Latarka do "podglądu" działki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Doze

Latarka do "podglądu" działki

Post autor: Doze »

Jako, że jest to mój pierwszy post i temat na forum pragnę się przywitać jako "świeżak". Mam nadzieję, że będzie nam się konstruktywnie dyskutowało w niejednym temacie.
Dzięki, między innymi, temu portalowi od kilku dni jestem dumnym posiadaczem Convoy S2+ 7135*3 z XML2 T6-4C. Czemu 1050 mA? Latarka używana tylko i wyłącznie do długich spacerów, w przyszłości pod namiot, a tutaj kluczowy jest czas działania. Do kompletu mam 2 ogniwa 3400mAh od Panasonic'a. Kolejną kwestią, którą brałem pod uwagę jest nie niszczenie ogniw w za dużej temperaturze oraz kwestie spadku lumenów przy za dużej temp na diodzie . Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale producent podaje ilość lumenów przy 25C. Tyle tytułem przywitania, teraz przejdę do meritum.

Spodobały mi się mocniejsze latarki i teraz chcę coś typowo do domu. Chciałbym, aby latarka świeciła na min 120 metrów i dość szeroko. Mam dość dużą działkę, a drobnych złodziejaszków się trochę kręci. Waga, wygląd, ogniwa nie grają większej roli. Problemem może być budżet jaki sobie wstępnie określiłem +- 200zł za samą latarkę. Zakupy w Chinach jak najbardziej. Wstępnie wykukałem na forach:

TrustFire TR-J12
SolarStorm M6
SupFire M6-T6X3

Będę wdzięczny za wyłuskanie najlepszego modelu z tych 3, ewentualnie dodanie czegoś ciekawszego.

Ps. Ciekawią mnie też projekty DIY.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj!

Najlepsza z 3 podanych przez Ciebie to wg mnie SupFire M6-T6X3 przy czym i tak przydał by się jej mod, bo to latarka z potencjałem, i stosunkowo łatwym do wyłuskania.

Zobacz jeszcze na http://www.banggood.com/Solarstorm-T4-4 ... 34015.html
Moc i zasięg ma, tak samo jak jakość wykonania. Wada wg mnie to układ trybów, a to dlatego że startuje z maxa :twisted: Poza tym do "dania czadu" po działce nada się na pewno.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Matixs

Post autor: Matixs »

Do mnie właśnie leci taka: http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=2216
Zainteresuj się nią tylko z diodą MT-G2.
Doze

maciex93

Ciekawie wygląda ta Solarstorm T4 4*CREE XM-L U2 - cenowo też korzystnie. Jak rozumiem masz ją na stanie? Zawsze startuje na max? Nie zapamiętuje ostatniego trybu? Dla mnie to akurat nie problem, bo jakby "coś", to chcę kliknąć raz i mieć działo fotonowe :D, a nie na prędce szukać trybu i migać :)

Wiesz może jak wygląda kwestia prądowa ile A idzie na każdą diodę/całość? Jak wygląda kwestia temperatury po np. 10 minutach pracy na max? Jakie i ile ma trybów pracy?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Miałem i modyfikowałem, już poszły w świat.
Przerobiłem sterownik tak żeby użytkowanie go było nieco praktyczniejsze, czyli sterowanie w górę i w dół, dzięki temu w razie potrzeby można było odpalić maxa, albo najniższy tryb.

Oryginalnie latarka nie pamięta trybu, zawsze start z maxa, potem średni i niski.

Diody połączone są równolegle, z ogniw w max trybie pobiera 10-11A. Stabilizacji prądu nie ma, wraz z rozładowaniem ogniw jasność będzie spadać, ale myślę że przy Twoim zastosowaniu nie ma to większego znaczenia.

Latarka mocno się grzeje, co wcale nie dziwne przy tej mocy.
10min ciągłego świecenia w max trybie to tylko zimą na dworze ;) 5min to jest na prawdę max. W swoim modzie dałem ogranicznik czasowy dla maxa na 2min oraz bezpiecznik termiczny ;)

Realne osiągi fabrycznej latarki to około 2900lm, ale i tak jest to całkiem niezły wynik.
Barwa światła zimna niestety, ale powiedzmy że da się przeżyć.

Oglądnij jeszcze zagraniczną recenzję http://budgetlightforum.com/node/33599

Jeżeli miał bym teraz wybierać M6 czy T4 to bym brał T4, bo 1 led więcej, głębszy reflektor, a tryby tak samo badziewne ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Doze

Tak się zastanawiam nad kwestią BHP takiego "działa fotonowego". Nowy jestem w świecie latarek, a mój kilkudniowy convoy s2+ 1,05A świeci bardzo konkretnie (chyba coś koło 460 lumenów), więc wole się upewnić, bo nie chcę komuś/sobie/psiakowi wzroku uszkodzić.
michal1

Post autor: michal1 »

Lepiej nie celować w oczy, najgorzej jest jak światło jest bardzo skupione.
ODPOWIEDZ