymi 1 x CR123 lub 1 - 2 x NiMH.
Pozdrawiam
Czyżbym miał zaszczyt z autorem firmware`u m.in. w latarkach bociana? Selfbuilt nie próbuje wykazywać wyższości konkretnej latarki - stabilizację skuteczną widać dla wielu modeli przynajmniej w średnim trybie (np. pd35, p12) + dla niektórych w trybach wysokich (armyteki pro, sc600, s30r), a z drugiej strony widziałem gdzieś chyba tutaj na forum właśnie pokazany brak stabilizacji dla wszystkich trybów dla modów - dlatego się zastanawiam jak to jestPyra pisze: No właśnie, w normalnych warunkach, nie ma szans, aby latarka świeciła niezmiennym poziomem światła. Ale, jak to mawiają "amerykańscy uczeni", zawsze można wykazać wyższość produktu, którego wyższość chce się wykazać.
No i najważniejsze pytanie - czy lepiej kupić np. bociana m2 za 240zł czy np takiego fenixa pd35 czy olight s30r za 299zł czy np już sporo droższą sc600 (~420zł). Czy warto w ogóle inwestować w takie markowe produkty? Byłem w pewnym momencie przekonany w 100% do modów a później trafiłem na kilka takich wypowiedzi w stylu: chińszczyzna < mody < markowe albo że komuś się marzy jakiś tam markowy model (a mody już ma). Z drugiej strony widziałem naprawdę pozytywne opinie o modach.
Witam
Jeśli chodzi o gradację, to wszystko zależy...
Mody dobrze wykonane, niczym nie ustępują, a czasem przewyższają produkty markowe, oczywiście w odpowiednich przedziałach cenowych. Nie wiem czy znajdziesz wśród markowych produktów, tak bezkompromisowe rozwiązania, jak lutowanie miedzianego MCPCB z pigułą, lub mostkowanie sprężynek miedzianą plecionką. Ponadto, jak już koledzy wspominali, masz często do wyboru całą paletę LEDów i możliwości sterowników.
Jeśli chodzi o awaryjność, to nigdy nie ma pewności, każda latarka może się zepsuć, a najczęściej robi to, kiedy jest potrzebna.
Osobiście dobre mody i firmowe latarki, postawił bym na tym samym poziomie. O ile jednak modowane, jest w miarę łatwo naprawić, to z firmowymi bywa nieciekawie, szczególnie jak gwarancja się skończy.
Żeby było śmieszniej, to sporo firmowych latarek, jest robiona w Chinach.
Pozdrawiam
Człowiek jak każdy inny...dryot pisze:Czyżbym miał zaszczyt z autorem firmware`u m.in. w latarkach bociana?
Jeśli chodzi o gradację, to wszystko zależy...
Mody dobrze wykonane, niczym nie ustępują, a czasem przewyższają produkty markowe, oczywiście w odpowiednich przedziałach cenowych. Nie wiem czy znajdziesz wśród markowych produktów, tak bezkompromisowe rozwiązania, jak lutowanie miedzianego MCPCB z pigułą, lub mostkowanie sprężynek miedzianą plecionką. Ponadto, jak już koledzy wspominali, masz często do wyboru całą paletę LEDów i możliwości sterowników.
Jeśli chodzi o awaryjność, to nigdy nie ma pewności, każda latarka może się zepsuć, a najczęściej robi to, kiedy jest potrzebna.
Osobiście dobre mody i firmowe latarki, postawił bym na tym samym poziomie. O ile jednak modowane, jest w miarę łatwo naprawić, to z firmowymi bywa nieciekawie, szczególnie jak gwarancja się skończy.
Żeby było śmieszniej, to sporo firmowych latarek, jest robiona w Chinach.
Pozdrawiam
No w dzisiejszych czasach to wszystko w chinach, czasami nawet w tej samej fabryce w temacie stabilizacji to tak jak gdzieś wyżej pisałem - nie zależy mi na tym, żeby na 100% mocy latarka świeciła po 40 minutach bo wiem, że to niemożliwe. Bardziej mnie ciekawi czy na powiedzmy 200 - 400 jest w stanie utrzymać jasność stabilnie przez powiedzmy 80% pojemności akumulatora i to widzę często w tych markowych a brakuje mi info o modach w tym temacie.
Przy sterowniku NANJG105c/d tak zmodowanym, że może pracować 1 układ AMC można stabilne tryby <170lm mieć aż do ok 90% pojemności (pomiar przy rozładowaniu ogniw do 2,8V). Daje to ok 8h niezmiennego światła o mocy ~170lm wystarczającego na całonocny spacer po lesie.
Co do głównego "problemu" to mim zdaniem przepłacanie za markowy sprzęt nie ma większego sensu. Są oczywiście pewne modele, które mają "to coś" dla których warto dołożyć więcej pieniędzy ale dla normalnego użytkownika wystarczy coś modowanego w cenie do 200zł i nie są to tylko Convoye ale także inne marki i produkty "made in china".
Co do głównego "problemu" to mim zdaniem przepłacanie za markowy sprzęt nie ma większego sensu. Są oczywiście pewne modele, które mają "to coś" dla których warto dołożyć więcej pieniędzy ale dla normalnego użytkownika wystarczy coś modowanego w cenie do 200zł i nie są to tylko Convoye ale także inne marki i produkty "made in china".