M1 vs baton?
M1 vs baton?
Witajcie. Znalazłem na fsasttech latarkę Convoy M1. Właściwie zdecydowałem się - wraz z ładowarką i 2x akumulatorki 2900mAh wyszło ok. 140zł. No a później było ciężko, ponieważ trafiłem na batona s10r w granicach 200zł na krajowym portalu. Z jednej strony baton wygląda na sprzęt świetnie wykonany i dodatkowo genialna ładowarka. Ze strony drugiej Convoy z osprzętem jest tańszy i (przynajmniej teoretycznie) oferuje większą moc. Wiem że tematów było wiele - ale proszę o pomoc. Co wybrać? Może jeszcze coś innego?
Ps. szukam latarki do plecaka. Ale czasami będzie w kieszeni - rozmiar ma więc znaczenie.
Ps. szukam latarki do plecaka. Ale czasami będzie w kieszeni - rozmiar ma więc znaczenie.
M1 i s10 to zupełnie inne konstrukcje. Nie chcę tu jakoś specjalnie obniżać wartości Olighta, ale ostatnimi czasy, miałem na warsztacie kilka latarek Olight'a z padniętymi sterownikami. Co prawda większe modele (S40, S80 obecnie S20 czeka na naprawę). Więc zaproponowałbym Ci coś pośredniego. Dużo mocniejsze od S10 i mniejsze od M1, mianowicie Convoy S2+. Można włożyć do kieszeni, światła masa, na ogniwo 18650 i z ładowarką dwoma ogniwami i jeszcze jakąś kaburą i tak wyjdzie taniej niż S10. A gdyby nawet to w cenie 200zł z w/w zestawem możesz mieć full wypasioną wersję, przy której S10 może wygrać tylko rozmiarem. Dodatkowo, w razie awarii sterownika, wymiana jest banalnie prosta i relatywnie tania. Znam też dwie osoby, które sprzedały używane S20 baton i nabyły UltraFire S5 (choć jest nieco większe, ale daje sporo więcej światła) i jeszcze były na tym do przodu i są zadowolone. Kwestia jest taka, że przy modowanych latarka mamy swobodę wyboru barwy diody, można zakupić też programowalny sterownik, więc opcji jest masa. Możesz też sam zbudować latarkę i będzie jeszcze taniej.
Jasne, model bez "r" jest tańszy. Ale nie posiadam ani akumulatorków ani ładowarki. Obstawiam, że po zakupie wyjdzie "parę złotych" taniej, a jednocześnie zostanę pozbawiony tego świetnego ładowania. Konkretne pytanie - czy w porównaniu z s10, Convoy daje tyle światła że warto zainwestować w niego (o ironio) mniej? Może ktoś ma obie latarki i wskaże mi konkretną drogę na pierwszy poważny sprzęt?
Dziękuję. Czyli zostaję przy https://www.fasttech.com/products/1212405
Przechodzę z latarek ładowanych akumulatorami aaa, aa więc czuję że różnica będzie spora. Jednocześnie widzę, że sporo osób wybierających niższe modele Convoya i krótkim czasie szukają czegoś mocniejszego. Powiedzcie więc - czy kupić s2 czy jednak m1 (6 dolców różnicy nie mają tu większego znaczenia).
Przechodzę z latarek ładowanych akumulatorami aaa, aa więc czuję że różnica będzie spora. Jednocześnie widzę, że sporo osób wybierających niższe modele Convoya i krótkim czasie szukają czegoś mocniejszego. Powiedzcie więc - czy kupić s2 czy jednak m1 (6 dolców różnicy nie mają tu większego znaczenia).
Jak nie zależy Ci na szczególnie małym rozmiarze, to bierz M1.
Wydaje mi się bardziej uniwersalny niż S2 i ma większy zasięg.
Możesz kupić samego hosta + diodę + sterownik i samemu poskładać pod własne wymagania.
Zastanów się nad S5 od Zbyszka.
Naprawdę fajna i poręczna latarka.
Wydaje mi się bardziej uniwersalny niż S2 i ma większy zasięg.
Możesz kupić samego hosta + diodę + sterownik i samemu poskładać pod własne wymagania.
Zastanów się nad S5 od Zbyszka.
Naprawdę fajna i poręczna latarka.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Dziękuję wszystkim za pomoc. Czas na podsumowanie.
Zakupiłem:
https://www.fasttech.com/p/1826900
https://www.fasttech.com/p/1331700
+ 2x nowe ogniwa Samsung 2150mAh z allegro (wyszło taniej niż z chin)
Razem z wykorzystaniem kodu (BLF) całość (latarka, ładowarka, ogniwa) wyniosła 103zł.
Jak widzicie efekt końcowy jest daleki od początkowych założeń, jednak uznałem, że taki zestaw na "start" będzie odpowiedni.
Zakupiłem:
https://www.fasttech.com/p/1826900
https://www.fasttech.com/p/1331700
+ 2x nowe ogniwa Samsung 2150mAh z allegro (wyszło taniej niż z chin)
Razem z wykorzystaniem kodu (BLF) całość (latarka, ładowarka, ogniwa) wyniosła 103zł.
Jak widzicie efekt końcowy jest daleki od początkowych założeń, jednak uznałem, że taki zestaw na "start" będzie odpowiedni.
Wziąłeś wersję z prądem 2,8A więc będziesz musiał ją poprawić, zmienić klej na dobrą pastę pod diodą.
Poza tym sprawdzić czy piguła jest równa i czy nie ma zadziorów na środku i przy otworach.
Należy też dobrze przylutować sterownik do piguły, bo on też potrzebuje chłodzenia.
Poza tym sprawdzić czy piguła jest równa i czy nie ma zadziorów na środku i przy otworach.
Należy też dobrze przylutować sterownik do piguły, bo on też potrzebuje chłodzenia.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.